Salzburg Red Bull ja RB Leipzigi (pildil) puhul on peaaegu identsed ka meeskondade särgid ja kodustaadionid. Foto: JOHN MACDOUGALL
Jalgpall
21. juuni 2017, 09:34

Red Bull vs Red Bull! UEFA andis JOKK-skeemitajatele rohelise tule (1)

Tänavuse hooaja keskpaigas algasid Saksamaal ja Austrias arutelud Red Bulli jalgpalliimpeeriumi teemal. Nimelt liikusid nii RB Lepizig kui Salzburgi Red Bull kursil, mis ongi nad tänaseks päevaks viinud UEFA Meistrite liigasse.

Segadust tekitas võimalik huvide konflikt – mõlema meeskonna omanik on energiajoogifirma Red Bull. Kuigi paljudele tundus, et klubide samas sarjas osalemine läheb vastuollu UEFA seadustega, siis nüüd andis Euroopa jalgpalli katuseorganisatsioon mõlemale klubile rohelise tule.

Omandiküsimus lõi esimest korda kired lõkkele juba eelmise sajandi lõpus, kui Kariibidel baseerunud firma ENIC Euroopa klubisid kokku ostis. Hooajal 1999-2000 võitlesid ettevõttele kuulunud Praha Slavia ja Ateena AEK mõlemad välja koha UEFA karikasarjas, mille järel asusid jalgpallijuhid tegutsema. Loodi reegel, mis sarnase stsenaariumi kordumise välistab. Otsus sai õnnistuse ka Rahvusvaheliselt Spordikohtult (CAS).

Nüüd tundub, et Red Bull töötas välja JOKK-skeemi, millega UEFA lihtsalt üle mängiti. Sarnaselt, traditsioone ja senituntud reegleid eirates, on kulgenud ka nende teekond Saksamaa jalgpalli tippu.

Salzburg Red Bull (pildil) ja RB Leipzigi puhul on peaaegu identsed ka meeskondade särgid ja kodustaadionid. Foto: Kerstin Joensson
Salzburg Red Bull ja RB Leipzigi (pildil) puhul on peaaegu identsed ka meeskondade särgid ja kodustaadionid. Foto: Hannibal Hanschke

"Ühelgi tsiviil- ega juriidilisel isikul pole mõjuvõimu rohkem kui ühe klubi üle," kinnitasid Euroopa jalgpallijuhid teisipäeval. Roheline tuli: sportlik edu ja loos võibki lõpuks viia kokku kaks Red Bulli, miks mitte ka Meistrite liiga põhiturniiril. 

Endiselt püsib võimalus, et keegi kaebab UEFA otsuse edasi, kuid tänase seisuga osalevad mõlemad tiimid Meistrite liigas. Kui Eesti meister FCI Tallinn peaks avaringist edasi pääsema, siis tulebki vastaseks Salzburg.

Leipzigi meeskond kannab Saksamaa jalgpalliliidu survel nime RB Leipzig, mida ametlikult esitletakse RasenBallsport (MuruPallisport - toim) nime all. Eurosarjas ei tohi sponsoreid oma nimes kasutada, seega mängib Austria meister nime all FC Salzburg.

Energiajoogigigandi Red Bulli jalgpalliprojekt kasvab tohutu kiirusega, mille markantseimaks näiteks on just Leipzig. 2009. aastal alustati Saksamaa viiendalt liigatasemelt ja tänavu, oma Bundesliga debüüthooajal lõpetati hõbemedalitega. Hooajal 2010-2011 elas klubi tegemistele tribüünidel kaasa keskmiselt 4000 pealtvaatajat, nüüd on sama number üle 30 000.

Red Bull on proovinud enda värvidesse riietada ka mõne Inglismaa klubi, kuid seni tulutult. Aga globaalset pilti vaadates ollakse ikkagi hiiglase mõõtu tegijad. New York Red Bullsi tegemistele elasid Joel Lindpere tõttu aastate jooksul kaasa ka Eesti vutisõbrad, Red Bullil on oma klubid ka Brasiilias ja Ghanas.