2012. aastal Londonis vasaraheites kulla võitnud Tatjana Lõssenko kannab nüüdseks eluaegset võistluskeeldu.Foto: MAXIM SHEMETOV
Doping
16. juuli 2017, 12:31

USKUMATU! ROKi lihtsameelsus aitas Venemaa dopinguprogrammil ellu jääda (6)

Briti ajaleht Daily Mail kirjutas, et Venemaa dopingusportlasi aitas 2012. aastal Londoni suveolümpiamängudel ka Rahvusvaheline olümpiakomitee kes kutsusid endise Moskva antidopingulabori juhi Grigori Rodšenkovi olümpiamängude antidopingulaborisse.

Riikliku dopinguprogrammi üks hilisemaid paljastajaid Rodšenkov oli omal ajal Venemaa suurim (anti)dopinguekspert ja Londoni olümpia laboratoorimi külastades sai ta väärtusliku informatsiooni äsja leiutatud kasvuhormooni testi kohta.

"Te ei kujuta ette, kui tähtis see info Venemaa koondise jaoks oli. Sain aru, et koondis on suures ohus ja ilma Londoni antidopingulaboris käimata oleks kogu dopingusüsteem kokku kukkunud," ütles Rodšenkov dokumentaalfilmis "Icarus".

Londoni külastamine põimus läbi ka tema isikliku eluga. Poolteist aastat varem üritas ta pärast dopinguainete müümise eest süüdistuse saamist enesetappu, aga arstid suutsid ta elu päästa. Pärast enesetapukatset pandi ta kahte psühhiaatriakllinikusse, millest teises sai ta kasutada arvutit ja juhtida Moskva antidopingulabori tööd distantsilt.

Mängus oli ka Vladimir Putini käsi

Maailma andtidopinguagentuur (WADA) leidis, et venelastest sobiks Londoni laborit külastama ainult Rodšenkov, sest tema kolleegid polnud piisavalt kvalifitseeritud. Nii hakkas Rodšenkov Venemaa toonast spordiministrit Vitali Mutkod veenma, et ta tuleks süüdistusest vabastada ja lasta tal Londonisse sõita. Nii läkski.

Kes süüdistustest vabastamise taga tegelikult oli? "Vladimir Putin. Loomulikult tema. See oli minu lunastus. Vanglasse mineku asemel aitasin kaasa Sotši (ja Londoni) olümpiamängude medalivõitudele," vastas praegu USAs elav Rodšenkov.

Venemaa Londonis võidetud 82 medalist on dopingu tarvitamise eest ära võetud juba 13 ja suure tõenäosusega kasvab see arv veelgi. Kuldmedali on kaotanud 800 meetri jooksja Maria Savinova, vasaraheitja Tatjana Lõssenko, 3000 meetri takistusjooksja Julia Zaripova ja 50 km käimistšempion Sergei Kirdjapkin.