Politseinikud Manchesteris patrullimasFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
24. mai 2017, 18:43

Manchester Arena terrorist oli kõigest käsutäitja, politsei otsib pommi valmistajat (9)

Tänaseks on selgunud, et esmaspäeval Manchester Arenal lauljatar Ariana Grande kontserdil veretöö toime pannud terrorist Salman Abedi oli kõigest "muulaks" suuremas terrorioperatsioonis.

BBC ja Manchester Evening News kirjutavad, et politsei ajab meeleheitlikult taga suuremat võrgustikku, milles Abedi oli vaid väike mutter. Pommi valmistas tõenäoliselt hoopis keegi teine ja see inimene on endiselt vabaduses.

"Ega need tüübid pommitegijaid ei raiska," ütleb üks politsei esindaja. "See on ka põhjus, miks läksime kriitilise peale [Suurbritannias tõsteti terroriohu tase eile kriitilise peale]. Ta on ikka veel kusagil vabaduses ja võib enne tabamist uue rünnaku korraldada."

Suurbritannia kõige populaarsemates ja rahvarohkemates kohtades patrullimisel on politseile abiks ka sõjaväelased. Esmaspäeva õhtust saati on vahi alla võetud neli kahtlustatavat. Manchesteri ülemkonstaabel Ian Hopkins ütles BBC-le, et ilmselgelt on rünnaku taga suurem terrorivõrgustik.

Politseinik juhatab sõjaväelasi Buckinghami palee juures. Foto: AFP / Scanpix

Praegu on teada kaheteistkümne kontserdipaigas hukkunu nimed. Neist kümme on inglased, üks paar oli Poola päritolu. Hukkus ka üks Manchesteri politseinik, kes küll polnud tööl, vaid külastas koos perega kontserti. BBC andmeil on tema mees ja lapsed vigastatute hulgas. Kakskümmned vigastatut on raskes seisus, neist kaksteist on lapsed.

Esmaspäeva õhtul toimus Manchesteris terrorirünnak, milles hukkus vähemalt 22 ja sai vigastada 59 inimest. 22aastane enesetaputerrorist Salman Abedi pani Manchester Arenal USA laulja Ariana Grande kontserdi lõpus plahvatama naelte ja poltidega täidetud pommi. Ohvrite seas on hulga lapsi. Vastutuse rünnaku eest võttis terrorirühmitus Islamiriik.