Anett Kontaveit.Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
18. mai 2017, 10:19

Kontaveit räägib ka, milline on tema lemmikäpp, -film-, raamat ja palju muud. Ning miks eelistab ta Instagrami Facebookile!

PIKK INTERVJUU | Anett Kontaveit WTA kodulehele: tahan hooaja lõpuks jõuda 30 parema sekka (1)

Anett Kontaveit alistas eile Rooma turniiril maailma esireketi Angelique Kerberi ning see oli naistennisistide organisatsiooni WTA veebiväljaandele Insider piisav põhjus avaldada nädal varem Madridis tehtud pikem usutlus 21-aastase eestlannaga. Avaldame intervjuu lühendatult.

WTA Insider: Olete viimastel nädalatel kogunud kõvasti enesekindlust. Millest on Indian Wellsi turniirist alanud tõus tingitud?

Kontaveit: Jah, enesekindlus on kasvanud, olen saanud nii palju mängida. Mängud on läinud küllalt hästi ning olen õnnelik oma praeguse tennisemängu üle.

W: Kas tunnete, et teete midagi teistmoodi või käis pärast kõvakattega väljakute hooaja lõppu mingi klõps?

K: Sain hooajaks hästi valmistuda, töötasin väga kõvasti ning mängimine on enesekindlust võistlustel tõstnud. Kui sain üha rohkem mängida, hakkas kõik õigele kohale loksuma ja see aitas mind.

Arvan, et kõik on kinni väikestes detailides. Ma ei tee asju varasemaga võrreldes täiesti erinevalt, kuid kindlustunde suurenemine aitab palju. Ka võitmine kasvatab enesekindlust.

W: Inimesed ei tunne teid veel küllalt hästi, hakkame kindlasti teid nägema üha rohkemate turniiride põhitabelites. Kas tean õigesti aru, et alustasite tennisemänguga kuueselt?

K: Mu ema on tennisetreener. Ta töötas kohalikus klubis ja seega võttis ta mind juba väga noorena väljakule kaasa. Mäng huvitas mind ja ema aitas. Mulle meeldib võistelda ja võidelda. Leian, et tennis on tõeliselt intelligentne spordiala, see meeldib mulle väga.

W: Kui asi puudutab võitlemist, siis kas olete loomu poolest võistelda tahtev inimene? Kas teil on õdesid-vendi?

K: Mul on vanem õde. Jah, tahan kõiges võistelda. Ma ei oska midagi eraldi välja tuua, kuid tahan võita alati, kui milleski kaasa löön. Püüan igas asjas leida võistlusmomenti, et oleks huvitavam.

W: Kus praegu harjutate?

K: Harjutan siin ja seal, vahel Eestis, aga ka Šveitsis. See oleneb hooajast, turniire on päris palju. Kui ees ootab pikk reis, on mõttekas võistluse eel varem kohale minna ja võistluspaigas harjutada.

W: Mida peate tegema, et mängida oma parimat tennist?

K: Pean olema vaimselt tugev, see on tähtsaim. Seda on sõnadega raske kirjeldada, mul pole kunagi olnud probleeme motivatsiooniga. Oma parima tennise mängimiseks peab mul kõik paigas olema. Pean nii füüsiliselt kui ka vaimselt olema heas vormis.

W: Eesti mängijaid pole tennisekarussellil tonnide kaupa. Kaia Kanepi ei mängi enam tipus, milline on teie elu tuuride ajal?

K: Vahel sõidab ema minuga kaasa. Mul on ka treener. Mul pole kunagi olnud suurt tiimi ega oma riigist palju mängijaid võistlustel tiirlemas. Olen sellega harjunud.

W: Millised mängijad on teile olnud eeskujuks?

K: Lapsena sirgudes olid Azarenka ja Šarapova head mängijad, imetlesin neid. Lootsin ühel päeval mängida sama hästi kui nemad.

W: Saitegi võimaluse mängida Stuttgartis Šarapovaga, kuidas see kogemus oli?

K: See oli hea mäng. See oli tasavägine, olin oma esituse üle õnnelik. Šarapova mängis vaimustavalt. Pean mõnda asja tegema senisest paremini, aga see on hea, sest tähendab, et mul on veel arenguruumi. See oli vapustav kogemus. Pean veel harjuma peaväljakul suure publiku ees mängimisega, kuid see oli mõnus.

