Eesti naised tähistamas Rio olümpiamängude veerandfinaali võitu Lõuna-Korea üle. Brasiiliast meile medalit ei tulnud. Kas tuleb Gruusiast?Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Vehklemine
14. juuni 2017, 20:43

Epeenaised võtavad EMil mõõgad välja. Peatreener Kaaberma: medalita me tagasi tulla ei taha (1)

Paun medaleid täis, asuvad meie epeenaised neljapäeval Thbilisis peetavatel Euroopa meistrivõistlustel värskeid autasusid noolima.

Alustuseks väike viktoriiniküsimus. Mitu täiskasvanute tiitlivõistluste medalit on kamba peale koju krahmanud Irina Embrich, Julia Beljajeva, Kristina Kuusk ja Erika Kirpu? Kümme? Viisteist? Kakskümmend? Anname hagu juurde! Hoopiski kaks kuraditosinat ehk 26.

Kusjuures, arvestatud pole Euroopa mängudelt võidetud aurahasid, sellisel juhul saaks veel neli juurde kütta. Kui lisada naiste koondise peatreeneri Kaido Kaaberma seitse autasu, saame kokku medalikoguse, mille tõstmiseks läheks tarvis pigem muskulaarse kehaehitusega kodanikku.

Kas sel nädalal tuleb lisa? Homme sammuvad meie sportlased võistlustulle individuaalselt, laupäeval hakkab naiskond kaitsma mullu Poolas endale võideldud Euroopa meistritiitlit.

Kaido Kaaberma sõnutsi on ettevalmistus plaanipäraselt läinud, kuid seda, kas tippvormi on õigesti ajastatud, näitab käesolev päev. Suuri veksleid ta Õhtulehega vesteldes väljutada ei soovinud.

Selge on aga see, et viimati 2011. aastal tiitlivõistluste medalita jäänud naisvehklejatel on kindel plaan edukal rajal jätkata.

Kaido Kaaberma Foto: Jörgen Norkroos

"Medalita me kindlasti tagasi tulla ei taha, aga selline paraku sport on, et kord tuleb ja kord mitte," jäi Kaaberma tagasihoidlikuks. "Tüdrukud tahavad medalit. Eelmine aasta võitsime naiskonnavõistluse, aga kui seekord kulda ei tule, siis ma seda läbikukkumiseks ei pea. Ükskõik mis värvi medal oleks hea. Kui vehklevad hästi, aga medalit ei tule, pole ka hullu."

Individuaalvõistlusel Kaaberma ühegi eestlanna õlule favoriidikoormat ei paiguta ning loodab kõigile neljale naisele. Võistkonnavõistluses on meie suurimateks konkurentideks vanad tuttavad: Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa (kelle me mulluses finaalis 33:28 alistasime), Saksamaa, Itaalia ning Ungari.

Tänavuse hooaja maailma edetabelis oleme võistkondlikult Hiina järel maailmas teisel kohal, laupäevastest konkurentidest on tublim neljandal positsioonil asuv Venemaa, idanaabrite seljataga on end meie maailmajao paremusjärjestuses üles rivistanud Ukraina, Prantsusmaa, Rumeenia ning Itaalia.

Individuaalselt on Embrich Euroopas neljas, Beljajeva viies, mais Brasiilias MK-etapil triumfeerinud Kuusk 15. ning Kirpu 16.

Eesti vehklejatel on EMi medaliarve juba avatud, eile lisas oma auhinnakappi pronksi kahel korral Eesti aasta parimaks meessportlaseks valitud Nikolai Novosjolov.

Medalikoorem, mille all võiks ägada

Irina Embrich

2002: MM-i hõbe*

2003: EM-i hõbe*

2006: MM-i hõbe

2007: MM-i pronks, EM-i pronks*

2012: EM-i pronks*

2013: EM-i kuld*

2014: MM-i hõbe*

2015: EM-i hõbe*

2016: EM-i kuld*

Julia Beljajeva

2012: EM-i pronks*

2013: MM-i kuld, EM-i kuld*

2014: MM-i hõbe*

2015: EM-i hõbe*

2016: EM-i kuld*

Erika Kirpu

2012: EM-i pronks*

2013: EM-i kuld*

2014: MM-i hõbe*, MM-i pronks

2015: EM-i hõbe*

2016: EM-i kuld*

Kristina Kuusk

2012: EM-i pronks*

2013: EM-i kuld*

2014: MM-i hõbe*

2016: EM-i kuld*

Tärn tähistab naiskonnavõistlust.