FC Levadia - Cork City FC Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
29. juuni 2017, 20:23

7 VÕTIT | Kümnekesi lõpetanud Levadia ei olnud iirlastele suuremat sorti vastane

Täna Pärnus toimunud Euroopa liiga avaringi kohtumises alistus Tallinna Levadia Iiri klubile Cork City 0:2. Tujutult mänginud pealinlaste poolt sai punase kaardi kamerunlane Tabi Manga. Korduskohtumine leiab aset nädala pärast. 1. Mis sai mängus otsustavaks?

Kahjuks pole siin teist variantigi – Kameruni keskkaitsja Tabi Manga 42. minutil teenitud teine kollane ehk punane kaart panid Levadia mängule (ning lootustele) otsustava põntsu. Niigi valusa rusikalöögi tugevust duubeldas tõik, et Cork City mängumees Garry Buckley lõi veale järgnenud karistuslöögist palli madalalt ja tugevalt Sergei Lepmetsa valvatud väravasse. Jääda kodus minuti jooksul kümnekesi ning 0:1 kaotusseisu – säärasest tapvast hoobist on euromängus üliraske taastuda.  

2. Kas Levadia oli imeline või keskpärane?

„Nad võivad olla imeline tiim, nad võivad olla keskpärased.“ Nii sõnas Corki 36aastane teadmatuses väravavaht Mark McNulty paar päeva enne kohtumist Iiri meediale. Täna õhtul kaldus kaalukauss viimase poole. Isegi alla selle.

Tabi Manga eemaldamine eemaldamiseks. Levadia mängumootor tõrkus avaminutitest saati. Mängu alguses said pealelöögile küll Pavel Marin ning Jevgeni Kobzar, kuid kummagi sooritused Euroopa liiga taset välja ei kannatanud.

Cork oli kohtumise jooksul oluliselt teravam, nad hoidsid palli, nad suutsid individuaalse meisterlikkusega ohtlikke olukordi luua. Levadial oli korralikule rünnakule minek aga paras katsumus. Kodutiimil ei õnnestunud suurt miskit. Mängijad paistsid tujutud, sära puudus. Teisel poolajal kümnekesi mängides suudeti rohkemat, kuid Cork oli selleks ajaks juba võitu kindlustamas. 82. minutil Steven Beattie poolt löödud ristnurgamaasikas oli külalistele kirsiks tordil.  

3. Eurosarjaga selleks aastaks finito?

Tundub nii! Tõsi, kordusmäng on pidamata, aga minna 0:2 seisul Corki, kus Turners Crossi staadionile koguneb ligi 8000 huilgavat iirlasest fänni – olukord on raskemast raskeim. Peaaegu võimatu! Kui kaks aastat tagasi lükkas Levadia Meistrite liiga avaringist välja Põhja-Iiri sats Belfasti Crusaders, siis tänavu teevad suure tõenäosusega Euroopa liigas sama tavalised iirlased.

4. Kes oli parim mees väljakul?

Müts maha Corki ründetuusa Sean Maguire’i ees! Juulis Inglismaa esiliiga tiimi Preston North End siirduv iirlane on tänavu Corki eest löönud 18 väravat (täpselt sama saldo jäi tal ka mullu) ning oma teravust näitas ta Pärnuski. Kuigi täna ta ei skoorinud, valmistas ta pidevalt Levadia meestele peavalu. Oma mõlemad kollased kaardid teenis Tabi Manga just Maguire’i jalust niitmise eest. Samat värvi kaarti näidati Maguire’ile vea tegemise eest ka Maksim Podholjuzinile.

Kahtlemata oli tegemist kõige ohtlikuma jalgpalluriga platsil. Kui ta palli sai, võis alati kõige hullemat oodata. Samas rassis mees jõudsalt ka kaitsefaasis.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Levadia ei saanud oma mängu kuidagi käima. Euromängud on Eesti klubijalgpallis aasta tippsündmus - neile kohtumistele ei saa pooles vinnas peale tulla. Cork City mängis hästi, kuid tabloo oleks võinud neile veelgi roosilisemalt naeratada. Võit nopiti kahe kauglöögiga, kuid karistusalas sees jäi lõppproduktist tibake puudu. Korra oli Sean Maguire’il võimalus umbes kahelt meetrilt pall väravavõrku saata, kuid mehe puude jäi kehvaks.

 6. Mida ütlesid asjaosalised?

Cork City peatreener John Caulfield: „Meie mängu tasakaal oli hea, aga me oleks võinud veel ühe värava lüüa. See oli hea võit ning meil on järgmine nädal hea võimalus järgmisesse ringi pääseda."

Igor Prins: "Olukorrad, mis on välditavad, läksid täna paraku kõik teistmoodi. Olime mänguks valmis, kuid esimene poolaeg oli meie jaoks mitte väga kindel. Kui me vähemusse jäime, hakkasime mängima, mulle see väga meeldis. Oleks võlukepike, et suudaks iga mäng neile sellist emotsiooni süstida, oleks ju väga kerge.“

7. Mis saab edasi?

Nädala pärast kohtuvad kaks meeskonda uuesti, seekord juba Iirimaa suuruselt teises linnas Corkis. Levadia vajab edasipääsuks korralikku imet. Paari võitjat ootab Euroopa liiga teises ringis Küprose klubi AEK Larnaca ning mullu Meistrite liiga avaringis FC Flora välja lülitanud Gibraltari satsi Lincoln Red Impsi mõõduvõtu parim.