Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
15. juuni 2017, 18:46

Trump müüs Katarile relvastust, kuigi süüdistab neid terrorismi toetamises (11)

Kuigi Ameerika president süüdistas hiljuti Katari riiki terrorismi toetamises, allkirjastasid riikide kaitseministrid kolmapäeval lepingu, millega Ameerika müüb Katarile 12 miljardi dollari eest USA relvastust.

CBS News kirjutab, et Katari kaitseminister oli tehtud äriga rahul. 12 miljardi eest sai Katar endale F-15 tüüpi hävitajad. Tõsi küll, kahe riigi vahelised ostu-müügi kokkulepped pandi kirja juba eelmise aasta novembris, kokku suisa 21 miljardi dollari väärtuses. Selle eest saaks Katar omale 72 hävituslennukit.

Eelmisel nädalal avaldas USA riigisekretär Rex Tillerson arvamust, et Katarile kehtestatud sanktsioone võiks leevendada. Segadust tekitas aga president Trump, kes vaid mõni tund hiljem tegi avalduse, milles ütles: "Katari rahvas on kahjuks terrorismi rahastajad, ja seda väga kõrgel tasemel." Ta lisas: "Lõpetage ära see inimeste tapjateks õpetamine, lõpetage nende peade täitmine vihkamisega!" See avaldus ei takistanud aga vana äriplaani läbiviimist.

Saudi-Araabia, Bahrain, Egiptus, Jeemen ja Araabia Ühendemiraadid katkestasid eelmisel nädalalal diplomaatilised suhted Katariga ning süüdistavad kõrberiiki terrorismi toetamises ja Araabia poolsaare destabiliseerimises.

NBC kirjutab, et presidendi süüdistus tekitas taas segaduse, kus Valgest Majast tuleb hoopis teine sõnum, kui see, mida väljendavad diplomaadid ja sõjaväelased. Katar on USA-le tähtis liitlane, seal asuvas sõjaväebaasis viibib 10 000 ameeriklaste sõdurit. Ka ei ole Araabia poolsaare väikeriik ise huvitatud suhete lõppemisest, nende suursaadik tuletas ameeriklastele kiirelt meelde, et "meie riigist ei rünnanud teid keegi". See oli torge saudiaraablaste, egiptlaste ja araablaste pihta, kelle riikidest olid pärit pea kõik 11. septembri terrorirünnaku toimepanijad.