Anett KontaveitFoto: Reuters / Scanpix
Tennis
30. mai 2017, 22:37

Karjus: „Naiste tennise troon on vaba.“ Läti ajakirjanik: „Muguruza on täiesti alistatav.“

ÕHTULEHT PARIISIS | Anett Kontaveit mängib Roland Garrosi peaväljakul. Tiitlikaitsjaga, pärast Venus Williamsit ja enne Rafael Nadali! (1)

Anett Kontaveit saab kolmapäeval meeldejääva kogemuse. Ta mängib Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste peaväljakul tiitlikaitsja Garbine Muguruza vastu. Enne seda paari astub väljakule Venus Williams, pärast aga Rafael Nadal!

Midagi enamat ei saa üks tippu rühkiv tennisist soovida. „Mäng tuleb ilmselt suurel väljakul, hea atmosfääriga, loodan seda nautida! Mul pole midagi kaotada ja lähen endast kõike andma. Ta (Muguruza – toim) sai täna hea võidu ja tundub, et on heas vormis. Rohkem ei oskagi praegu midagi arvata, eks paneme treeneriga mänguplaani paika,“ vaatas Kontaveit eelseisva matši poole eile, pärast esimest võitu.

Teisipäevaks oli tennisepiigal ajakirjanikega kokkulepe: ta valmistub rahulikult, uuesti saame kokku täna pärast mängu.

Muguruza on soosik, aga mitte liiga suur

Tiitlikaitsja ja maailma viies reket Muguruza on täna soosik, kuid mitte ülemäära suur. Esiteks sai Kontaveit tema vastu eelmisel kuul Stuttgartis võidumaitse kätte, teiseks aga on maailma paremate naistennisistide tase ühtlustunud. Last ootav Serena Williams astus hiljuti kõrvale ning nüüd ei olegi enam selget soosikut.

Näiteks Rooma turniiri aegu pakuti Prantsusmaa lahtiste soosikuks sealses veerandfinaalis Kontaveitist jagu saanud rumeenlannat Simona Halepit. Ent too jäi finaalis alla ukrainlannale Elina Svitolinale, näidates, et temagi pole löömatu. Muguruza näitas aga mulluse võiduga, et on liivaväljakutel absoluutne tipp.

Garbine Muguruza Foto: AFP / Scanpix

Ent ka Kontaveit on teinud väga hea liivaväljakute hooaja ning seda märkis esmaspäeval pärast oma esimest mängu ka Muguruza. Kaia Kanepi endine treener Silver Karjus märkis Prantsusmaa lahtiste eel Õhtulehega vesteldes, et Muguruza võib Kontaveiti peljata!

„Tegemist on eelmise aasta võitjaga ja tal on Pariisis ikkagi surve peal. Anett omakorda tunnetab, et on praegu võimeline kõigiga mängima. Ka Muguruzaga – seda teab ta hiljutise kogemuse põhjal. Eks teatud pinge on ka Anettil peal, see on mõlemapoolne. Muguruza on kerge favoriit,“ pakkus Karjus.

Kuidas näeb omal ajal Kanepiga head tööd teinud juhendaja tänast üldist seisu? Mis on naiste tennises võrreldes eelmise kümnendiga muutunud?

„Naistel on kandik laual – tule ja võta!“

„Mäng on muutunud kiiremaks, võimsamaks ja atleetlikumaks, kuid ka stabiilsemaks,“ vastas Karjus. „Varem olid tipus vähesed. Nüüd pole peajagu üle olevat liidrit, kes võidaks kuuskümmend mängu järjest. Viiskümmend kuni sada naist näitab ühtlasemaid tulemusi. Neil pole esikümnega enam nii suuri kääre, kõik mängijad saavad hooaja jooksul ka parajalt kaotusi. Lisaks astus Serena eest ja kõik taganttulijad peaksid olema näljased. Naistel on kandik laual – tule ja võta!“

Üks, kes kandikult võtta tahab, on ka Kontaveit. Kas ta suudab hommegi üllatada? Vastuse saame teada ehk kella 15-16 paiku. Mängudega alustatakse Pariisis taas kohaliku aja järgi kell 11, Eestis on siis keskpäev. Kui naiste mängud just väga venima ei hakka, peaksid need poolteise-kahe tunniga läbi saama.

Eestlastele lisas lootust Läti ajakirjanik Rolands Norietis. „Muguruza on täiesti alistatav, ka meie naised on temaga edukalt mänginud. Ta kaotas eelmise aasta USA lahtistel Anastasija Sevastovale. Hiljuti Roomas võitis Jelena Ostapenko tema vastu kindlalt esimese seti, kuid minetas siis täielikult enesekindluse ja kaotas. Kontaveitil on kindlasti omad võimalused olemas,“ hindas Norietis.

Üleeile peetud esimese ringi mängus alistas Muguruza 2010. aasta tšempioni, itaallanna Francesca Schiavone 6:2, 6:4. Kui temalt pressikonverentsil küsiti järgmise vastase Kontaveiti kohta, kõlas vastus: „Mul oli karm loos, tuleb raske mäng.“ Tuleb loota, et tal on õigus!