KORVPALLIÄSS: Kregor Hermet (palliga) tegi Hispaanias soliidse debüüthooaja. Koduklubi Lleida Forca premeeris eestlast kolmeaastase profilepinguga.Foto: Instagram@kregorhermet
Korvpall
7. juuni 2017, 04:00

Hispaanias palliv 19aastane Eesti noorkorvpallur: Euroliiga võitja poleks paha olla!

Sel reedel 20. sünnipäeva tähistav korvpallur Kregor Hermet pühkis mullu suvel kodumaa tolmu jalge alt ning pani end proovile Hispaanias, kus teenis mänguaega nii Euroopa ühes tugevaimas esiliigas kui ka Hispaania tugevuselt neljandas sarjas.

Hermet siirdus Kataloonias pesitsevasse klubisse Lleida Forcasse – ta teenis mänguaega nii Forcas kui ka duubelvõistkonnas Pardinye, kuid hispaanlased polnud mullu ainsad, kes ametlike paberite järgi 204 cm pikkuse eestlase peale hammast ihusid. Huvi oli ka Itaaliast. „Klubi mängis nõrgemas liigas. Nende soov oli suur, aga ei tundunud nagu peaksin sinna minema,“ selgitab Hermet.

Sportlikust perest pärit noormehe sõnul polnud ilmvõimatu ka Eestis jätkamine. Kodumaale jäädes oleks kaalukauss langenud TTÜ kasuks. Lisaks korvpalli mängimisele oleks Hermet astunud ülikooli just TTÜsse.

Hermeti peas tiirlesid mõtted USAsse minna

Võimalus Ibeeria poolsaarele kolida tekkis Hermeti jaoks ootamatult. „Käisin rahvuskoondise mängu vaatamas ning pärast kohtumist kirjutas mulle mu agent, et on huvi Hispaaniast ning on vaja kiiresti otsustada,“ meenutab ta. Eestlase ees ei salatsetud: tema põhiline mänguaeg pidi tulema duubelvõistkonna Pardinye ridades, ent omad võimalused olid platsile pääseda ka Forcas.

Hermet lõigi hispaanlastega paari päevaga käed ning andis allkirja amatöörlepingule. „Mul olid enne Hispaaniasse minekut USA mõtted peas. Ma ei sõlminud Forcaga profilepingut, et jätta võimalus Ameerikasse minna lahtiseks,“ räägib ta. Teatavasti ei tohi USA ülikoolikorvpallis mängida profileiba maitsnud pallurid.

Hispaaniasse jõudes oli Hermetil lennujaamas vastas mees, kes ei osanud sõnagi inglise keelt. „Pooleteisetunnise autosõidu ajal üritas ta Google Translate’i kaudu minult küsida, kuidas mul läheb ja mida soovin,“ lausub korvpallur naerdes.

Hermet tegi möödunud hooajal kaasa igal Forca treeningul ning üldjuhul tuli esmas- ja neljapäeva hilisõhtutel rassida ka duubelmeeskonna harjutuskordadel. Treeningud algasid kell 22 ning Hermet pole siiani kindel, kas ta hiliste algusaegadega üldse ära harjus.

Eestlase sõnul on Lleidas loodud väga head võimalused korvpallurina arenemiseks. „Klubi teeb palju tööd, et korvpalli linnas veelgi populaarsemaks teha. Olen kuulnud, et Forcal on selge visioon mõne aasta jooksul proovida jõuda kõrgliigasse,“ räägib maarjamaalane. Lisaks headele treeningtingimustele on äraütlemata tore tõik, et rahvas käib Forca mänge meeleldi vaatamas.

Hermeti hinnangul oli kodumängudel pealtvaatajaid keskmiselt 3500-3800, saal mahutab 6500-7000 inimest. Rahvas teeb lärmi ning kohalik kogukond elab Forca tegemistele väga kaasa.

„Euroliiga võitja poleks paha olla!“

Ent kogukonnatoetus pole tulnud lihtsalt ilusate silmade eest. „Käisime terve hooaja vältel koolides enne kodumänge end tutvustamas, lapsed olid väga õnnelikud. Töö ei käi vaid saalis, rahvast proovitakse klubi tegemistesse võimalikult palju kaasata,“ selgitab meie mees.

Et debüüthooaeg läks Hermetil hästi, pole ime, et eestlane sõlmis tänavu aprillis Forcaga kolmeaastase profilepingu. „See on väga hea koht arenemiseks. Ma ei ütle, et USAs midagi halvasti tehtaks, aga meeste vastu mängimise kogemus on teistsugune. Ameerikas pallitakse ju rohkem omavanustega,“ ütleb Hermet. Kui tänavu teenis ta lõviosa mänguajast Pardinyes, siis tuleval hooajal on tal enda sõnutsi koht Forca põhirotatsioonis.

Profilepingut sõlmides lausus Hermet, et soovib jõuda Euroopa tipptasemele. Milline üldse on eestlase korvpalliunistus? „Arvan, et iga mängija, kes pole NBAs pallinud, ütleb ikka, et tahab seal platsile saada. Väga suur unistus oleks mängida ka Euroliiga finaalis, sest sealne atmosfäär on ulmeline. Kui juba tiitli peale võidelda, siis võiks võita ka. Euroliiga võitja poleks paha olla.“

***
Hermet liitub meestekoondisega

Kregor Hermet on esindanud erinevate vanuseklasside Eesti rahvusesindusi, kuid tänavu liitub ta meestekoondisega. „Minu otsus oli selge, kuna sellist võimalust pole mõtet tuulde lasta ega mõelda, et võib-olla liitun järgmisel korral,“ ütleb ta. Hermeti sõnul oli koondisekutse meeste sekka väga meeldiv üllatus, ehkki ta oli varem arvestanud, et liitub universiaadikoondisega.

Tänavu Hispaania esiliigas ja tugevuselt neljandas sarjas mänguaega kogunud 19aastase palluri arvates tuleb meestekoondisekogemus tulevikku vaadates kahtlemata kasuks ning kogenumate rahvusesindusemeestega treenimine võib anda päris hea karastuse.

Kregor Hermet
Sündinud 09.06.1997.
Alustas korvpallitreeningutega seitsme aastaselt.
Esimene treener Alar Varrak.
Eestis mänginud Audentese ja Kohila eest.
Hispaania esiliigas viskas tänavu keskmiselt kaheksa minutiga 2,3 punkti, Forca jäi play-off’ist esimesena välja.
Hispaania tugevuselt neljandas liigas kogus 14 silma mängu kohta, Pardinye jõudis finaalturniirile.