Soccerneti töötajad lähiajal Infoneti mängijatega sinapeale ilmselt ei saa. Foto: Alar Truu
Jalgpall
7. juuli 2017, 14:53

Infoneti ja Soccernet.ee vahelist tüliõuna pole täielikult veel maha maetud

Kolmapäeval jõudis avalikkuseni jalkaportaali Soccernet.ee ja Tallinna FCI klubi vaheline kirjavahetus, kus pealinna meeskond ähvardas meediaväljaannet staadionikeeluga. Tänaseks tundub pingeline õhkkond jahtunud olevat, kuid omavahel osapooled teemat veel ei lahka.

Infonet soovis vutiportaalilt vabandust pärast seda, kui eurosarja korduskohtumist analüüsivas artiklis kasutati nende klubi ründetegevuse kohta terminit „impotentne“. Vastasel juhul ähvardas FCI peatada igasuguse klubi- ja mängijatepoolse suhtluse Soccernetiga, rakendada staadionikeelu ja keelduda edaspidi mängudega seotud akrediteeringute väljastamisest.

Tegelikkuses puudub Eesti meistril igasugune õigus kirjeldatud staadionikeelu rakendamiseks, sest jalgpalli Premium liiga juhendis sätestatud punkti 73.2 alusel on kodumängu korraldav klubi kohustatud vastava töötõendi esitanud ajakirjanikke ja/või teisi meedia esindajaid lubama staadionile mängu kajastama tasuta ning ilma täiendavate tingimusteta.

Kuna Soccernet.ee kuulub OÜ Vutivõrgule, kus enamusosalus kuulub Eesti jalgpalliliidule palusime nendepoolselt kommentaari lahvatanud skandaalile.

„Tekkinud probleem on puhtalt Soccerneti toimetuse ja Infoneti vaheline asi,“ sõnas EJL infojuht Mihkel Uiboleht konkreetselt. „Meie oleme loomulikult suhelnud mõlema osapoolega, vahetanud infot ja olukorda rahustanud, aga kuidas nad isiklikult läbi saavad või kokku lepivad, peab nende käest küsima.“

Esialgne poleemika teema ümber on väidetavalt raugenud, millele viitas ka asjaolu, et eile jõudis Soccernet.ee portaali vahendusel vutisõpradele ülekanne Tallinna FCI duubelmeeskonna ja Tartu Santose vahelisest esiliiga kohtumisest. „Meie andmetel on kired lahtunud ja läheme töökalt ning professionaalselt asjaga edasi,“ sõnas Uiboleht.

Küll aga ei saa jalkaliit reguleerida klubi mängijate edaspidist suhtlust portaaliga. „Juhend meil selliseid asju ei reguleeri ja loomulikult, kui sportlane nii tunneb siis, jah. Aastate jooksul on ennegi olnud sportlasi, kes suhtlevad vaid telepressiga või üldse n-ö põgenenud ajakirjanike eest. Näiteid on nii Eesti kui maailma spordist,“ selgitas Uiboleht.

Tekkinud olukorras on Uibolehe sõnul oluline mõlemal osapoolel asjad lõpuni selgeks rääkida. „Kindlasti on klubil vaja teada, et ajakirjaniku soov või kavatsus ei olnud pahatahtlik ja ajakirjanikul samamoodi mõista, et klubi jaoks oli tegemist emotsionaalse hetkega ega välista koostööd meediaga."

Omavahelise suhtluse asemel omavaheline vaikimine

Kuigi esmasel vaatlusel tundub tõepoolest, et probleem on raugenud, millele oleks pidanud viitama ka Infoneti U21 meeskonna teleülekanne Soccernetis, siis tegelikult pole asjaosalised siiamaani teemat klaarima asunud. Esiliiga kohtumistest toodab Soccernetile ülekandeid teatavasti MIND Media ja duubelmeeskonna mängu saadeti kommenteerima hoopis neutraalne inimene, mitte toimetuse liige

"Otsest suhtlust ei olegi olnud alates selle jama avalikuks saamisest," ütleb Soccerneti peatoimetaja ja kõnealuse algartikli autor Kasper Elissaar. 

Nimelt on meistermeeskond hetkel jätnud rakendamata küll nendepoolse staadionikeelu, mille määramiseks neil ka seaduslik alus puudus, kuid meediaväljaandega suhtlemise osas on klubi siiamaani vankumatuna seisnud.

Elissaar mõistab, et võis klubi oma kirjutatud looga solvata, kuid nendib, et ilmselt valas veel rohkem õli tulla asjaolu, et ta enda ja meeskonna vahelise kirjavahetuse avalikustas. "Tõenäoliselt vihastas kirjavahetuse avaldamine neid veelgi enam, kuid need keelud olid nii absurdsed, et ma ei näinud teist lahendust."

"Kogu jama on alguse saanud kahest erinevast kultuurilisest taustast," selgitab Elissaar. "Nemad nägid pealkirjas solvangut, aga ma ei tulnud selle pealegi, et see võiks kedagi isiklikult riivata. Kirjutasin ju jalgpallist, mõtted olid vaid sellel ja platsil nähtu oli nukker. Toonitan veelkord, et mul pole isiklikult nende vastu midagi ning kuna varasemalt pole ka ühtegi probleemi esinenud, mõjus kõik šokeerivalt."

Eile saatis Elissaar Infonetile kirja, lootes antud olukorrale lahenduse leida. Kuigi praeguseks ei ole Infonet saadetud meilile vastanud, on Soccerneti toimetaja optimistlik, et lõpuks see ikka tuleb. "Loodan, et see laheneb ikkagi rahumeelselt. Tegelikult ei ole see ju kummagi huvides, et nii naeruväärsest teineteise valestimõistmisest selline jama on tekkinud," sõnas Elissaar. 

Infoneti tegevjuht Aleksandr Altosar antud teemat Õhtulehele kommenteerida ei soovinud, sõnades, et nad veel arutavad seda teemat, kuid hetkel midagi öelda ei saa.