EI LIUGLE: Neljapaat koosseisus (vasakult) Kaur Kuslap, Geir Suursild, Sten-Erik Anderson ja Kaspar Taimsoo ei liikunud EMil soovitud kiirusel.Foto: Fred Killing / Eesti Sõudeliit
Sõudmine
30. mai 2017, 22:23

Õhtuleht palus Geir Suursillalt täpsustavaid kommentaare!

Miks haigust näidelnud Suursild täna suu avas? Sõudja: kuna aegade jooksul on meil Mattiga omavahel erinevaid vaidlusi olnud, siis leidsin, et ei hakka võistlusalal vaidlema (25)

Kui viimasel paaril aastal on sõudmine pakkunud kõneainet vaid tänu sportlikule edule, siis täna pärastlõunal süttis meie ühe paraadala hoovis skandaalike. Sädeme pildus sõudja Geir Suursild (22), kes väidab, et treener Matti Killing käskis tal EMil haigust teeselda.

Nimelt toimus Eesti neljapaadis EMi vahesõidu eel vangerdus: Tõnu Endreksoni tõve tõttu katkestanud kahepaadist ripakile jäänud Allar Raja sisse, Suursild välja. Sõudeliit kommunikeeris muudatust nii, nagu vaevanuks Suursilda kõhumure. Täna lükkas sportlane tolle väite ümber ning kirjutas Facebooki järgneva muutmata kujul avalduse:

"Head sõudjad ja sõbrad! Viimastel päevadel on meedia kajastanud EMil toimunud vahetust paatkonnas minu haiguse tõttu. Haiguse näitlemine rahvusvahelise sõudeliidu arstidele oli peatreeneri käsk vahetuse teostamiseks paadis.

Kuna minu jaoks läheb Eesti sõudmises rohkem energiat omavaheliste suhete klaarimisele, kui sõudmisele ja puudub läbipaistev süsteem, siis olen mõistnud, et peab edasi liikuma. Minu sõudmised on selleks hooajaks sõutud."

Killingu versioon juhtunust kõlab kokkuvõtvalt sedasi, et Suursild oli eelsõidus oodatust kehvem ning kahepaadi katkestamine tekitas äkitselt olukorra, kus oli võimalik paatkonna nõrgim lüli Rajaga asendada. Vastavalt sõudmise reeglitele saab liikmeid aga vahetada ainult tervislikel põhjustel. Kogenud treeneri sõnutsi mingit käsku polnud, vaid Suursild aktsepteeris toda otsust.

Õhtuleht küsis Suursillalt pärast Killinguga vestlemist mõned täpsustavad küsimused, millele sportlane soovis kirjalikult vastata. 

Esiteks, teeme palun ühe asja lõplikult selgeks: kas Sul oli üldse Tšehhis midagi tervisega viga või oli see 100% puhas ettekääne, et vastavalt reeglitele paatkonnas vangerdus teha?
"Puhas ettekääne, et vastavalt reeglitele paatkonnas vangerdus teha."

Treener Matti Killing väitis, et tol päeval Sa aktsepteerisid vahetust. Kui jah, siis miks Sa täna tolle avaldusega välja tulid? Mis oli avalduse motiiv?
"Stardini oli aega umbes 10 minutit üle tunni. Olime valmis alustama soojendust kui Killing tuli teatega, et toimub vahetus. Vahetus tuli teha kiirelt seoses reeglitega. Kuna aegade jooksul on meil omavahel erinevaid vaidlusi olnud, siis leidsin, et ei hakka võistlusalal vaidlema, mis lõpuks tõmbab kõigil tuju alla. Lasen Allari paati (kes on tugevam) ning käitun nagu peatreener soovis.

Pärast võistlust otsustasin, et hoian olukorrast eemale, rahunen ja mõtlen asjade üle järele. Paari päeva jooksul leidsin, et olen olnud kiirem mitmest liikmest, keda on eelistatud ning sain toetust sõudjatelt, kellel on Killinguga sarnaseid probleeme olnud. Lisaks pidi paatkond olema eksperimenteeriv, kuid otsustati ühe sõidu põhjal. Otsustasin avaldada tõe ning teavitada, et miks jätan hooaja vahele."

Kirjutasid, et "kuna minu jaoks läheb Eesti sõudmises rohkem energiat omavaheliste suhete klaarimisele, kui sõudmisele ja puudub läbipaistev süsteem, siis olen mõistnud, et peab edasi liikuma." Ole hea, selgita, mida see tähendab? Mis Sinu meelest valesti on?
"Probleemideks pean hetkel katsevõistluste puudumist, stipendiumi saamise reeglite puudumist ja treeningmeetodeid.

Viimane klassikaline kahe kilomeetri katsevõistlus, kus peaaegu kõik sõitsid ühepaatides, toimus 2013. aastal.

EOK on pannud olümpiale kvalifitseerinud Eesti spordialadele välja kaks stipendiumit järelkasvule. Reegleid selle saamiseks ma pole saanud. Eesti Sõudeliit otsustas selle anda kahele sportlasele: ühele, kellel oli eelnevalt vaheaasta sõudmisest ning teisele, kes Eesti Meistrivõistlustel kaotas mulle ühepaadil ligi 17 sekundiga.

2016. aasta algul võtsin spordi nimel ülikoolist vaheaasta seoses viimase noorteklassi aastaga (lõpetan TTÜ sel aastal). Kahjuks ei läinud maailmameistrivõistlused loodetult ning leidsin, et midagi peab muutma. Kuna Suurbritannias on hetkel üks parimaid sõudesüsteeme ning olin seal käinud lühilaagrites, siis septembri lõpus siirdusin sinna.

Elasin seal neli kuud omafinantseeringutest. Alustasin seal koostööd teadlasest tipptreeneriga ning füüsiliste näitajate paranemist nägin kogu nelja kuu jooksul. Lisaks oli ka kommunikatsioon erinev ja selgem. Nägin, et ajaga on muutunud treeningmeetodid."

Kas Sa ei karda, et põletasid tänase avaldusega mingeid olulisi sildu ära?
"Olin sellega arvestanud. Tänane päev on näidanud, et olulisi sildu on ka juurde tulnud.

Täpsustuseks ütlen, et sain neljapaadiga võistlustel osalemisest teada nädal aega enne võistlust ning peamiselt olen sõudnud ühe- ja kahepaadil. EMi võitnud Leedu neljapaadi keskmine vanus oli ligi 25 aastat, samal ajal kui võistluste esialgse Eesti paatkonna keskmine vanus oli ligi 27 aastat. Seega on ka noorelt võimalik sõudmises võita.

Olen sõudnud pea 13 aastat ning austan treenerite Reet Palm-Killingu ja Matti Killingu tehtud tööd, kuid leian, et praeguses olukorras on vaja muutust Eesti sõudmises. 2012. aasta edu andis mulle väga tugeva motivatsiooni ja kindluse jääda sõudesporti."