Punasega on märgitud Katariga diplomaatilised suhted katkestanud riigid. Kel silm seletab, leiab Pärsia lahest ka rohelisega värvitud tillukese Katari.Foto: Wikipedia
Jalgpall
6. juuni 2017, 10:55

Oi-oi! Naaberriikide diplomaatiline boikott on 2022. aasta jalgpalli MMi Kataris seadnud kahtluse alla

Rahvusvahelisele jalgpalliliidule FIFA on 2022. aasta MMi korraldusõiguse andmine Katarile toonud sekeldusi ja peavalu rohkem kui vaja. Küll vaidlus selle üle, kas mängida suvel või talvel, küll korruptsioonikahtlustused, küll miski muu. Nüüd on aga Katari MM sattunud kõige suuremasse ohtu.

Nimelt on eilsest alates katkestanud Katariga diplomaatilised suhted Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Bahrein, Jeemen, Egiptus, Liibüa ja Maldiivid – põhjuseks väide, et Katarist toetatakse terrorismi. Kui vaadata Pärsia lahe äärsete riikide kaarti, on selge, et tegemist on pisikesel Katari poolsaarel asuva vähem kui 12 000 ruutkilomeetri suuruse riigi jaoks väga karmi otsusega. Seda enam, et Saudi Araabia – ainus riik, kellega Kataril on maismaapiir – pani piiri kinni ning lisaks keelasid peale saudide ka Araabia ÜE ja Bahrein liikluse enda ja Katari sadamate vahel.

Suhted katkestanud riikide lennufirmad ei tohi enam lennata Katari. Lisaks panid Saudi Araabia, Araabia ÜE ja Egiptus täielikult ning Bahrein suuremas osas Katari lennukitele kinni oma õhuruumi - Katarist põhjas asuv väike saareriik Bahrein lubab kasutada ainult üht Pärsia lahe kohal kulgevat koridori. Põhimõtteliselt tähendab see, et tuntud firma Qatar Airwaysi lennukid peavad enamikku sihtpunktidesse hakkama lendama suurema või väiksema ringiga.

Suhted katkestanud riigid saadavad Katari diplomaadid maalt välja ja kutsuvad enda omad sealt ära. Kataris on juba lahti paanika, inimesed varuvad toitu ja joogivett. 40 protsenti toidust on seni saabunud riiki Saudi Araabia kaudu.

2022. aasta MMiks tuleb ehitada üheksa uut staadionit ja uuendada infrastruktuuri. See kõik sattus nüüd väga suure küsimärgi alla, sest on selge, et riiki tabavad väga suured logistikaprobleemid.

Ajalehe The Guardian teatel pole korralduskomitee esindaja olukorda veel kommenteerinud, kuid ühe allika sõnul on ilmselge, et tegemist on MMi korraldusõiguse saamisest alates ülekaalukalt suurima ja ohtlikema kriisiga. Katar on süüdistused tagasi lükanud ja näeb kambakas naabrite soovi edukale riigile jalg lihtsalt taha panna.

Saksamaa jalgpalliliidu president Reinhard Grindel märkis Guardianile, et arutab olukorda oma riigi valitsuse ja UEFAga. Ta nentis, et tuleb toetada poliitilise lahenduse leidmist, kuid rõhutas ka: "Maailma jalgpalliüldsus peab näudma, et suuri turniire ei korraldataks terrorismi aktiivselt toetavates riikides."

Saatuse irooniana sai Qatar Airways hiljuti FIFA sponsoriks. FIFAst ei kommenteeritud olukorda. Märgiti vaid poliitkorrektselt, et korralduskomiteega ollakse pidevas kontaktis.