Möödunud aastal mängiti Tallinnas Balti turniiri raames 0:0 viiki.Foto: Alar Truu
Jalgpall
12. juuni 2017, 10:01

ÕL RIIAS | Reimi ülesanne Lätis: võita ja katsetada (1)

Eesti jalgpallikoondis kohtub täna Riias Skonto staadionil maavõistlusmängus Lätiga, keda me viimati võitsime aastal 2005. Peatreener Martin Reimil on õhtuks kaks suuremat eesmärki: võit ja keskvälja katsetamine augustikuiseks MM-valikmänguks Kreekaga.

Nimelt ei saa augustikuus meeskonda kaartide tõttu aidata Belgia vastu punase teeninud Artjom Dmitrijev ning valiksarja teise kollase saanud Karol Mets. Tõsi, viimane tegutses belglaste vastu kolmanda keskkaitsjana. Kas ka Läti vastu on oodata viiest kaitseliini, Reim ei täpsustanud.

Ridade vahelt võis välja lugeda, et tõenäoliselt kordub Küprosel nähtu, kus kaitsefaasis on taga viiene liin, kuid pallivõitmisel neljane. Ent muudatusi on oodata veelgi, sest üldse ei lennanud meeskonnaga Riiga kapten Ragnar Klavan (lubati puhkusele) ning ründaja Henrik Ojamaa.

„Tuleb mitut asja korraga üritada, kindlasti on see võimalus proovida mõnda mängijat,“ lausus Reim. „Samas naabriga mäng on alati ülioluline, väljakul peab olema maksimaalselt tugev võistkond.“

Eestlastele meeldib end millegipärast alati lätlastega võrrelda. Olgu teemaks jalgpall, majanduskasv või miski kolmas. On’s säärane vastasseisu müstifitseerimine üldse õigustatud? Vasakäär Siim Luts leiab, et laias laastus on tänane mäng nagu mäng ikka.

„Eks kõiki mänge tahad võita,“ sõnas Luts. „Naabrite vahel on alati kõvad võitlused olnud. Oleme nii palju kohtunud, võib-olla sellepärast on tunne natuke erilisem.“

Keskkaitsja Nikita Baranov oli resoluutsem: „Kui vaadata geograafilisest nurgast, siis meid ootab väike derbi. Ikka tahame võita, sest mängud omavahel on printsipiaalsed.“

Kui numbritesse süüvida, avaldub nukker tõde. Jalgpalliliidu kodulehelt leitavate andmete kohaselt oleme Lätiga pidanud 53 pallilahingut, milledest võitnud vaid üheksa. Pärast taasiseseisvumist kõigest ühe korra – 2005. aasta septembris Tallinnas tulemusega 2:1. Lätlased on võiduga lahkunud peaaegu pooltel kordadel, täpsemalt 25. Ülejäänud 19 kohtumist jäid viiki, sealhulgas viis viimast omavahelist heitlust.

„See on uskumatu, et lätlaste vastu ei ole kuidagi õnnestunud päris pikka aega võitu saavutada,“ imestas Reim.

Näis, äkki suudame oma kümnenda omavahelise võidu võtta juba täna. Kohtumine Riias algab kell 19.45, Õhtuleht vahendab sündmusi otse Läti pealinnast.