Eesti lootused algaval MM-il on Kenny Kivikas, Evely Kaasiku ja Timo Sild. Pildil ka treener Elo Saue Foto: Jonatan Karjus
Eesti uudised
29. juuni 2017, 17:06

Tartu kesklinnas selgub orienteerumise sprindi maailmameister

Tartu tänavatel on aegade jooksul juhtunud üksjagu ajaloolisi ja lihtsalt erilisi asju, aga selles, et just ülikoolilinna tänavatel selgub orienteerumise maailmameister, on kahtlemata midagi erakordset.

Linnakodanikel ei maksaks ehmatada, kui nad näevad reedel ja laupäeval Tartu kesklinnas rutakal sammul kaartide järgi jooksvaid sportlasi. Ei, need ei ole hullumajast pääsenud tegelased, vaid maailma parimad orienteerujad, kes selgitavad välja Eestis toimuvate orienteerumise maailmameistrivõistluste sprindi võitjad.

Kui veel eile tähistati Raekoja platsil Tartu linna päeva, siis reedel on platsist saanud orienteerumise MM-i võistluskeskus. Reedel kell 13 antakse siin start MM-i sprindi kvalifikatsioonile, kust laupäevasele finaalvõistlusele saavad parimad 45 meest ja 45 naist. Naiste jooksud toimuvad kella 13–14, meeste eeljooksud kella 14–15.

Reede õhtul kell 18.30 avatakse MM Raekoja platsil ametlikult. Pärast avatseremooniat annab tasuta kontserdi tšellokvartett C-Jam.

Laupäeval kella 14.30–17 toimuvad Tartu kesklinnas sprindifinaalid ja võistluse kommunikatsioonijuht Jonatan Karjus soovitab linlastele kindlasti võistlust vaatama tulla. Seda enam, et Raekoja platsil on üleval suur LED-ekraan, kust saab kõigest hea ülevaate. Samuti on kohal eesti ja inglise keeles võistlust kommenteerivad teadustajad.

Seoses orienteerumise MM-iga on Tartu kesklinnas liikluskorralduse muudatused ja korraldajad paluvad linlastelt mõistvat suhtumist. Jalakäijate jaoks linnatänavatel piiranguid ei ole, seega saavad nad linnas jalutada nagu soovivad ning samal ajal näha, kuidas maailma parimad orienteerujad neist mööda jooksevad. Pühapäeval toimub Viljandi linnas sprinditeade ja edasi kulgevad võistlused juba Rõuge ja Vitipalu metsades.

Nii võimast orienteerumisvõistlust kui MM pole Eestis varem toimunud, samas, kui palju on meil Eestis üldse olnud maailmameistrivõistlusi. Ja seda veel niivõrd harrastataval alal nagu orienteerumine.

Karjuse sõnul näitab spordiala populaarsust asjaolu, et MM-i telepilt jõuab 139 riiki. Lisaks Eestile teevad võistlustest otseülekanded Rootsi, Taani ja Soome.

Kas kõik maailma parimad orienteerujad on Eestis kohal? Nii on, vastab Karjus. Tõsi, hooaja lapse sünni tõttu pooleli jätnud neljakordne šveitslannast maailmameister Judith Wyder jääb seekord kõrvale. Kokku on Eestis võistlemas ligi 400 orienteerujat 50 riigist.

Küllap on omad võimalused Eestis häid tulemusi näidata ka Eesti parimatel orienteerujatel. Näiteks Timo Sild tegi mais toimunud Eesti meistrivõistlustel väljaspool arvestust osalenud mitmel maailma tipptegijal selja prügiseks. Tavadistantsil võiks tal olla üksjagu head võimalused teha kodusel tuttaval maastikul korralik tulemus. Tartu kesklinnas laupäeval toimuvas sprindis võiks äkki üllatada Tartu oma poiss Kenny Kivikas. Kui jooks peaks õnnestuma, võiks ta Karjuse hinnangul jõuda ehk koguni 15 parema hulka.

„Toomemäel pole Kenny siiski joosta saanud. Lisaks on rada uus ja ka kohalikud jooksjad ei tea seda. Tänavatelegi võidakse panna mõned takistused ja aiad ette. See kõik teeb asja keerulisemaks,” tunnistab Karjus, et koduraja eelis on siiski orienteerujate jaoks suhteline mõiste.

---------------------

Kus kaasa elada?

MM-i korraldajad on andnud aegsasti teada, kus on kõige mugavam orienteerumise MM-ile kaasa elada.

*Tartus Raekoja platsil (reedel 30. juunil sprindi eeljooksud 13-15, avatseremoonia 18.30-19.15 ja laupäeval 1. juulil sprindi finaalid 14.30–17)

*Viljandi lossimägedes (pühapäeval 2. juulil sprinditeade 16.55–18.15)

*Rõuges Ööbikuoru serval (Võrumaa) (teisipäeval 4. juulil 11–17)

Vitipalu karjääris (Nõo vald, Tartumaa) (neljapäeval 6. juulil lühirada 10.30–17 ja reedel 7. juulil teatevõistlus 12.45–17 ja lõputseremoonia 17.3–-18)

----------------------

Ülekanded ETV 2

1. juulil 14.30–17, MM-i sprint, Tartu

2. juulil 16.55–18.15 MM-i sprinditeade, Viljandi

4. juulil 13–17 MM-i tavarada, Rõuge

6. juulil 12–-17 MM-i naiste lühirada, Vitipalu

7. juulil 12.50–17 MM-i teatevõistlused, Vitipalu

Veebi vahendusel on kõige mugavam võistlusi jälgida MMi ametliku kodulehekülje www.woc2017.ee vahendusel.