Põlevatest majadest tõuseb suitsu. Filipiinide sõjavägi võitleb Islamiriigi sõdijate vastu.Foto: TED ALJIBE
Maailm
18. juuni 2017, 11:27

Filipiinidel Islamiriigi eest põgenenud kristlane: ''Eesmärk on linna puhastamine'' (22)

Kolm Filipiinidel Marawis elavat kristlast rääkisid, kudias nad mitmeks nädalaks keldrisse varjusid, et peita end Islamiriigi liikmete eest, kes ukselt-uksele käisid ja kõik mittemoslemid maha lasid.

''Me kuulsime, kudas nad ''Allahu akbar'' hüüdsid ja naabritelt usuteemalisi küsimusi küsisid. Me ainult kuulsime. Kui keegi ei osanud Koraani puudutavatele küsimustele vastata, siis järgnesid kohe paugud,'' kirjeldas olukorda 25-aastane Ian Torres, kes oli Marawi linna tööle tulnud.

Islamiriigile lojaalsed sõdijad alustasid Marawis rünnakut 23. mail, andes teada, et plaanivad Filipiinide ainsas peamiselt moslemiusulises linnas võimu üle võtta, vahendab The New York Times.

Sellest ajast saadik on Filipiinide sõjaväe sõnul kokku üle 300 inimese surma saanud. Sõdijad hoiavad veel viiendikku linnast oma võimu all.

Kolm kristlast, kes end keldris peitsid, kuulusid 5 töölise hulka, kes Marawis prominentse moslemist kaupmehe kodu renoveerima tulid. Rutiinsest tööst sai aga õudusunenägu, kui nad avastasid, et neid tahetakse tappa.

Kristlane Nick Andilig rääkis, et äkki ilmus naabruskonda umbes 50 sõdijat, kes musta lippu lehvitasid.

''Nad nimetasid end Islamiriigiks, mille eesmärk on linna puhastamine,'' rääkis ta, lisades, et tema arvates tähendab see puhastamine Marawis elavate kristlaste tapmist.

Sõdijad paistsid enamuses oma kahekümnendates olevat, kandsid maske ja peakatteid ning relvi. Mõned sõitsid varastatud politseiautoga kohale.

Andiligi sõnul peitis nende tööandja kõik töötajad oma keldrisse ja kui ta sõdijatega ukse peal rääkis, oli kuulda tema kinnitust, et majas ei ole mitte ühtegi kristlast.

Islamiriigi sõdijad liikusid lõpuks järgmise majani ja siis kõlasid püssipaugud. Andilig seletas, et nad ei näinud tapmist, kuid kui nad lõpuks maja keldrist põgenesid, oli näha mitut kuulihaavadega surnukeha.

''Meie tööandja lahkus enne ülejäänud töötajatega ja lubas meile järgi tulla, kuid ei jõudnudki tagasi. Ta oli hea moslem,'' rääkis Andilig.

Majja oli jäänud viis restauraatorit, neli meest ja lapseootel naine. Esimestel päevadel toitusid nad sellest, mis maja omanikust maha oli jäänud. Kui see otsa sai hakkasid nad ükshaaval majast välja hiilima, et süüa otsida.

Näpistav nälg ja lähenevad plahvatused veensid majja jäänuid, et seal püsimine muutub iga päevaga ohtlikumaks.

''Me otsustasime kõik põgeneda, aga üks meie kaaslastest oli seitsmendat kuud rase ja ei saanud koos meiega joosta. Tema ja ta abikaasa otsustasid esialgu veel sinna jääda. Me lubasime, et proovime neid päästa,'' rääkis Andilig.

Kolm kristlast Andilig, Torres ja Arman Langilan põgenesid selle nädala alguses koidu hakul majast.

''Me ütlesime üksteisele, et ükskõik mis juhtub, peabki juhtuma. Kui me saame surma, siis on see meie saatus, kuid me pidime põgenema või siis vähemalt seda üritades surema,'' seletas Torres.

Filipiinide politsei leidis nad näljase ja väsinuna linnas hiljuti tekkinud varemete vahel uitamas. Kõigi puhul oli näha trauma märke. Langilan rääkis politsei ja ajakirjanikega segaselt ja värises iga kord, kui kauguses mõni pomm plahvatas. Andilig hoidis kramplikult kinni kurgitükist, mis oli tema viimaste päevade ainuke reaalne toit, ja korrutas, et tal on vaja end pesta. Torres kandis ikka veel värviplekkidega särki, milles ta maja restaureerima oli hakanud.

Keegi ei tea, mis on maha jäänud inimestest saanud. Katsed neid telefonitsi kätte saada on ebaõnnestunud.

Kristlased ja moslemid on Andiligi sõnul Marawis juba kaua rahus koos elanud.

''Mul on palju moslemitest sõpru ja usk ei ole kunagi varem probleemiks olnud,'' rääkis ta.

Koostöö ei ole veel lõplikult kadunud. Linna teises piirkonnas kaitsesid ja varjasid viis moslemist politseinikut viit kristlast peaaegu kolm nädalat.

''Me saime võimaluse põgeneda, kuna oleme moslemid, kuid politseinikutena on meie kohustus inimesi kaitsta. Seega otsustasime jääda siia, kuna nad lihtsalt tapavad kristlasi,'' seletas Lumla Lidasan, kes oli üks viiest politseinikust.

''Need ei ole õiged moslemid. Õiged moslemid ei teeks kunagi kellelegi liiga, hoolimata usust,'' lisas ta.

Teine politseinik Ricky Alawi kirjeldas, kuidas nad põgenedes igal pool surnukehasid nägid.

''Samal ajal kui me jooksime oli kuulda meie pihta suunatud laske,'' seletas ta.

Lõpuks jõudsid ka nemad ohutusse piirkonda.