Stephon Marbury Boston Celticsi särgis.Foto: ADAM HUNGER
Korvpall
17. juuli 2017, 22:02

Skandaalidesse sattunud USA korvpallistaar meenutab: Ateena olümpia oli mu elu halvim aeg

Aastaid korvpalliliigas NBA mänginud Stephon Marbury meenutas veebilehele Complex antud intervjuus, kuidas 2004. aasta Ateena olümpiamängudel osalemine oli tema jaoks kohutav kogemus.

USA koondis jäi mäletatavasti Argentiina ja Itaalia järel alles kolmandaks ja ookeani taga meenutatakse Ateenas toimunut siiamaani õuduse ja häbitundega. Kui toonase koondise suurim korvialune jõud Tim Duncan ütles pärast olümpiat konkreetselt, et "FIBA imeb", siis Marbury süüdistas kõiges peatreener Larry Browni.

"Need 38 päeva (aeg, millal koondis koos oli) olid mu elu kõige halvemad," kinnitas ta. 

Kõik sai Marbury sõnul alguse päevast, mil koondis kokku tuli. Brown küsis LeBron Jamesilt, Allen Iversonilt, Carmelo Anthonylt, Duncanilt ja Marburylt, millised on nende eesmärgid olümpiamängudel. Marbury vastus Brownile aga ei meeldinud.

Foto: Larry Brown. (STREETER LECKA)

"Ütlesin, et kõik tähtis on juba enne mind ära mainitud, aga me ei tohi ära unustada, et see kogemus peab lõbus olema," meenutas Marbury. Browni reaktsioon? "Heh. Mis asja see tüüp just ütles. Et asi peab lõbus ja tore olema?"

Kui toona New York Knicksis mänginud Marbury kuulis aasta hiljem, et Brown saab Knicksi juhendajaks, ei hüpanud mängujuht just rõõmust lakke. "See aeg oli talumatu. Keegi ei tahtnud tema käe all mängida. Meeskonna energia oli kohutav. Aga sellist kurba ja lootusetut õhkkonda ta tahtiski," lausus ta.

Marbury läks lisaks Brownile tülli ka Knicksi tegevjuhi ja hilisema peatreeneri Isiah Thomasega ning sai kiirelt New Yorrgi üheks vihatumaks sportlaseks. 2009. aastal kaalus ta enesetappu ja kogus kuulsust veebikaamera otse-eetris vaseliini söömisega.

Pärast Hiina liigasse siirdumist on 40aastane Marbury taas järje peale saanud ja edust räägivad ka kolm Hiina meistritiitlit.