W: Kui keeruline on väiksemalt väljakult suuremale minna?

K: Tunne on täiesti teistsugune. Mulle meeldib suure publiku ees mängida, see lisab energiat, motivatsiooni, adrenaliini! Oluline on väljakust hoolimata oma tase välja mängida. Suurtel väljakutel on vahva mängida. Püüdsin neid hetki nautida, sest õhkkond oli hullumeelne!

W: Kas olete viimaste tulemuste valguses ka oma hooaja eel seatud eesmärke ümber vaadanud?

K: Olen mõne sihini juba jõudnud. Esimene neist oli 100, seejärel 70 parema hulka jõudmine. Püüame edasi liikuda tasa ja targu.

W: Milline on tänavusel hooajal püütav unistus? Ilmselt mitte kõigi Suure slämmi turniiride võitmine...

K: Miks mitte kõiki Suuri slämme võita? Hea küll, see on nali, kuid hooaja lõpuks tahaks jõuda 30 parema sekka.

W: Kas tunnete end kõvakattega väljakutel kõige kindlamalt?

K: Väljakukattel pole liiga suurt tähtsust. Mulle meeldib murul mängida, aga saan ka liival hakkama. Kui tunnen end hästi ja enesekindlalt, pole tähtsust ei väljakukattel ega sellel, kas mängin sees või väljas.

W: Sisevõistlustest rääkides - jõudsite Bielis oma esimesse WTA turniiri finaali. Rääkige tollest nädalast!

K: Olin mõne korra jõudnud poolfinaali, finaalipääs oli suurepärane. Püüan igast mängust võtta maksimumi ja mitte liiga palju ette mõelda.

W: Kas finaalis mängimine on eriline?

K: Seda on raske öelda. Tõsi, poolfinaal või finaal on ikka teistmoodi. Ma ei läinud närvi, tundsin end üsna hästi. Ilmselt tundsin, et publikut on rohkem kui esimese ringi mängu ajal.

W: Ka mõni tenniseväline küsimus. Kuidas veedate tuuril olles aega?

K: Loen raamatuid, vaatan telerit. Aeg nagu kaob kuhugi, sest ma ei tunne, et seda oleks laialt käes. Püüan vabal ajal puhata, lõdvestuda ja hoida energiat, et järgmiseks mänguks valmis olla.

W: Millist äppi kasutate oma telefonis kõige enam?

K: Instagrami. Mu kasutajanimi on anett_kontaveit.

W: Miks eelistate Instagrami Facebookile, Twitterile või Snapchatile?

K: Mulle meeldib väga vaadata teiste inimeste pilte. Need on nagu moefotod, samuti on palju koos koertega tehtud pilte. Mulle meeldib kõike seda vaadata.

W: Millist laulu viimasena kuulasite?

K: Pean üle vaatama, sest unustan laulunimed alati ära. See oli Showteki "On Our Own".

W: Millist videot viimati vaatasite?

K: "Galaktika valvurite" teist osa (Guardians of the Galaxy 2). See oli suurepärane, mitte nii hea, kui esimene osa, aga peaaegu selle lähedal.

W: Milline oli teie viimane kontserdielamus?

K: See võis olla Robbie Williamsi kontsert, kuid sinna on mitu aastat tagasi. Ta käis Eestis.

W: Mis on esimene asi, millele mõtlete, kui jõuate koju Eestisse tagasi?

K: Esimene asi on oma koeraga mängimine; ta on kolmeaastane labradori retriiver nimega Milo. Ta läheb tenniseturniiridel hulluks, kui pallid ümberringi lendavad, talle meeldivad need.

W: Milline turniir teile kõige enam meeldib?

K: USA lahtised, sealse atmosfääri tõttu. See on tõeliselt muretu ja vaba.

W: Milline on teie lemmikraamat?

K: Mulle meeldib väga "Kadunud tüdruk" (Gone Girl). Mulle meeldis see film, aga raamat oli parem.

W: Kust olete oma inglise keelele saanud briti aktsendi?

K: Kui mängisin noorteklassis, oli mul palju brittidest sõpru. Vahel vestlesime Skype'i teel. Ma ei ole seda taotluslikult tahtnud, kuid sain selle külge ja nüüd pole sinna midagi parata.