Portugali kohtunik Joao Capela vajas pärast kokkupõrget mitmeminutilist turgutamist. Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
14. juuli 2017, 11:43

Endine tippkohtunik eile vigastada saanud õigusmõistjast: kohtunik oli kribu, see oli reka ja sõiduauto kokkupõrge (2)

Eile Kadrioru staadionil toimunud Nõmme Kalju ning Ungari klubi Videotoni matšil pakkus 0:3 lõpptulemusest märksa rohkem elevust avapoolaja 31. minutil juhtunud seik, mil kodumeeskonna mängumees Reginald Portugali väljakukohtuniku Joao Capelaga kokku jooksis.

Kadrioru staadionile kogunenud publik nägi see järel elevust tekitanud harvajuhtuvat sündmust - 35. minutil lahkus kerge ehmatuse saanud lonkav Capela platsilt ning tema koha võttis sisse mängu neljas kohtunik Luis Miguel Branco Godinho. 

Eesti Jalgpalli Liidu peakohtunik Uno Tutk sõnas Õhtulehele, et vutiarbiitrid ei saa küll väga tihti vigastada, aga see käib tippspordiga kaasas – nagu kergejõustiklased tõmbavad lihaseid ära, juhtub seda vahel ka vilemeestel. Eilset kummalist vahejuhtumit selgitas ta järgnevalt: „Jalgpallurid on kehalise kontaktiga harjunud, nad oskavad sellest hoiduda, kuid kohtunikud pole kokkupõrgetega harjunud ning saavad pahaaimamatult kolaka.“

Foto: Hetk pärast kokkupõrget. (Stanislav Moškov)

Kohaliku vuti üks kentsakaim kohtunikusituatsioon leidis aset 2006. aasta aprillis, mil Tartu Tammeka ning Pärnu Vapruse vahelise kohtumise 60. minutil sai vigastada väljakuäärsel asfaldiribal jalga väänanud abikohtunik Aivar Gutmann. Kuna toona meistriliiga mängudel neljandat kohtunikku ei olnud otsustas õigusmõistja Sten Kaldma matši pooleli jätta – kohtumise viimane pooltund mängiti kümme päeva hiljem.

Kunagine FIFA kohtunik Kaldma meenutab, et eks kohtunikel tuleb hädasid ette küll, aga tavaliselt punnitatakse hambad ristis lõpuni. Teda kiusasid kunagi uued jalanõud.

„Spordiarst kirjutas sinna spetsiaalsed tallad sisse,“ rääkis mees. „Piinlik tunnistada, aga proovisin ainult ühe korra ja panin kohe mängule jalga. Esimese poolaja lõpuks oli jalal kahese euromündi suurune vill. Pausil torkasin katki, aga ikka andis tunda.“

Eile Kadriorus viibinud Kaldma ütles, et Portugali kohtunik polnud kontaktiks valmis ning avaldas arvamust, et võib-olla polnud neil ilmale vastavaid jalanõusid.

„Kohtunik peab sellisteks asjadeks valmis olema, ta on mängu üks osa,“ nentis Kaldma. Minu isiklik arvamus on see, et jalgpall on niivõrd atleetlik. Kui me vaatame Kalju vastaseid, siis olid nad kõik nagu Kaljul Karu (Tarmo Neemelo – S.K.) – 190 sentimeetrit pikad, laiade õlgadega. See kohtunik oli kribu! Kergem kui mina sündides. Kui ta põkiga kokku põrkab, siis juhtubki nii. Maadluses ei panda ka 100 kg ja 60 kg meest omavahel võistlema, reka ja sõiduauto kokkupõrkes teame, kes viga saab."

Kuidas selline ootamatu sündmus aga kohtunikebrigaadile mõjub?

„See on sama, kui mõni mängija peab vigastatud mehe asemele minema, öeldakse „Pets, mine!“, teed oma neli kükki ja kolm venitust ja lähedki,“ seletas Kaldma. „Asendusmees peab väga keskendunud olema, temal on eriti suur vigastusoht. Eile vihma sadas ja ta oli ju põhimõtteliselt 30 minutit joone taga seisnud. Kindlasti pidid abikohtunikud alguses arvestama, et ta mängurütmi sisse elaks.“