Hanno Pevkur (paremal) koos võrkpallikoondise peatreeneri Gheroghe Cretuga. Foto: Tiina Kõrtsini
Võrkpall
15. juuni 2017, 11:34

Võrkpalliliidu president Hanno Pevkur selgitab detailselt, kuidas riik neid MM-valikturniiriga alt vedas (22)

Eesti Võrkpalli Liit esitas avalduse 18.-23. juulini toimuva MM-valiksarja kolmanda ringi turniiri võõrustamiseks. Alaliidu juhatus pöördus korraldamise toetuseks Vabariigi valitsuse, Kultuuri- ja Rahandusministeeriumi poole rahastamise abipalvega, kust tuli negatiivne vastus. 

Mitmeid päevi kestnud vaidluse võtab nüüd alaliidu president Hanno Pevkur detailselt kokku. Avaldame Pevkuri Facebook´i postituse muutmata kujul: 

VÕRKPALLIST JA VALITSUSEST VOL2.

Kuna kultuuriminister teatas täna ootamatult, et mina hävitasin võimaluse võrkpallipidu Eestisse tuua, siis ei jää muud üle, kui detailid, mis loobumise otsusele eelnesid, siin kirja panna. Enne ülevaadet aga asja iva - vormilisi põhjusi otsides teab kultuuriminister ise väga hästi, et asi on sisus, mitte vormis. Ja tema kusjuures ei ole juhtunus süüdi, vaid hüppab valitsuse ambrasuurile. Kui peaminister ja kultuuriminister olid toetavad, siis IRL nõudis, et mina isiklikult pean vabandama poliitiliste sõnavõttude eest, mida Reformierakond on teinud IRLi ministrite, eelkõige rahandusministri, aadressil. Selline oli info, mis mulle esmaspäeva hilisõhtul koalitsioonist edastati ja mis kinnitati üle teisipäeva varahommikul. Sport toodi IRLi poolt küünilistel põhjustel päevapoliitikasse. Saades veelkord teada, et valitsuses pole selles küsimuses konsensust, saatsin loobumise teate Euroopa alaliitu, mis oli juba niigi andnud meile ajapikendust.

Järgnevalt aga täpsem ülevaade selles kahetsusväärselt ebameeldivaks kiskunud loos:

1. On tõsi, et 28. mai hilisõhtul sai selgeks Eesti koondise edasipääs. Seejärel alustas võrkpalliliit eelarve kokkupanemist, mida tähendab otsustava valikturniiri korraldamine Eestis. Peamine muutus oli seotud sellega, et kolida Tondiraba halli. Saime hinnapakkumise 30. mail. Siis oli vaja ka hotellide, transpordilogistika ja muud hinnapakkumised kokku saada. 6. juuniks, oli kogu eelarve koos. Samal ajal otsisime ka eratoetajaid.

2. Sai selgeks, et oleks vaja ka valitsuse ja Tallinna linna toetust. Mina ei soovinud siduda võrkpalli ja poliitikat, mistõttu suhtlesid peaministri meeskonna ja ministritega teised juhatuse liikmed. 8. juuni hommikul sai juhatuse liige Lauri Kasper info, et valitsusel on positiivne hoiak ja et tuleks esitada taotlus. Mõne tunniga, SAMAL PÄEVAL oli taotlus koos ning esitatud.

3. Lisaks sain juhatuse liikmelt Rannar Vassiljevilt info, et oleks hea kui ka Tallinna linn toetaks näiteks saali kulude katmisel. Selle rääkisin läbi Kalle Klandorfiga 9. juunil, kes lubas, et Tallinn toetab saali rendi katmisel.

4. Kuna alaliidul oli teada, et valitsuse liikmetel on kogunemine esmaspäeval, 12. juunil, palusin Euroopa alaliidul korraldusõiguse loosimine edasi lükata, millele tuldi vastu ja meie pidime ütlema hiljemalt teisipäeva hommikul 9.00.

5. 12. juuni ministrite arutelu toimus lõpuks õhtul. Sama päeva viimasel tunnil edastati info, et sellel arutelul seadis IRL poliitilised tingimused.

Ehk see ei olnud vormi küsimus, mida praegu valitsuse liikmed püüavad näidata. See oli poliitilise nõudmise sidumine spordile toetuse eraldamiseks ja nii ei ole soliidne. Sport jäägu aumeeste pärusmaaks.