MÄRK KÕRGEST TERRORIOHUST: Soome pealinna Helsingi turismimagnetit Temppeliaukio kirikut kaitsevad eelmisest nädalast betoonplokid. Äärmusrühmitus Islamiriik on oma propagandamaterjalides nimetanud seda pühakoda paganlikuks kirikuks.Foto: Aadu Hiietamma
Maailm
29. juuni 2017, 04:00

Europoli juht Rob Wainwright hoiatab: terrorioht püsib erakordselt kõrge (3)

Terrorioht Euroopas on viimase kahekümne aasta kõrgeim, ütles intervjuus Saksa ajalehele Neue Osnabrücker Zeitung Euroopa politseiameti Europol direktor Rob Wainwright.

Alates 2015. aasta jaanuarist, kui Pariisis rünnati satiiriajalehe Charlie Hebdo toimetust, on Euroopas terrorirünnakutes hukkunud 360 ja saanud vigastada üle 1300 inimese.

Paraku tõuseb terrorioht veelgi, hirmutas Wainwright, viidates Europoli käsutuses olevatele andmetele.

MÄRK KÕRGEST TERRORIOHUST: Soome pealinna Helsingi turismimagnetit Temppeliaukio kirikut kaitsevad eelmisest nädalast betoonplokid. Äärmusrühmitus Islamiriik on oma propagandamaterjalides nimetanud seda pühakoda paganlikuks kirikuks. Foto: Aadu Hiietamma

Ainuüksi möödunud aastal vahistati Euroopas 718 inimest sidemete pärast pühasõdalastega. "Tegemist on äärmusliku tõusuga, mis näitab, et moslemiühiskonnas toimub suur radikaliseerumine," kommenteeris vahistatute arvu Europoli direktor.

Wainwright soovitas igas Euroopa riigis moodustada terroristidega võitlemiseks kiirreageerimisjõud. Londonis tapsid politseinikud juuni algul terroristid kaheksa minutit pärast väljakutse saamist.

"See on standard, mille poole tuleb kõikjal püüelda," rõhutas Europoli direktor. Ta lisas, et uurijad peavad kindlasti saama ka võimaluse jälgida kahtlusaluste veebikommunikatsiooni.

Hispaania siseministeerium teatas eile Islamiriigiga kontaktis olnud kahtlusaluse vahistamisest. Neist neli võeti kinni Palma de Mallorcas, üks Saksamaal ja üks Suurbritannias.