Frank Liivak ja teised FK Sarajevo mängijad fänne tänamas.Foto: FK Sarajevo
Jalgpall
6. juuni 2017, 09:37

Frank Liivak Bosnia fännikultuurist: videost ei pea vaatama, kas mängisid hästi või halvasti, fännid teevad sinu eest töö ära

Frank Liivaku (20) uues kodukohas, Bosnia ja Hertsegoviina pealinnas Sarajevos on jalgpall enamat kui sportmäng. See on suur ja tähtis osa kultuurist.

"Seal on kõik inimesed nagu peatreenerid. Kui kuhugi lähed, tulevad juurde ja hakkavad rääkima, mida nemad teisiti teeks, mis nende taktika oleks… Paljud fännid kellega rääkinud olen, on öelnud, et jalgpall on nende jaoks püha asi. Nad ootavad nädalavahetust, et staadionile minna, end välja elada ja mängu näha.

Seal ei pea pärast videost vaatama, kas mängisid hästi või halvasti, fännid teevad sinu eest töö ära. Pole nii, et kui halvasti mängid, siis keegi plaksutab. Käib kõva vilekoor.

Otseselt meid fännide eest hoiatatud pole, aga on öeldud, et kui ühel nädalavahetusel teed lubamatu viigi, siis võid välja minna, aga väga positiivseid reaktsioone ei tule. Linnas valitseb täielik jalgpallikultuur, kindlasti kuuled, et mängisid viiki."

Liivak kinnitab, et vähesest mänguajast hoolimata tuntakse tedagi linnas ära, sest kohalikud lehed oli aasta alguses tema pilte täis. Ja kui on eriti hea päev, päädib see allahindlusega näiteks kohvikus või taksos.

"Nüüd on ehk natuke vaibunud, aga alguses küll rahulikult linnas kõndida ei saanud. Tulid mehed juurde, tõmbasid käe paljaks, seal oli suur Sarajevo tätoveering ja ütlesid, et teeme pilti. Ega valida ei antud, välimus oli meestel selline, et Eestis näeb võib-olla Tartu vanglas selliseid inimesi."

Pikemalt saab Liivaku Bosnia muljeid kuulata Õhtulehe jalgpalliteemalisest raadiosaatest "Kolmas poolaeg", mis läks erandkorras eetrisse eile.

Õhtulehe jalgpallisaade "Kolmas poolaeg" on eetris igal neljapäeval ning seda saab kuulata endale sobival ajal Soundcloudist, iTunesist või Õhtulehe spordiveebist sport.ohtuleht.ee.