Salman AbediFoto: Vida Press
Maailm
25. mai 2017, 04:00

NAABRID: Manchesteri enesetaputerrorist oli sõbralik noormees (45)

Manchester Arenal pommi õhkinud Salman Abedi vanemad tulid Inglismaale Liibüast.

Suurbritannia peaminister Theresa May tõstis riigis terroriohu kõrgeimale ehk kriitilisele tasemele. See tähendab, et uus terrorirünnak võib toimuda iga hetk. Politsei otsib Manchester Arena juures pommi õhkinud 22aastase Salman Abedi võimalikke kaasosalisi. Teada on, et enesetaputerrorist naasis hiljuti Liibüast. 

Enesetaputerrorist Salman Abedi õhitud pomm tappis esmaspäeva õhtul Manchester Arena juures 22 inimest ja 60 vajasid haiglaravi. Neist 20 olid veel eile kriitilises seisundis. Tegemist on ohvriterohkeima terrorirünnakuga Suurbritannias pärast 7. juulit 2005, kui neli enesetaputerroristi õhkisid kolm pommi metroovagunites ja ühe kahekorruselises bussis. Koos terroristidega sai surma 56 ja vigastada üle 700 inimese.

Esimesena lobisesid Manchesteri pommimehe nime teisipäeva pärastlõunal ajakirjandusele välja anonüümseks jääda soovinud USA ametnikud. Õhtul kinnitas ka Briti politsei, et enesetaputerroristiks osutus 22aastane Salman Abedi. 

Terroristi nime lekitasid USA ametnikud 

Tema vanemad põgenesid Suurbritanniasse1990. aastate algul Liibüa pealinnast Tripolist, kus valitses Muammar Gaddafi. Salman Abedi sündis Manchesteris 1994. aastal Suurbritannia kodanikuna. Tal on kaks venda ja õde. Salman Abedi vanemad pöördusid koos ühe poja ja tütrega Liibüasse tagasi. Pojad Salman ja Ismail jäid aga Inglismaale, kuid käisid sageli Liibüas.

Salman tuli alles mõne päeva eest Liibüast Inglismaale tagasi ja külastas Prantsusmaa siseministri Gérard Collombi teatel hiljuti ka Süüriat.

Tuttavad iseloomustavad perekonda väga religioossena. Teada on, et ka Salman Abedi käis sageli mošees palvetamas ning tema vanem vend Ismail jagas õpetust koraanikoolis. Politsei võttis Ismaili teisipäeval uurimise huvides vahi alla. Eile teatati veel kolme kahtlusaluse kinnipidamisest.

Salman Abedi sai keskhariduse Manchesteris ja asus seejärel Manchesteri lähedal Salfordi ülikoolis majandust õppima. Õpingud jäid aga pooleli.

Lapsepõlvesõber iseloomustas Salman Abedit telekanalile Sky News antud intervjuus igati normaalse ja sõbraliku noore mehena. Teisedki küsitletuid pidasid teda rahulikuks ja austustväärivaks. Seetõttu on tema terroritegu raske uskuda. On teada, et Salman Abedi oli lapsepõlves Manchester Unitedi fänn.

"Ta oli tavaline noormees. Kas ta ka kusagil töötas, seda ma ei tea. Küll aga kasvatas ta endale hiljuti habeme ja laulis tänaval islamilaule. Salman ei tundunud kunagi ohtlikuna," ütles ajalehele Bild üks Salman Abedi naabernaine.

Ta oli jäänud ka Briti salateenistuste huvi orbiiti, kuid polnud otsese jälgimise all. Mõnedel andmetel oli Salman Abed kunagi kontaktis Raphael Hosteyga, kes tapeti 2016. aasta mais Süürias droonirünnakus. Manchesterist pärit Hostey jõudis värvata Islamiriigi ridadesse sadu noori moslemeid.

