Infonet - Tammeka 2:0.Foto: Alar Truu
Evald Tipneri karikas
27. mai 2017, 17:50

7 VÕTIT | Infonetil nüüd kapis täiskomplekt karikaid, Infonet - Tammeka 2:0 + GALERII

Eesti jalgpalli karikavõistluste, mis alates aastast 2012 kannavad Evald Tipneri nime, 12. erinev võitja on FC Infonet, kes alistas tänases finaalis 1871 pealtvaataja silme all tulemusega 2:0 (9. Dmitri Kruglov, 47. Albert Prosa) Tartu Tammeka. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Kiire avavärav. Infonet sai Dmitri Kruglovi meisterliku karistuslöögi näol juba 9. minutil oma tahtmise. See välistas eos stsenaariumi, et liigahooaega kehvasti alustanud valitsev Eesti meister jääb Tammeka kompaktse kaitse lahtiharutamisega jänni ning hakkab juhtvärava ootuses jalga väristama. Muidugi olnuks lood teised, kui Tammeka suutnuks kiirelt viigiseisu taastada, aga seda ei juhtunud.

Infonet mängis 1:0 eduseisus enesekindlalt ja enamasti targalt. Tammeka moraal küll kiirest kaotusseisust ei langenud, kuid viimasel ründekolmandikul nappis tartlastel kvaliteeti. Mäng polnud ühepoolne, kuid võib öelda, et Infonetil olid asjad kontrolli all.

Karl Johan Pechter oli Dmitri Kruglovi karistuslöögi vastu võimetu. Foto: Alar Truu

Kui Albert Prosa teise poolaja alustuseks Infoneti edu duubeldas, tundus, et mäng on tehtud. Aga Tartu uskus edasi ning pakkus pealinna vuranud arvuka fänkonna rõõmuks väärika lahingu lõpuvileni välja. Infoneti postid-latidki pandi raksuma, kuid justkui väe võimuga hoidis Matvei Igonen oma puuri puutumatuna. Tugevam võttis täna oma, kuid Tartu langes võideldes.

Karikavõiduga sai Infonet endale kokku täiskomplekti Eestis väljamängitavaid autasusid – nüüd on nende auhinnakapis nii meistritiitel, superkarikas kui ka Evald Tipneri karikas.

2. Mida Tammeka karikafinaaliga tõestas?
Et nad lähevad rahvale korda. Fännibussidega organiseeriti Tartust pealinna 270 inimest, lisaks vooris sadakond Tammeka toetajat Tallinnasse autodega. Ja kuuldavasti oli bussile soovijaid (kõvasti) rohkem kui masinaisse mahtus. Tulemuseks ligi 400 sini-valgetes värvides inimest, kes üheskoos sisuliselt kõik 90 minutit Lillekülas kõva möllu tegid. Kui suuremates jalgpalliriikides on see köömes, siis Eesti mõistes korraldasid Tammeka poolehoidjad tribüünil vinge atmosfääri, millele Infoneti fännisektoril õiget vastust polnud.

Jääb üle vaid tartlaste entusiasmi kiita ning küsida, kus need häälekad inimesed küll liigamängude ajal on? Tõsi, üht Premium liiga reamängu ei saada mõistetavatel põhjustel ka säärane haip, kui klubi ajaloo esimest karikafinaali pääsemist. Need kodanikud väärisid vähemalt auväravat...

Tartu Tammeka fänne oli täna Tallinnas ligi 400. Foto: Alar Truu
Infoneti fännitribüün oli hõredam ja nende kaasaleamine oli hektilisem. Foto: Alar Truu

3. Kes oli mängu tegelik võitja?
FC Flora. Just 10kordne Eesti meister pääses tänu Infoneti karikavõidule Euroopa liiga 1. eelringi ning kasseerib UEFAlt üle 200 000 euro auhinnaraha (täpne summa pole teada, aga mullu teenisid klubid sama saavutuse eest 215 000 eurot ning pole põhjust arvata, et summa oleks tänavu väiksem).

Ka Infonetile karikavõiduga kaasnev au ja kuulsus on tähtsad, aga nende abil palka ei maksa. Eurorahad teenis tiitlikaitsja välja juba sügisese triumfiga – neid ootavad suvel Meistrite liiga eelringid. 

4. Kes oli platsi parim?
Dmitri Kruglov. Lisaks väga vajalikule 1:0 väravale jagas kamaluga häid ja väga häid palle trahvikasti. Kaitsefaasis nullis eeskujulikult tartlaste ühe teravaima mehe, Sander Kapperi.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Infonet - keskendumist ja kaitsemängu eduseisus. 2:0 peal tekkis Tammekal nii mõnigi suurepärane šanss, mis parema realiseerimise korral võinuks lõpu veel ärevaks ajada. 

Tammeka - peab vältima karistusala lähistelt kergete karistuslöökide äraandmist. Täna eksiti selle vastu korduvalt ning kõige konkreetsem karistus oli Kruglov 1:0 värav.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Infoneti ründaja Albert Prosa: "Tahtsime kiiret väravat saada, et mäng oleks lihtsam, seda me saime. Pärast pidi Tammeka rohkem ründama. Aga suutsime täna kaitses ilusti koos hoida ja tuli võit."

Tammeka kaitsja Jürgen Lorenz: "See Kruglovi karistuslöök ei olnud mingi väga tugev löök, vaid väga täpne. See andis neile kohe eelise, et nad ei pidanud enam nii palju ründama. Esimesel poolajal me ei olnud võib-olla nii mängus sees, aga teisel poolajal lasime kohe alguses rikošetist ühe. Aga olime kõvasti mängus sees.

Kiidron lõi karistuslöögi, Igonen tõrjus, ma lõin põhimõtteliselt meetri pealt uuesti latti - võimalusi oli! Infonetil väga rohkem selliseid kindlaid võimalusi ei olnud. Täna olid kaks päris võrdset tiimi väljakul - nemad lõid ära, meie seekord ei löönud."

7. Mis saab edasi?
Karikavõistluste hooajaga 2016-17 on kõik, kuid õige varsti algavad juba järgmise karikahooaja esimese ringi mängud.

Ent Infoneti ja Tammeka puhkeaeg jääb lühikeseks, sest Premium liiga jätkub meeskondade jaoks juba teisipäeval. Infonet võõrustab 14. voorus Lasnamäel Nõmme Kaljut, Tammeka kohtub Viljandi järve ääres sealse Tulevikuga.