Saudi-Araabia kroonprints Mohammed bin SalmanFoto: Reuters / Scanpix
Maailm
21. juuni 2017, 14:34

Saudi-Araabia kuningas vahetas troonipärijat (2)

Saudide kuninga poeg Mohammed bin Salman on riigi uus kroonprints, vahendab BBC. Prints vahetas välja oma nõbu Mohammed bin Nayefi, senise troonipärija. Saudide troonipärimine on poliitilistest ja isiklikest mängudest sama rikas kui kuningliku pere varakamber, sest printsi tiitliga mehi on kõrberiigis jalaga segada.

Kõige mõjukama Araabia poolsaare riigi kuningas Salman määras enda troonipärijaks 31-aastase poja prints Mohammedi, vahendab BBC. See tähendab automaatselt ka seda, et printsist saab peaministri kohusetäitja. Ametlikult on riigi peaminister kuningas ise, kuid enamasti täidab vastavaid ülesandeid sellele ametile määratud soosik. Prints Mohammed oli varem kaitseminister ning jätkab samaaegselt ka sellel kohal. 57-aastane prints Mohammed bin Nayef kaotas lisaks troonile ka sisekaitseministri koha. Uuele kroonprintsile andis troonilt tõugatu lojaalsusvande.

Prints Mohammed bin Salman on see, keda peetakse vastutavaks Saudi-Araabia sõjakäigus Jeemeni vastu. Lääs loodab, et noor prints toob endaga kaasa muutuste tuuled. Juba sosistatakse kuninglikes kuluaarides, et paljud vanemad kuningakoja liikmed ja töötajad on väga närvis, sest traditsiooniliselt on riiki juhtinud ainult vanas eas mehed. Kuningas Salman on 81-aastane ja kuuldavasti mitte just kõige parema tervise juures, seega võib noor monarh riiki tulevikus päris kauaks juhtima jääda.

BBC reporter, kes 2013. aastal praeguse kroonprintsiga kohtus, kirjeldab, et mees oli tagasihoidlik ja kirjeldas ennast kõigest kui juristi. Noorte saudide seas ülipopulaarne ning Jeemeniga ka oma võimu näidanud noormehest on aga saamas piirkonna mõjukaim isik. Kriitikud peavad teda liiga tormakaks ning muretsevad ka selle pärast, et kuningaks saades on tal plaan vähendada religiooni haaret Saudi-Araabia ühiskonnas. Samuti kardetakse, et eelmise ja uue troonipärija toetajate vahel võib tüliks kiskuda.

Kuidas Saudi-Araabia kuningaks üldse saada? Ibn Saud, riigi esimene valitseja, oli isaks kümnetele poegadele ja hetkel on kuninglikus dünastias tuhandeid printsi ja printsessi tiitlit kandvaid inimesi. Et järgmiste kuningate valik kergemini õnnestuks, asutati 2006. aastal Ustavuskomitee, mille ülesanne on printside seast väärikaim välja valida. Komitee liikmed on samuti kuningliku perekonna liikmed (ning ainult mehed). Mohammed bin Salmani poolt hääletas 34 liikmest 31.