ÜKS NOOREMAID: Anett Kontaveit saatmas Den Boschi turniiri finaalis palli Natalja Vihljantseva väljakupoolele.Foto: AFP / Scanpix
Tennis
20. juuni 2017, 04:00

Maailma edetabelis asub Anett Kontaveitist eespool ainult kolm temast nooremat tennisisti

Anett Kontaveit rühib maailma edetabelis edasi tõepoolest seitsmepenikoormasammudega. Ta on mõne kuuga tõusnud 89 koha (!) võrra, eile avaldunud edetabeli ametlik versioon kinnitas pühapäevaseid andmeid – eestlanna päralt on 36. koht!

Pole mingit kahtlust nagu Kontaveit ei kavatseks maailma paremikku püsima jääda, seetõttu on paslik vaadata, milline seltskond seal vanuseliselt koos on. Tundub, et koos naiste tennise muutumisega füüsiliselt nõudlikumaks, kiiremaks ja jõulisemaks on ülinoortel imelastel raskem esile kerkida. Neljakümne parema mängija – kuhu nüüd murdis end ka Kontaveit – keskmine vanus on päris üllatavalt koguni 27 aastat.

Esikümnes valdavalt 25-30aastased mängijad

Kontaveit oma 21 eluaastaga kuulub ses seltskonnas noorima kaheksandiku sekka. Üle-eelmisel nädalal Prantsusmaa lahtiste triumfiga end maailma viiendast kümnest praegusele 13. positsioonile mänginud Läti piigal Jelena Ostapenkol on vanust 20 aastat, sama palju on 29. kohal asuval venelannal Darja Kassatkinal. Noorim, 19aastane on horvaaditar Ana Konjuh (28. koht), Kontaveiti eakaaslane ehk 21ne aga 40. kohal asuv tšehhitar Katerina Siniakova. Noorsooikka ehk alla 23aastaste sekka mahuvad veel 22sed Elina Svitolina (Ukraina, 5. koht) ja Madison Keys (USA, 18.).

Kõik. Edetabeli neljakümnest paremast mängijast on ainult seitse tükki nooremad kui 23aastased. Vanuses 23-25 aastat on veel üksteist, 26-30 neliteist ning üle 30aastaseid kaheksa mängijat.

Eakaim on 37aastane ameeriklanna Venus Williams, kelle leiab jätkuvalt  kõrgelt 11. kohalt. Tema õde, lapseootel ning võistluspausi pidav Serena püsib varasemate tulemuste abil veel neljandal positsioonil.

35 aastat on täitunud ka horvaaditar Mirjana Lucic-Baronil, kelle üle Kontaveit kuu aega tagasi Roomas veenva võidu sai. Järgneb 34aastane itaallanna Roberta Vinci (edetabeli 33.), kellega Eesti parim tennisist läheb Mallorcal esimeses ringis kokku - mäng algab Eesti aja järgi täna keskpäeval.

Paljudel aladel loetakse sportlase parimaks eaks vanust 25-30 ning edetabeli esikümme kinnitab seda. Esireketi tiitlit hoidev sakslanna Angelique Kerber on 29-, talle järgnevad Simona Halep (Rumeenia) ja Karolina Pliškova (Tšehhi) aga 25aastased. Pärast Serena Williamsit ja Svitolinat kuuluvad esikümne teise poolde 26aastased Caroline Wozniacki (Taani) ja Johanna Konta (Suurbritannia), 28sed Dominika Cibulkova (Slovakkia) ja Agnieszka Radwanska (Poola) ning 31ne Svetlana Kuznetsova (Venemaa).

Ligi veerand esisajast alla 23aastased

Mis aga toimub pärast 40. kohta, esisaja lõpuni välja? Kas seal on noorus rohkem esindatud? On küll. Neist kuuekümnest mängijast kuusteist on 22aastased või nooremad (protsent ligi 27, neljakümne parema seas on see 17,5). Nõnda on sajast paremast mängijast ses vanuses 23 tükki ehk ligi veerand.

Seega suudavad nooremad karussellil tiirlevad piigad konkurentsi pakkuda küll, kuid päris esikümnesse pole peaaegu kellelgi asja. Svitolina, kes niigi saab septembris 23seks, on sinna kerkinud tänavuse eduka aastaga, ning esikümne piirimaile jõudnud Ostapenko, nagu märgitud, Pariisis ühe ülieduka turniiriga. Esisaja noorim mängija (17) on 78. kohal asuv tšehhitar Marketa Vondroušova, kes mäletatavasti alistas Kontaveiti mõne kuu eest Bieli turniiri finaalis.

Mõnigi Kontaveiti eakaaslane, kes noorteklassis näis suurema talendina ning murdis end täiskasvanute klassis raginal ülespoole, on nüüdseks edetabelis kukkunud. Püüd arengut forsseerida võib sageli anda vastupidise tulemuse.

Kontaveit on arenenud samm-sammult ning pööranud alles viimasel ajal, kui organism on tippkoormuste talumiseks valmis, tublisti rohkem tähelepanu füüsisele. Aastaga on Glenn Schaapi käe all oluliselt paranenud liikuvus ja vastupidavus, mis on selges sõltuvuses üldfüüsilisest ettevalmistusest. 

Mallorca turniiri boss: siin on hea ilm garanteeritud

Kontaveit osaleb sel nädalal muruväljakute turniiril Mallorcal, mida peetakse alles teist korda ning mille tänavune direktor on Rafael Nadali onu ja treenerina oma vennapoja 15 Suure slämmi tiitlini aidanud Toni Nadal. 

Võistlus toimub Nadali kodusaarel ning mees on seetõttu eriti põnevil. „Ma ei kujutanud varem ette, et siin saarel võiks korraldada niisuguse turniiri. Mallorcalased usuvad, et kõik toimub nendest kaugel eemal (naerab). Meil ei toimu eriti spordivõistlusi ning Mallorca Open häirib veidi saare elurütmi,“ muheles Nadal.

Ta leiab, et Vahemeres asuv saar on muruturniiri pidamiseks ideaalne koht, sest veidigi kehvem ilm häirib sel väljakukattel mängimist oluliselt. „Mallorcal on hea ilm peaaegu sajaprotsendiliselt garanteeritud. Teistes kohtades võib vahel sadada ja vahel minna külmaks. Siia võivad mängijad tulla täielikus rahus ja teadmises, et saab kenasti mängida. Lisaks on Wimbledoni eel garantiiks asjaolu, et väljakute seisukorra on heaks kiitnud All England Clubi esindajad,“ kiitis boss oma võistlust.

Nadali rõõmuks naaseb pärast poja sündi just Mallorcal suurde tennisesse kahekordne Suure slämmi turniiride võitja, valgevenelanna Viktoria Azarenka.