KOHTU EES: Banda Acehi šariaadikohus mõistis kolmapäeval kahele noorele homosuhtes olnud mehele karistuseks 85 kepihoopi, mis antakse neile avalikus kohas. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
19. mai 2017, 04:00

Indoneesias karistas šariaadikohus geipaari 170 kepihoobiga (9)

Indoneesias karistas šariaadikohus kohus seksimiselt tabatud geipaari 170 kepihoobiga. Otsus tehti teatavaks kolmapäeval, kui maailmas tähistati rahvusvahelist homofoobiavastast päeva, vahendab Welt Online.

Kagu-Aasias asuv Indoneesia on suurim moslemiriik maailmas. Kui üldjuhul praktiseeritakse 260 miljoni elanikuga riigis tolerantset mõõdukat islamit, siis Sumatra saarel asuvas Acehi provintsis kehtivad juba kaks aastat väga ranged šariaadiseadused. Keelatud on näiteks abielueelsed suhted, homoseksuaalsed kontaktid, õnnemängud ja alkohol.

Šariaadiseadused lubati rahuleppega

Šariaadiseaduste lubamisega soovis Indoneesia keskvalitsus vaigistada Acehi provintsi iseseisvuspüüdlusi. Teatavasti jõudsid Indoneesia võimud 2005. aasta augustis Acehi mässajatega rahuleppeni, mis andis provintsile teatava autonoomia.

KOHTU EES: Banda Acehi šariaadikohus mõistis kolmapäeval kahele noorele homosuhtes olnud mehele karistuseks 85 kepihoopi, mis antakse neile avalikus kohas. Foto: Reuters / Scanpix

Eelnevalt oli Acehi provintsis 30 aasta jooksul saanud sõjategevuses surma üle 15 000 inimese. Rahukõnelusi aitas vahendada Soome ekspresident Marti Ahtisaari, kes kolm aastat hiljem sai ka Nobeli rahupreemia.

Pärast šariaadiseaduste kehtestamist tuleb Acehi provintsist järjest sagedamini uudiseid karistustest, mis tekitavad lääneriikides hämmingut ja pahameelt.

17. mail tähistati maailmas juba 13. korda rahvusvahelist homofoobiavastast päeva. Tegemist on sümboolse tähendusega kuupäevaga, sest 17. mail 1990. otsustas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) eemaldada homoseksuaalsuse rahvusvahelisest haiguste klassifikatsioonist.

Indoneesias Acehi provintsis kehtivate šariaadiseaduste järgi on aga homoseksuaalsus haigusest hullemgi. Seetõttu toodi just kolmapäeval 17. mail kohtu ette 20- ja 23aastane mees, kes tabati tänavu märtsi lõpul provintsipealinna Banda Acehi ühest üüritoast, kus nad jagasid voodit.

Kohale kutsutud šariaadipolitseinikud võtsid homopaari vahistamise ka videolindile. Sellelt on näha, et mehi peksti ja alandati.

Süüdistaja nõudis kolmapäeval kohtus kummalegi mehele karistuseks 80 kepihoopi, mis antakse avalikus kohas. Kohus langetas veelgi rangema otsuse ning mõistis neile 85 kepihoopi.

Seadusega lubatud kõrgeim määr on 100 kepihoopi. Tegemist on esimese süüdimõistetud geipaariga Acehi provintsis ning ilmselt oodata uusi analoogilisi kohtuistungeid.

Inimõiguslased: see on barbaarsus

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Andreas Harsonso nimetas Acehi šariaadikohtu otsust barbaarsuseks.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International asedirektor Josef Benedict kutsus Acehi võime viivitamatult taolist kohtupraktikat lõpetama. Ta rõhutas, et igal inimesel on õigus eraelule ja selle puutumatusele. Samuti keelab rahvusvaheline õigus karistusena ihunuhtluse.

Inimõiguslasi pahandas tõsiselt ka eelmisel nädalal pealinnas Jakartas langetatud kohtuotsus. Nimelt saadeti Jakarta endine kristlasest kuberner Basuki Tjahaja Purnama blasfeemia ehk pühaduseteotuse eest kaheks aastaks vanglasse. Täpsemalt süüdistati teda koraani solvamises.

IHUNUHTLUS: Pildil karistatakse kepihoopidega Acehi naist, kes oli olnud abieluvälises suhtes. Foto: AFP / Scanpix

Malis visati armastajad kividega surnuks

Lääne-Aafrikas asuva Mali kirdeosas viskasid islamistid avalikult surnuks naise ja mehe, kes olid abiellumata koos elanud, vahendab Spiegel Online.

Šariaadikohtu mõistetud surmanuhtlus viidi täide teisipäeval. Esmalt kaevati maasse kaks auku ning hukatavad sunniti sinna sisse astuma. Kivipildujaid oli kokku neli ning kohalikud elanikud olid aetud kokku hukkamist vaatama.

Mali põhjaosa langes 2012. aastal terrorivõrgustikuga al Qaeda seotud rühmituste kontrolli alla. 2013. aasta algul sekkus Malis sõjaliselt endine koloniaalvõim Prantsusmaa ning tegi kodusõjale lõpu. Mitmed piirkonnad on aga endiselt äärmuslaste kontrolli all.