Nüüdseks FIFA endine president Sepp Blatter teatas 2010. aasta detsembris, et 2022. aasta MM toimub Kataris.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
27. juuni 2017, 09:37

Saksa väljaanne sai enda käsutusse Katari MMi korraldusõigusi uuriva raporti: ühe FIFA ametniku 10aastase tütre pangakontole kanti ligi 1,8 miljonit eurot

Saksamaa väljaanne Bild avalikustas eile hilisõhtul, et nende kätte on sattunud uurimisraport teemal, kas Katar sai 2022. aasta jalgpalli MMi korraldusõiguse korruptsiooni abil või mitte.

Esimeste avalikustatud killukeste hulka kuulub väide, et ühe FIFA ametniku 10aastase tütre pangakontole kanti ligi 1,8 miljonit eurot.

Bildi teatel on tegu endise FIFA iseseisva eetikakomisjoni uurija Michael Garcia 2014. aastast pärit raporti kalevi all pandud täisversiooniga. Nimelt avalikustas FIFA detsembri lõpus 403leheküljelisest raportist vaid 42leheküljelise poliitkorrektse versiooni, mis lükkas korruptsioonikahtlused ümber. Säärase käsitlemise peale pani Garcia 2014. aasat detsembris protesti märgiks ameti maha.

Bild väidab, et:

  • Kolm FIFA täitevkomitee liiget lennutati vahetult enne 2018. ja 2022. aasta MMi korraldaja valimi Rio de Janeirosse peole eralennukiga, mis kuulub Katari jalgpalliliidule.
  • Dohas paiknev Aspire spordiakadeemia on otseselt seotud hääleõigust omavate FIFA liikmete manipulatsiooniga.

Ajakirjanik Peter Rossberg, kes enda väitel omab toda raportit, kirjutas Facebookis, et raport ei tõesta otseselt, et 2018. ja 2022. aasta MMide korraldusõigused osteti, vaid "selle sisu on nagu pusle, mis on vaid siis loogiline, kui kõik jupid on kokku pandud".  

Lisainfot raporti sisu kohta peaks tulema tänase päeva jooksul.