Indrek Saar.Foto: Tiina Kõrtsini
Võrkpall
13. juuni 2017, 15:18

Minister selgitab, miks võrkpalliliit küsitud toetusest ilma jäi (9)

Kultuuriminister Indrek Saar ütles võrkpalli MM-valiksarja lisaturniiri rahastamisküsimust kommenteerides, et valitsus ei saanud rahastamise kohta ei toetavat ega mittetoetavat otsust teha, sest ajaraam, milles tegutseda, oli liiga lühike.

"Valitsus koguneb uuesti neljapäeval, kuid võrkpalliliidul oli rahaeralduse kohta kinnitust vaja eilseks ehk esmaspäeva õhtuks. Seda ei olnud tulenevalt valitsuse tööprotseduuridest võimalik garanteerida," selgitas Saar. "Võrkpalliidu kavatsus taotleda kolmanda kvalifikatsiooniringi korraldusõigust oli ootamatu ja eelarve jõudis meieni liiga hilja. Garantiid ehk blankovekslit pole paraku võimalik anda," nentis minister. 

Saar kinnitas samas, et kui võrkpallikoondisel läheb nii hästi, et pääsetakse ka finaalturniirile, on piisavalt aega, et vajalikud rahastamisotsused teha.

"Eelmisel aastal otsustas valitsus toetada kultuuriministeeriumi ettepanekut luua 600 000 euro suurune reserv, tagamaks Eesti jalg-, korv- ja võrkpalli mees- ja naiskondadele edukate valikmängude järel täiendav rahastus finaalturniiridel osalemiseks. Sellest reservist on näiteks võrkpallikoondisele sellel aastal eraldatud täiendavad 200 000 eurot, et osaleda augustis Poolas toimuval finaalturniiril," ütles Saar.

Ta toonitas, et võrkpallikoondisel ei jää ükski kohtumine toimumata ega mäng mängimata. "Eesti on kogu aeg olnud väga aktiivne rahvusvaheliste ürituste korraldamisel. See on hea, et meil jätkub ambitsiooni rohkemaks, kuid kõike paraku ei jõua. Me näeme, et ka Saksamaa ja Hispaania loobusid sellesama ürituse korraldamisest, sest vahendite planeerimine nii kiiresti ei ole ka neil võimalik," ütles Saar.

Võrkpalliliit esitas avalduse 19.-23. juulini toimuva MM-valiksarja kolmanda ringi turniiri võõrustamiseks ja alaliidu juhatus pöördus korraldamise toetuseks vabariigi valitsuse, kultuuri- ja rahandusministeeriumi poole rahastamise abipalvega. Taotlus saadeti valitsejatele 8. juunil ehk vastava otsuse tegemiseks jäi kõigest kaks täispikka tööpäeva. 

Kuna täna kella üheksaks, mil tähtaeg kukkus, polnud vbariigi valitsuselt laekunud positiivset vastust, siis võrkpalliliit loobus MM-valiksarja kolmanda ringi turniiri korraldusõiguse taotlemisest.

"On tõeliselt kahju, et meil jääb kasutamata võimalus suurendada meeste rahvuskoondise võimalusi koduseinte abiga," kommenteeris olukorda võrkpalliliidu peasekretär Helen Veermäe.

"Kahju, et Eesti spordi rahastamise juures puudub mehhanism, mis sellistes olukordades aitaks. Sarnast võimalust, kus populaarsel pallimängualal on Eesti täiskasvanute võistkond vaid ühe sammu kaugusel MM-ist, ei pruugi enam niipea tekkida."