Kalev/Cramo - Rapla 2. mäng.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
14. mai 2017, 18:58

GALERII!

7 VÕTIT | Raplal jäi imest natuke puudu, Kalev/Cramo - Rapla 75:72 ja seeria 2:0

Kalev/Cramo läks Eesti meistriliiga finaalseeriat 2:0 juhtima, kui kodusaalis võideti Raplat 75:72. Poolaja võitis veel Kalev/Cramo 41:33, aga kolmanda veerandaja alguses tassis Rapla kapten Indrek Kajupank Rapla järgi ja korraks möödagi. Lõpus oli favoriit siiski pisut kindlam. Õhtuleht võtab põneva matši kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Lihtsalt öeldes Kalevi mängujuhi Branko Mirkovici kolmene 16,8 sekundit enne mängu lõppu. Kalevi kolmepunktiline eduseis suurenes hoobilt kuuele (74:68). Sealjuures tekkis Raplal veel ootamatult lisaajašanss. Esmalt lahendas Rasham Suarez 3+1 rünnaku, vea tegi talle viskel Sten Sokk. Seejärel tabas Vitali Ljutõtš kahest vabaviskest vaid ühe ja Suarez sai veel ühe korra kolmest proovida. See aga ei tabanud.

2. Miks oli Saku suurhallis täna poole vähem rahvast kui reedel?

Oma osa oli ehk emadepäeval ja ilusa ilmaga pühapäeval, aga eelkõige hirmutas Kalev/Cramo eelmise mängu võimas lõpp lihtsalt rahva ära. Kui Kalevi võit olnud 20 punkti asemel väiksem, oleks neutraalsel jälgijal olnud Saku suurhalli kindlasti lihtsam teed leida.

3. Milline on võimalus, et Rapla suudab kodusaalis vähemalt ühe võidu ära võtta ja seeria tagasi Tallinnasse tuua?

Täitsa kobe ehk vähemalt 50 protsenti. Et järgmine kohtumine peetakse alles neljapäeval, peaks südilt tegutsenud raplakad ilusti ära taastuma.

4. Kes olid mängu parimad?

Kalevi poolelt Vitali Ljutõtš. Just 15 punkti toonud valgevenelane hoidis kodumeeskonna mängu kolme veerandi jooksul üleval ja ei lasknud Raplal teha sisse suuremat vahet kui neli-viis punkti. Eraldi tuleb kiita Mark Tollefseni ja pisut üllatuslikult Cedric Simmonsi pingile mänginud Mickel Gladnessi. Esimene sopsas neljandal perioodil kaks tähtsat kolmest ja teine võimutses ründelauas.

Rapla poolelt 16 punkti toonud Indrek Kajupank. Just tema korvid ja hingestatud tegtsemine panid Rapla spurdile aluse.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Rapla kehv algus ei otsustanud mängu, aga edaspidi pole paari minutiga kasulik 10 punktiga maha jääda. Toonitasid ju Rapla mängijad ja peatreener Aivar Kuusmaa, et poolfinaalis Tartuga võitsid nad just need mängud, kus alguses korralik edu sisse saada.

Kalevlased jäid Rapla spurdi ajal - osaliselt ka Rapla hea kaitse tõttu - liialt lootma kolmestele. Erandiks oli vaid ennist kiidetud Ljutõtš. Samal ajal nõelas Rapla mitmekülgsemalt. Thomas van der Mars möllas korvi all ning Rasham Suarez ning Kajupank sopsasid kaugemalt. Teoorias peaks just Kalevi rünnak rohkem variatiivsust pakkuma.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kalevi peatreener Alar Varrak: "Korvpall on huvitav mäng. Ühe hetkega võib pilt kardinaalselt muutuda. Julm. Kolmanda veerandaja algus läks käest ära. Ma pole kindel, kas ärakukkumises olid pelgalt mängijad süüdi, aga vaatame videost üle, mis seal toimus. Täielikult läks kontroll Rapla kätte, me ei suutnud enam midagi teha. Lihtsalt lagunesime ära, olime 5-7 minutit šokis. Peame vaimselt tugevamad olema. Time-outide ajal tuli mängijaid eraldi rahustada." 

Rapla tsenter Thomas van der Mars: "Võitmiseks tuleb meil parandada kahte asja - selgelt paremini alustada, rohkem keskendunult ja lõpus paremaid lahendusi leida. Pärast tänast oleme enesekindlamad. Näitasime, et oleme võimelised võitma. Oli võrdne kohtumine lõpuni välja. Me ei anna kolmandat mängu Kalevile. Cramo on kogu liiga kõige tugevam meeskond, kelle alistamine on suur eesmärk." 

7. Mis saab edasi?

Enne kullaseeria Raplasse jõudmist saavad mängijad kolm puhkepäeva, sest järgmine matš peetakse alles neljapäeval, 18. mail. Neljas kohtumine peetakse 22. mail ja samuti Raplas.