Eesti Meister korvpallis 2017.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
22. mai 2017, 20:43

Galerii autasustamisest!

7 VÕTIT | Kalev/Cramo on meister, Rapla - Kalev 62:91 + GALERII

Eesti korvpallimeistrivõistluste finaal lõppes, sest BC Kalev/Cramo alistas Rapla Avis Utilitase ka neljandas mängus, seekord võõrsil 91:62. Õhtuleht võtab seeria kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas seeria saatuse?

Kalevi tihedam koosseis ja suuremad kogemused. Finaalseeria koosnes erineva ilmega mängudest, kuid iga päeva lõpuks oli võitja üks ja sama. Kaks mängu lõppes Kalevi suure, kaks tükki napi võiduga. Just neis teises ja kolmandas, kolmepunktilise vahega lõppenud kohtumistes said otsustavatel hetkedel määravaks meisterklubi suuremad kogemused. Nii nagu Venemaa suurklubid tegid Kaleviga VTB Ühisliigas, tegid nemad väikesemaga koduses finaalis.

2. Kus tehti ära tänane mäng?

Teise poolaja keskel. Kalev pääses veidi rohkem kui kuue minutiga ette 15:2 ja näis, et võib hakata valmistuma juba medalitseremooniaks. Seda arvamust ei jaganud Rapla mängijad, kes said punni eest ning viskasid avaveerandi viimase kolme ja poole minutiga 15 punkti. Väikeseks vaheajaks vähendati vahe 17:23-le ning mängus püsiti 26 minutit. Ent viigini ei jõutud kordagi - alati, kui Rapla jõudis ohtlikku lähedusse, oli Kalevil järgmine käik varuks. Tunne oli nagu pühapäevases Euroliiga finaalis, et millal see vahe sisse tuleb? Kolmanda veerandi lõpus tegigi Kalev nelja minutiga 14:0 spurdi seisuks 66:47 ja siit polnud võõrustajatel enam jõudu tagasi tulla - see polnud Euroliiga Final Fouri mäng CSKA - Olympiacos.

3. Kuidas hinnata Rapla esitust finaalseerias?

Väga tubli. Ehkki numbriliselt lõppes finaal "kuivalt", ei saa Rapla meeskonna kevadele midagi ette heita. Ainuüksi Tartu Ülikooli seljatamine poolfinaalis tähendas väikelinna kõigi aegade parima tulemuseni jõudmist. Ning finaali ei mängitud suhtumisega "jääme hõbedaga rahule". Aivar Kuusmaa suutis hoolealuseid lõpuni võitlusele häälestada ning meeskond andis täpselt nii palju, kui neil sees oli. Rapla võib end lohutada asjaoluga, et tegemist polnud sugugi esimese korraga, kui finaal lõpeb 4:0, selle tulemusega on viimase kümne aasta jooksul nii Kalev nüpeldanud tartlasi kui ka vastupidi.

4. Kes oli seeria parim?

Branko Mirkovic. Veebruari lõpus lahkunud Demonte Harperi asemele värvatud Bulgaaria passiga serblane tõestas finaalseerias oma mänguklassi ja -tarkust. Koos Sten-Timmu Sokuga hoiti Kalevi tagaliinis asjad korras ning mängu juhtimise kõrvalt tegid mõlemad mehed ka korralikult skoori. Esimeses mängus 14 ja teises 11 punkti visanud Mirkovic paistis eriliselt silma kolmandas kohtumises, kui ta 27 punktiga selgelt vedas Kalevit. Ka täna oli kogenud serblane Rapla saalis heitluseks hästi valmis ning kogus juba kuraditosina minutiga tosin punkti. Lõpuks jõudis ta 18 silmani, mis tähendas finaalseerias keskmiselt 17,5 punkti ja 3,8 korvisöötu.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Sel hooajal pole enam midagi parandada, sest klubid lähevad suvepuhkusele ning elu on näidanud, et sajaprotsendiliselt samas koosseisus ei jätka sügisel keegi. Loomulikult on igal mängijal suvel kasulik teha individuaalset tööd!

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Avaldame asjaosaliste kommentaarid esimesel võimalusel.

7. Mis saab edasi?

Kullaseeria lõppes ning nagu 5. punktis juba kirjas, on sellega tänavune klubihooaeg Eestis ka läbi.