"Suvestuudio" käis pühapäevasel etendusel Noblessneris, kus intervjueeritavaks oli tuntud performance-kunstnik Al Paldrok.
Inimesed
28. juuni 2017, 21:13

VIDEO | Tuntud performance-kunstnik Al Paldrok Noblessneris: ära tarbi, loo ise!

"Suvestuudio" käis pühapäevasel etendusel Noblessneris, kus intervjueeritavaks oli tuntud performance-kunstnik Al Paldrok.

Rääkige palun pisut etenduse tausta kohta 

Al Paldrok: Me ei seisa kellegi vastu ega ka poolt, me manifesteerime loomingulist vabadust! Hea on rahvusvaheliste tüüpidega Tallinnasse jõuda ja teha seda Noblessneris!

Kunstnik selgitas, et inimene on just nii vaba, kui ta soovib olla, kuid tänases maailmas ei luba seda sageli teha enesetsensuur, need takistused, mida teevad ühiskond ja keskkond, on alati ületatavad.

Kunstnikerühmitus Non Grata on palju reisinud ja teab, et totalitaarsetes ühiskondades on teatud kunst keelatud, nagu see oli kord Nõukogude Liidus.

Al Paldrok: Sellistes ühiskondades on kunst võitlusvahend ja seda on lihtsam teha ja see on hinnatud, kuigi pead politsei eest põgenema ja pokris istuma. Lääne ühiskonnas on vaenlane peidetud, seal toimib kõike tasalülitav sootsium, moodustub globaalne sotsiaalne mass ning üksikisikul ei ole suuremaid õigusi ja vabadusi kui totalitaarses ühiskonnas. Näiteks Soomes on inimesed rohkem kontrollitud, kui kunagises Nõukogude Liidus.

Vabadus on see, kui sa tunned, et oled vaba ja seda ei saa sult võtta. Vaba võib olla ka ori, kui ta seda ise tunneb. Praeguses ühiskonnas küll ei nimetata seda orjastamiseks, aga inimesed on siin mutrikesed masinavärgis ja kui nad ei lülita sisse relatiivsusnuppu, siis nad jäävadki zombideks. Igaüks peab endas relatiivsuse üles leidma ja siis ta ongi vaba, kuid siis tuleb sealt muid kohustusi - vabadus pole lihtne ja ega sellest kellegi elu kergemaks ei lähe, kui ta on vaba!

"Suvestuudio" käis pühapäevasel etendusel Noblessneris, kus intervjueeritavaks oli tuntud performance-kunstnik Al Paldrok.

Mis aga puutub performance-kunsti, siis jätab see üldjuhul vabaduse sõnumit tõlgendada.

Al Paldroki sõnul on paljud performance`id sellised, kus inimene kirjutab mõtte loosungile, hõikab selle ka välja ja illustreerib seda visuaalse tegevusega. Nende puhul on siiski tegu mastaapsete abstraktsete teostega, milles on mõtted ja ideed ning inimese ajus joonistub see välja nii, nagu tema kultuuriline, religioosne või sotsiaalne taust seda parajasti lubab.

"Interpreteering on vaba, meie teame, mida me teeme, aga enne seda välja ei ütle, kui inimesed meile oma interpreteeringu välja on öelnud," lausub performance-kunstnik.

Al Paldrok jõuab siiski kohe selgitusteni, öeldes, et ühiskond on kunstlik struktuur ja mida rohkem ollakse tsiviliseeritud, seda rohkem ta vabadusi üksikisikult ära võtab, seega on tegu näilise vabadusega, kuni sa hoomad, millised struktuurid sind kontrollivad.

"Inimene aina tarbib, tänu sellele orjastab ta ennast oma ihade ja tahtmistega ning lõpuks peabki ta pidevalt ennast taastootma, teenima raha, et minna siis koju, süüa ja magada — inimressurss läheb vaid ihade rahuldamiseks ning sellest pääsemiseks peab ära nägema kontrollivad struktuurid ning looma omad," jutustab kunstnik, paljastades lõpuks ka performance`i mõtte: "Ära tarbi, loo ise!"