Richard McLarenFoto: AFP / Scanpix
Doping
28. juuni 2017, 22:58

Dopinguprofessor McLaren: 155 jalgpalluri proovid ootavad WADA analüüsi (3)

Saksamaa telekanal ARD avaldas täna intervjuu kuulsa dopinguprofessori Richard McLareniga, kes lausus, et 155 jalgpalluri dopinguproovid ootavad analüüsimist, sest neil lasub manipuleerimise kahtlus.

Möödunud pühapäeval levis rahvusvahelises meedias uudis, et FIFA kahtlustab, et Venemaa jalgpallikoondise mängijad tarvitasid 2014. aasta MM-finaalturniiril keelatud aineid ning algatas uurimise.

Uurimine on seotud 2015. ja 2016. aasta paljastustega, kus rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) uurimisrühm selgitas välja, et Venemaal oli juba aastaid toimunud riiklik dopingupettus. Pühapäevase info kohaselt on uurimise all kokku 34 Venemaa jalgpallurit ja nende hulgas on ka 23 vutimeest, kes esindasid Venemaad 2014. aasta MMil.

McLaren kommenteeris seepeale täna: "See tõstatab kahtluse, et kuskil oli puhaste proovide pank ning neid kasutati jalgpallurite hüvanguks." 

Eelmistel aastatel kaks dopinguraportit üllitanud McLaren kutsus FIFAt üles Venemaalt järgmise aasta jalgpalli MMi korraldusõigust ära võtma ning soovitas tungivalt FIFAl määrata juhtumit uurima spetsiaalne uurija.

Detsembris teatas McLaren, et enam kui 1000 dopinguskeemist kasu lõiganud sportlase seas on ka 33 jalgpallurit. Neist enamik venelased. Nüüd sõnas ta, et too number on vahepeal viiekordistunud.

"155 proovi ootavad WADA analüüsi. Teatasime sellest ka FIFAt," lausus professor, kes kahtlustab, et neid proove manipuleeriti positivse tulemuse suunas.