VÕITLEB: Anett Kontaveit andis Garbine Muguruzale kõva lahingu, kuid sel korral tuli veel maailma absoluutse tipu paremust tunnistada.Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
31. mai 2017, 21:26

Anett Kontaveit võitis Garbine Muguruza vastu avaseti 7:6, kuid kaotas järgmised 4:6, 2:6

ÕHTULEHT PARIISIS | Õnnelik võitja ja pettunud kaotaja – nagu olnuks Kontaveit tiitlikaitsja vastu soosik!

Anett Kontaveiti mängud Pariisis peetavatel Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel said paraku tänasega läbi, kuid ta andis Garbine Muguruzale väärika lahingu ning näitas suurturniiride korraldajatele, et teda võib edaspidigi lubada tiitlikaitsjaga peaväljakule mängima.

Nii toimunut kui ka mängijate suhtumist iseloomustab kõige paremini asjaolu, et Muguruza säras kohtumise järel õnnest ning Kontaveiti puhul oli lihtsalt sõna „pettunud“ vähe öeldud. Vaja läks eesliidet „üli-“ või „äärmiselt“. Just nagu tema oleks soosikuna välja langenud. Jah, ta ju juhtis 7:6, 3:1, kuid tennises tuleb võita kaks või kolm setti ning Pariisi väljakute ajalugu teab palju suuremate eduseisude käestlaskmisi. Mida kõike võis 1993. aastal tunda Argentiina kaunitar Gabriela Sabatini, kui andis Mary Joe Fernandezi vastu käest seisu 6:1, 5:1 ja viis matšpalli!

Ideaalne algus

Aga tagasi tänasesse päeva. Kontaveit alustas ideaalse tennisega ja pääses juhtima 5:2. Muguruza murdis küll servi tagasi ja tüüris seti kiiresse lõppmängu, kuid seal oli Kontaveit taas kindlam, võites selle 7:4.

„Arvan, et nii mina olin veidi närvis kui ka tema alustas hästi,“ kommenteeris Muguruza kiiret kaotusseisu jäämist. „Ausalt, ta mängis hästi, kasutas oma võimalused ära. Ta mängis väga agressiivselt ja täpselt.“

Kontaveit rõõmustas, et suutis tõeliselt hästi alustada: „Algus oli väga kindel. Ta jõudis järele, kuid suutsin avaseti tie-break’i jälle korralikult mängida. Ka teise seti algus oli hea.“

Teise seti hakatuseks murdis eestlanna kohe vastase servi ja hoidis seejärel enda oma nulliga. Korraks tundus, et aprillikuine Stuttgarti turniiri stsenaarium kordubki (Kontaveit võitis seal sama vastase vastu teise seti 7:6 ja kolmanda 6:1), kuid täna oli väljakul juba teine Muguruza. See, kes mullu Roland Garrosi väljakutel võidutses ning see, kes alistanud siin kahel korral Serena Williamsi.

Mäng läks punkt-punkti haaval ära

Seisuks 3:3 oli viik jalul ning järgmine geim sai paljuski otsustavaks. Kontaveit juhtis vastase servil 40:30 ja sai hea rünnaku, kuid Muguruza aimas löögisuuna ette, suutis lõpuks punkti ja veel mitme pallivahetuse järel ka geimi päästa. Pärast seda hakkasid kaalukausid tasapisi kalduma Püreneede poole. Stuttgarti stsenaarium, küll veidi teistsugune, saigi teoks – esimese seti järel tagaajaja osas olnud mängija haaras tasapisi initsiatiivi ja võitis.

Kontaveiti hinnangul mängis Muguruza paremini kui Stuttgartis: „Seal andis ta rasketes kohtades järele, siin mitte, oli igal pool kohal.“

Aga enda kohta? „Kahju. Oli raske, võitluslik ja küllalt võrdne mäng, saavutasin eduseisu. Arvan, et minu tase ei langenudki nii palju, kuid seejärel hakkasid mõned väikesed asjad temal paremini ja minul mitte nii hästi välja tulema. Murrangulisi kohti oli mitu tükki. Üks, kui lasin teises setis enda servi tagasi murda, seejärel ei suutnud ise murdepalli kasutada. Ka otsustava seti algus oli tasavägine. See oli suur lahing, ma ei ütleks, et aju hakkas hea alguse järel kärssama, mäng läks punkt-punkti haaval ära. Ma ei arva, et oleksin mänginud halvasti.“

„Ütlesin endale: ta tuli mind siia võitma!“

Muguruza selgitas mängu pöörde toomist nõnda: „Teadsin, et siin tuleb lahing. Teadsin, et teen hiljutise kaotuse tõttu siin mõne asja teisiti. Ja arvan, et tegin positiivses suunas teisiti. See tõi ka võidu.

Me mõlemad mängisime täna hästi, mängutase oli kõrge. Küsimus oli selles, kumb suudab seda taset kauem hoida. Ka teises setis 1:3 taga olles ei andnud ma alla. Ütlesin endale, et ta tuli mind siia võitma, ma ei anna alla! Jätkasin võitlemist ja suutsin pöörde tuua ning seejärel jätkasin samade asjade tegemist, need töötasid.“

Kas Muguruza arvab, et Kontaveit võib juba lähitulevikus päris tippu jõuda? „Täna näitas ta, et jah. Ma ei tea, kuidas ta iga nädal mängima hakkab. Kuid minu on ta viimastes mängudes raskustesse pannud. Kui ta suudab seda taset hoida, on kõik võimalik,“ vastas maailma viies reket.

Pariisis 60 000 eurot teeninud ning maailma edetabelis ilmselt 50 parema sekka tõusva Kontaveiti liivaväljakute hooaeg on läbi. Järgmisena on tal kavas juba Hollandis Den Boschis muruväljakutel peetav turniir.

„Sain täna karmi kaotuse, kuid paar päeva läheb mööda ja saan sellest motivatsiooni juurde. Olen sel aastal saanud häid mänge, häid võite, mäng on läinud paremaks. See lisab enesekindlust," resümeeris 21aastane eestlanna.