Yoav GalantFoto: AFP / Scanpix
Maailm
18. mai 2017, 04:00

Iisraeli minister: "Aeg on küps Süüria presidendi tapmiseks." (16)

Genfis kogunesid kuuendat korda Süüria valitsuse ja opositsiooni esindajad, et leida võimalusi seitsmendat aastat kestva kodusõja lõpetamiseks. USA süüdistas enne kõneluste algust Süüria valitsust vangide massitapmises ja surnukehade põleta­mises. Iisraeli ehitusminister Yoav Galant arvas seepeale, et aeg on küps Süüria presidenti Bashar al-Assadi kõrvaldamiseks.

Seni Genfis alates 2016. aasta algusest peetud kõnelustevoorud on lõppenud tulemusteta.

Poolte lahkarvamused on sedavõrd suured, et Süüria valitsuse ja opositsiooni esindajad ei ole nõustunud koos kõnelustelaua taha istuma. Mõlemad pooled kohtuvad eraldi ÜRO eriesindaja Staffan de Misturaga.

Paralleelselt Genfiga on alates selle aasta algusest kõnelusi peetud ka Kasahstani pealinnas Astanas.

Seal jõudsid Süüria valitsust toetavad Venemaa ja Iraan ning opositsiooni toetav Türgi mai algul kokkuleppele Süürias turvatsoonide loomises. Lepingu järgi peatati nendes tsoonides lahingud, kuid terrorirühmitusi on endiselt õigus rünnata.

Yoav Galant Foto: AFP / Scanpix

USA uued süüdistused

Genfis alanud kuuenda kõnelustevooru eel tuli USA välisministeerium välja uute süüdistustega Süüria valitsuse pihta. Washington väitis, et Süüria valitsus paigaldas juba 2013. aastal pealinnast Damaskusest põhjas asuva Saydnaya sõjaväevangla territooriumile krematooriumi, milles põletatakse hukatud vangide laipu. USA andmetel hukatakse selles vanglas päevas kuni 50 vangi.

Varem on Saydnaya vangla hukkamistest rääkinud inimõigusorganisatsioon Amnesty International. USA välisministri abi Lähis-Ida asjus Stuart Jones demonstreeris ajakirjanikele ka satelliidifotosid, mis kujutavad väidetavalt vanglakrematooriumi, mille katuselt on sisesoojuse tõtte lumi ära sulanud.

Süüria valitsus lükkas USA süüdistused taas tagasi. "Niisugused süüdistused on täiesti alusetud ega ole midagi muud, kui USA administratsiooni ja tema agentide kujutlusvõime vili," tsiteeris Süüria uudisteagentuur SANA välisministeeriumi avaldust.

Teatavasti lükkas Süüria valitsus tagasi ka süüdistused, mille järgi korraldasid valitsusväed 4. aprillil Khan Sheikhuni linna lähistel keemiarünnaku. Selles rünnakus hukkus üle saja inimese, nende seas palju lapsi.

USA president Donald Trump otsustas siiski Süüria presidenti Bashar al-Assadi karistada ning 7. aprilli öösel tulistasid kaks Vahemerel paiknevat USA sõjalaeva 59 tiibraketti Tomahawk Shayrati Süüria õhuväebaasi. USA andmetel startisid keemia­rünnaku korraldanud Süüria sõjalennukid just sellest õhuväebaasist.

Iisraeli ehitusminister Yoav Galant leidis pärast värskeid Süüria valitsuse vastu esitatud süüdistusi, et kätte on jõudnud aeg Süüria president Bashar al-Assad tappa.

KUULIAUGUD: Mässuliste kontrollitavatel aladel on Süüria presidendi Basharl al-Assadi pildid auklikuks tulistatud. Iisraeli ehitusministri, erukindral Yoav Galanti (väikesel pildil) arvates on kätte jõudnud aeg sõja­kuritegusid toime panev Bashar al-Assad ka reaalselt kõrvaldada. Foto: Reuters / Scanpix

"Süürias hukatakse inimesi, tehakse keemiarelvarünnakuid ja nüüd põletatakse ka laipu – seda ei ole me juba 70 aastat kogenud," arutles Yoav Galant, kes on endine kindral ja holokausti üleelanu poeg.

"See, mis Süürias toimub, on genotsiid. Al-Assad on astunud üle punase joone. Me soovime tema kukutamist ja alaviitide võimu asendamist mõõdukate sunniitide juhtkonnaga," rõhutas Iisraeli ehitusminister Yoav Galant Latruni julgeolekukonverentsil.

"Kui me suudame maol saba maha võtta, siis jõuame ka peani, mis asub Teheranis," ütles ta paljutähendavalt. Iraani režiim on vaieldamatult Bashar al-Assadi tugev toetaja. Tuhanded Iraani šiiidid võitlevad Süürias valitsusvägede poolel.

Opositsioon: al-Assadil ei ole Süürias kohta

Ettepanek Bashar al-Assadi kõrvaldada on kindlasti meeltmööda ka Süüria mõõdukale opositsioonile, kelle arvates tuleks pärast relvarahu sõlmimist luua üleminekuvalitsus ilma praeguse presidendita. Bashar al-Assadi peamise toetaja Venemaa seisukoht on aga, et presidendi saatuse otsustab Süüria rahvas valimistel.

Saksamaa telekanali n-tv arvates ei ole Süüria valitsus huvitatud tõsistest rahukõnelustest ja panustab pigem sõjalisele jõule ning kodusõda jääb edasi vinduma. Bashar al-Assadi režiimi arvates ei olegi riigis õiget opositsiooni ning kõik vastalised on tegelikult terroristid, kelle vastu tuleb halastamatult võidelda.