Briti politsei ei tea veel, millal ja kuidas ta radikaliseerus. Uurijad püüavad praegu välja selgitada, kas Salman Abedi viibis Liibüas mõnes pühasõdalaste treeninglaagris.

Liibüas võitlevad praegu valitsuse vastu nii äärmusrühmitus Islamiriik kui ka terrorivõrgustik al Qaeda.

Ajalehe The Times andmetel tõi Salman Abedi pommi Manchester Arena juurde kohvris. Mitu teist väljannet räägivad aga seljakotist. Pommi ehitamiseks oli vaja korralikke teadmisi. 

Otsitakse kaasosalisi 

Briti võimud usuvad, et Salman Abedi ei tegutsenud üksi ja tal on tõenäoliselt kaasosalisi, keda praegu suurte jõududega otsitakse. Just seetõttu otsustas peaminister Theresa May tõsta terroriohu kõrgeimale ehk kriitilisele tasemele. Politseinikele saadeti appi ka sõjavägi.

Sõjaväelased valvavad Londonis näiteks selliseid tähtsaid strateegilisi objekte nagu Buckinghami palee, parlament ja valitsushooned. Buckinghami palee ees jäeti eile ära traditsiooniline vahtkonnavahetus, mis meelitab kohale tuhandeid turiste. Palee juures peeti eile kinni ka üks noaga mees.

Politsei kutsus inimesi valvsusele ja kõigest kahtlasest kohe teada andma.

KÕRGEIM TERRORIOHT: Briti peaminister kuulutas välja kõrgeima terroriohu. Londonis hakkasid eile strateegilisi objekte valvama sõjaväelasedki. Foto: AFP / Scanpix

Kuidas käituda terrorirünnaku puhul? 

1. PÕGENE

Väljas toimuva rünnaku puhul on kõige ohutum kiiresti põgeneda.

  • Ürita pagevast rahvamassist eralduda, valides teine liikumissuund, et võimalikult kiiresti kaduda ründaja nägemisulatusest.
  • Püüa liikuda varjatult eemal kaitset pakkuvasse kohta. Kasuta põgenemiseks kõrvaltänavaid.
  • Kui viibid kinnises ruumis kasuta hoonest väljumiseks treppe, tagavaraväljapääsu või esimese korruse aknaid. Kui sinu asukohast põgenemine võib panna sind suuremasse ohtu kui paigalejäämine, siis varju esmast kaitset pakkuva mööblieseme või seina taha.

2. VARJU

  • Kui leiad varjupaiga ruumis, lukusta uks ja kindlusta sissepääsud ruumis oleva sisustusega.
  • Kustuta ruumis kõik tuled ja hoia akendest eemale.
  • Peidupaika jõudes pane mobiiltelefon hääletu peale ja lülita vibreerimisfunktsioon välja. Ära paljasta oma asukohta ning ära välju enne, kui vahetu oht on möödas ja sa oled saanud politseilt vastavad juhised.

3. TEAVITA

  • Vahetust ohust eemal viibides helista hädaabinumbril ning teavita toimunust ja enda asukohast.
  • Politseinikke nähes ära torma nende suunas, vaid hoia käed üleval ja peopesad nähtaval. Arvesta, et kõiki inimesi käsitletakse võimaliku ohuna. Allu politsei korraldustele. 

Mida meeles pidada, kui vahetu oht on möödas. 

  • Järgi kohalike ametivõimude korraldusi ja ohuhinnangut. Jälgi meediat ja teisigi infoallikaid, mis sündmust kajastavad.
  • Väldi ühissõidukiga sõitmist (bussid, rongid, trammid, metroo, laevad) ning rahvarohkeid kohti ja massiüritusi.
  • Välisriigis, anna oma olukorrast teada Eesti välisministeeriumi 24 h valvetelefonil (+372 5301 9999) või e-posti aadressil [email protected]. Jälgi reisihoiatust www.vm.ee.

Reisi targalt