Ragnar Klavan 2003. aastal peetud Eesti - Leedu kohtumises. Foto: ALDO LUUD
Jalgpall
3. juuli 2017, 11:24

VIDEOMEENUTUS | Täna 14 aastat tagasi toimus Ragnar Klavani koondisedebüüt

Täna 14 aastat tagasi debüteeris Eesti koondises meie praegune kapten Ragnar Klavan.  2003. aastal Valgas toimunud Balti turniiri kohtumisest Leedu vastu tulid meie mehepojad välja kaotajatena, tablool ilutsesid külaliste rõõmuks numbrid 1:5.

Õhtuleht kajastas 14 aastat tagasi toimunud mängu kui Eesti jalgpalli surma. Tolleaegse koondise peatreeneri Arno Pijpersi sõnul oli suureskoorilises kaotuses süüdi kogu meeskond. „Kõrvalt on lihtne lahmida. Et mõni mees mänginuks ehk paremini. Süü kaotuse eest saab panna ainult meeskonnale tervikuna,“ sõnas hollandlane.

Mitme põhimeheta turniirile läinud koondis saatis väljakule vägagi eksperimentaalse koosseisu. Peale Klavani jooksid nimetatud kohtumises esmakordselt väljakule veel Dmitri Kulikov ja Jaanus Sirel. Kusjuures Eesti auvärava eest hoolitses just kahemeetrine Sirel, tõustes sellega ainult kolmandaks meheks, kes oma koondise debüütmängul vastaste väravavõrku sahistanud on. Saavutus, millega enne teda olid hakkama saanud vaid äsja Infoneti eesotsast kinga saanud Aleksandr Puštov ja Urmas Rooba.

Oma süü jäi ka Pareiko hingele

Oma võrgust kokku viis väravat välja noppima pidanud Pareikot võis omamoodi pidada kohtumise patuoinaks. «Otseselt jääb minu hingele kaks väravat – esimene, kui valisin vale asendi, ja neljas, kui ei reageerinud õigel ajal kauglöögile. Et ma pole kaua Eesti koondises mänginud, selle taha pugeda ei tohi,“ sõnas puurilukk kohtumise järgselt.

Mäletatavasti oli 1:5 saadud keretäis ka pikka aega põhjuseks, miks Pareikot hiljem koondise nimekirjas enam leida ei õnnestunud. Hiljem on väravavaht kentsakat olukorda meenutad küll ja veel. „Pärast kohtumist läksin ausalt Arno Pijpersi juurde ja ütlesin, et ära enam kutsu, aga kui tuleb väravavahtidega probleem, siis võib kutsuda küll. See polnud isegi B-koondis, see oli C-koondis,“ sõnas väravavaht 2015. aastal ajakirjale Jalka antud intervjuus. „Pärast seda tulid järgmisel päeval ajalehes välja mu sõnad, et mina ütlesin, et ei taha enam koondise eest mängida. Olin päris noor, sees põles, keegi lihtsalt võttis mu sõnu valesti.“

Õnneks leidis Pareiko aastaid hiljem tee ikkagi koondise juurde tagasi ja suuresti tema ning samamoodi Valgas oma tuleristsed saanud Klavani eestvedamisel jõudis Eesti 2011. aastal oma suurima saavutuseni, kui EM-i valikturniiri play-off kohtumises võeti kahe mängu kokkuvõttes vastu (irooniliselt, samamoodi) 1:5 kaotus Iirimaalt.

Eesti koondise koosseis Valgas toimunud kohtumises: Sergei Pareiko, Dmitri Kulikov (46. Vjatšeslav Zahhovaiko), Jaanus Sirel, Toomas Kallaste, Ragnar Klavan, Meelis Rooba, Maksim Smirnov (66. Ott Reinumäe), Liivo Leetma, Kristen Viikmäe, Marko Kristal, Aleksander Saharov (55. Joel Lindpere).