Tartu Ülikooli korvpallimeeskond. Foto: Reigo Teervalt
Korvpall
3. juuli 2017, 15:05

Tartu Ülikooli korvpalliklubi leidis omale tsentri

Tartu Ülikooli korvpalliklubi korvialust hakkab uuel hooajal kaitsma Rootsi tsenter Carl Engström. 

26-aastane ja 216 sentimeetrit pikk Engström on Rootsi koondislane ning profikorvpalli mänginud kolm hooaega. 2014. aastal lõpetas ta Ameerika Ühendriikides Alabama ülikooli, mille meeskonnas ka kõik neli aastat mängis. Euroopasse naastes maandus ta mõneks hooajaks kodumaal, esmalt Södertälje Kingsi ridades, kus tuli hooajal 2014/2015 ka Rootsi meistritiitlile, seejärel tegi häid numbreid liiga uustulija Malbase ridades (keskmiselt 14,2 punkti, 9,7 lauapalli, 1,2 blokki). 

Lõppenud hooajal kandis Engström kolme meeskonna värve – ta mängis Hispaania esiliiga meeskonnas Quesos Cerrato de Palencia, tartlastele hästi tuntud Leedu klubis Kedainiani Nevežise ning alates 2017. aasta jaanuarist Rootsi meistriliiga klubis Uppsala Basketi. Viimase ridades 26 mängus kaasa teinuna kogus ta keskmiselt 25,2 minuti jooksul 11,4 punkti ja 7,1 lauapalli, olles ka meeskonna parim lauamängija. Carli näol on tegemist klassikalise tsentriga nii mõõtude kui mängustiili poolest – viimane koduklubi kiidab tema võimet korvi kaitsta, viskeid blokeerida ning lauapalle hankida, samuti jõulisust ning võitlushimu rünnakul.

Rootsi rahvuskoondise eest on Engström platsile jooksnud 29 korral 2012., 2014. ja 2016. aastal, olles möödunudsuvisel kvalifikatsiooniturniiril Venemaa ning Bosnia ja Hertsegoviina meeskondade vastu korduvalt ka algviisikus. Tänavu suvelgi on Engström koondise kandidaadina ettevalmistusprotsessis kaasa löömas.

“Tegu on suure tsentriga, kellel on Rootsi koondise kogemus ja kes on meile sobivast klassist,” sõnas mehe tuleku taustaks meeskonna peatreener Priit Vene. “Ta on üsna hiljuti alustanud ning oma karjääris selles järgus, kus otsib võimalusi mängijana areneda ning kogemusi lisada. Lisaks treeneritetiimi muutustele on meil uuel hooajal on plaanis pikkade mängijate arendamisele eraldi tähelepanu pöörata ning see andis kokku võimaluse Engström Tartusse tuua.”

Küsimusele, mida uuelt keskmängijalt Tartus oodatakse, vastab peatreener lühidalt ja konkreetselt: “Korralikku tsentrimängu, nii kaitses kui ka rünnakul.”

Tartu Ülikooli meeskond alustab tänavust hooajaeelset ettevalmistust juba 10. juulil. Engströmi Tartusse tulek meeskonna mänedžeri Meelis Pastaku sõnul täna veel kuupäeva täpsusega paigas ei ole: “Kõik oleneb sellest, kui kaua mees koondisega seotud on, kuid hiljemalt augusti lõpus on ta kindlasti olemas.”

Meeskonna komplekteerimiseks käivad lepinguläbirääkimised mängijatega igapäevaselt ning lähiajal loodetakse mänedžeri kinnitusel Tartu tuumik paika saada. „Fännid muretsema ei pea - toimetamine käib aktiivselt, uudiseid saame teatada niipea kui kokkulepetest ametlikud lepingud saavad,“ võtab Pastak protsessi kokku.