Bernard Tomic tunnistas, et tulemus jätab ta ükskõikseks.Foto: AFP / Scanpix
Tennis
6. juuli 2017, 13:54

Kuidas panna tennisemaailma ennast vihkama? Wimbledonis kaotanud mängija andis elava õpikunäite! (1)

Ta jõudis 18-aastasena Wimbledoni veerandfinaali, 20-selt võitis esimese ATP turniiri. Veel aasta hiljem jõudis ta maailma edetabelis 20 parema hulka, kuid seejärel algas langus. Suure slämmi turniiride seni parim tulemus ongi too 18-sena saavutatu, tänavuses Wimbledonis langes see 24-aastane mängija tahtetu esitusega avaringis. Seda kõike võib esitada mälumänguküsimuse "Millisest tennisemaailma end vihkama pannud mängijast käib jutt?" taustaks. Vastus on Bernard Tomic.

Tomicit süüdistati juba mullu mõne matši kergelt ära andmises. Näiteks võttis ta Madridi Mastersi mängus vastase matšpallil reketi tagurpidi kätte ja näitles, nagu püüaks servi moe pärast tõrjuda käepidemega. Mõistagi oli tulemus ette teada.

Kuidas mees kommenteeris toda matšpalli? Et tal on ükskõik, sest tal juba on 10 miljonit dollarit.

Mida tegi ta nüüd Wimbledonis? Ta kaotas Saksamaa esindajale Mischa Zverevile 4:6, 3:6, 4:6 ning andis seejärel spordiajaloo ühe kõige ebatavalisema pressikonverentsi. Tomic rääkis, et ta tundis mängu ajal igavust, et ta ei austa tennist piisavalt, tal pole õiget motivatsiooni ja tulemustest on ükskõik. Teda huvitab ainult üks: raha.

"Kui olla teiega täiesti aus, siis tundsin väljakul tüdimust," ütles Tomic pressikonverentsil. "Ma ei leia juba kaks aastat motivatsiooni. Mul on ükskõik, kas jõuan US Openil neljandasse ringi või kaotan esimeses. Mängin veel kümme aastat ega pea pärast karjääri lõpetamist päevagi töötama."

Tegelikult pole siin midagi üllatavat. Sarnase avalduse oli Tomic teinud juba jaanuaris: "Austan tennist veel kõik sada protsenti, kuid pean austama ka seda ümbritsevat, seda, mis võimaldab mul end elu lõpuni kindlustada. See on mu töö - mängida tennist, kuni on võimalust, kuni ma pole veel piisavalt teeninud."

Siis ta vähemalt teatas, et austab mängu. Nädal enne Wimbledoni kurtis Tomic motivatsioonipuuduse üle. "Tunnen, et olen juba 30-aastane. Olen kõigest 24, kuid ringlen ATP karussellil 16. eluaastast saati. Viimasel neljal-viiel kuul tunnen, et mul pole enam jõudu," nentis maailma edetabeli 59. reket, kes kukub kiire Wimbledonis välja langemise tõttu tabelis veelgi.

Tomic sündis 1992. aastal Saksamaal horvaadi-bosnialanna peresse. Kui poiss oli kolmene, rännati Austraaliasse ja Bernard sai selle riigi kodakondsuse. Nüüd ajas ta oma mängu suhtumisega kaasmaalased nii vihale, et Twitteris on nõutud ka tema deporteerimist. Paljusid häirib asjaolu, et tennisist ei varja oma ükskõiksust, pealtvaataja ei saa seda, mille eest maksab, ning küsib, miks makstakse Tomicile selle esimesegi ringi eest auhinnaraha.

Sest Wimbledonis saab juba esimese ringi kaotaja 35 000 naela ehk ligi 40 000 eurot - Tomicit viib see eesmärgile ehk muretuks äraelamiseks pärast tennisega lõpparve tegemist kenasti lähemale. Küll ei tasu mehel unustada, et täiesti korralikult kindlustavad oma elu vaid mängijad, kes võidavad piisavalt palju.

Pressikonverents läks lõpuks teravaks, sest üks ajakirjanikki küsis: ehk annaks Tomic auhinnaraha tagasi? "Mis raha?" küsis mängija vastu. "Küsige Federerilt, kas ta annab oma 500 miljonit ära? Me kõik töötame selleks, et raha saada. Kui olen 34, siis jah, võib-olla saan annetada heategevuseks. Kui küsite Rogerilt seda ja ta teeb nii, võin ka mina teha."

Kui Tomicit saadab piltlikult öeldes ülemaailmne vilekoor, siis leidub vähemalt üks inimene, kes püüab teda mõista. Omaaegne tippmees ja maailma esireket, rootslane Mats Wilander ütles Reutersile, et Tomicit tuleb aususe eest tunnustada.

Eurospordis võistlust kommenteeriva Wilanderi hinnangul ütles Tomic kõvasti välja selle, mida mõtlevad paljud mängijad. "Ta püüab kirjeldada seda, mida tunneb. Garanteerin, et iga siin Wimbledonis mängiv tennisist kas tunneb või on tundnud sama, millest Tomic rääkis. Hindan väga tema ausust," ütles Wilander, kes lisas, et tundis ka enda karjääri jooksul vahel samasugust motivatsioonipuudust.

"Vajame rohkem ausust, kuid seda on raske saavutada, kui näeme, mida meedia teeb nendega, kes püüavad oma tunnetest ausalt rääkida. Kas vaidlete vastu, et Andy Murrayl pole sel aastal olnud emotsionaalselt raskeid aegu? Ning arvan, et Novak Djokoviciga juhtus sama Prantsusmaa lahtistel," lisas ta.

Legendaarne Martina Navratilova aga põrutas, et Tomic võiks otsida uue töö. Seda juba pakkus oma Twitteri kontol Lääne-Austraalia politsei, kinnitades, et neil töötades ei tuleks küll igavust tunda.