Matti KillingFoto: Viljar Voog
Sõudmine
25. mai 2017, 17:14

Matti Killing enne EMi: neljasele oleks finaalikoht super, kahesele ka kindlasti hea

Homme algavad Tšehhis Racices sõudmise Euroopa meistrivõistlused, kus stardib kaks Eesti paatkonda: paarisaeruline neljane koosseisus Kaspar Taimsoo, Kaur Kuslap, Geir Suursild ja Sten-Erik Anderson ning paarisaeruline kahene Tõnu Endrekson - Allar Raja. Õhtuleht uuris sõudjate treenerilt Matti Killingult, mida rahval tasub ebastandardsete koosseisudega paatidelt oodata?

Enne, kui anname sõna Killingule, olgu meenutatud, et nimetatud koosseisud on ajutised ning põhiliselt tingitud Andrei Jämsä seljavigastusest. Sügiseseks MMiks loodavad sõudjad taas komplekteerida Rio de Janeiro OMilt pronksmedali toonud neljapaadi Taimsoo, Endrekson, Raja ja Jämsä. Kuniks Jämsä end ravib, saab Killing aga tuleviku peale mõeldes katsetada nooremaid mehi.

Aga nüüd EMi juurde, kus neljapaadil on 11 ja kahepaadil 12 konkurenti. "Ega me siin võidu peale ei mängi, aga oleme rahul kui finaali pääseme," kommenteerib Killing EMi eesmärke.

"Neljapaadil läheb iga päevaga kokkusõit paremaks. Suuri paate sõidetakse tegelikult hooaeg või mitu kokku, et iga mees saaks oma potentsiaali välja mängida. 

Loodan, et kahesel on suurem šanss finaali pääseda kui neljasel. Aga eks mõlemad läheme head sõitu tegema ja oma hetke parimat välja panema. Neljasele oleks finaalikoht super, kahesele ka kindlasti hea."

Killing lisas, et konkurentide hindamine on praegu märksa keerukam kui näiteks aasta eest, sest enamik riike on pärast olümpiamänge paatide koosseisuga laveerinud. "Kõik otsivad järgmist olümpiat silmas pidades uusi lahendusi," ütleb kogenud treener.

Kui EMile sõitev kahepaat ja lõviosa neljapaadist sai selgeks kaks nädalat tagasi, siis alles käimasoleva nädala esmaspäeval tuli lõplik kinnitus, et neljandana võtab neljapaadis koha sisse Geir Suursild. Alternatiiv oli Oskar Kuzmin, kes esialgu pidi neljapaadist välja jäänuna osalema EMil ühepaadis, kuid Killingu kinnitusel seda siiski ei tee.

Treeneri sõnutsi langes valik Suursilla kasuks lihtsalt põhjusel: juuni alguses on ta hõivatud ülikooliga, mistõttu ei saaks Killing teda järgmistel võistlustel katsetada. Tasemelt olla nii Suursild, Kuzmin kui esimesel MK-l neljases sõudnud Joosep Laos suhteliselt võrdsed mehed. Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas õppiv Laos jääb EMil eemale õpingute tõttu. 

Pärast esimest MK-d ja enne EMi treenisid sõudjad nii Pärnus kui ka Viljandis.