Pori Jazz 2017Foto: (c)Jelena Rudi
Inimesed
19. juuli 2017, 16:27

GALERII | PORI JAZZ meelitas ka eestlased väärt muusikat nautlema

Nädalavahetusel toimunud Pori Jazz on üks vanimatest muusikafestivalidest Soomes ning paistab rahuldavat ka kõige peenemaid muusikasõpru. Esimene festival toimus 1966. aastal ning igal aastal meelitab sündmus kokku ligikaudu 120 000-160 000 inimest. Eesti fotograaf Jelena Rudi annab meeleolu edasi sõnas ja pildis.

Festival kestab üheksa päeva ja pühendub enamasti jazz-muusikale. Tippsündmuseks on kontserdid Kirjurinluoto kontserdipargis, kus astuvad lavale maailma parimad muusikud. Sel aasta kinkis festival publikule ohtralt legende: Grace Jones, Erykah Badu, Chaka Khan, Jamiroquai. Tundub lausa uskumatu, et neid artiste ühel üritusel näha saab.

Pori Jazz 2017, kodumaine blogija Aljona Eesmaa melu nautimas. Foto: c)Jelena Rudi

"Kujutage ette festivali, mille publiku vanus kõigub nullist kuni 80ni ning kuhu saab tulla koos vanaema ja väikese beebiga ja tunda ennast mugavalt," kirjutab fotograaf Jelena Rudi. Pidulised saavad head muusikat nautida kaasaskantaval toolil paarkümmend meetrit pealavast või pidada sõpradega piknikut, mis võimaldab kaasa tuua oma toidu ning nautida jooke pokaalidest. Pori Jazz paistab olevat tõeliselt inimsõbralik suurepärase vibe'iga koguperefestival, mis üllatab hea korralduse ja toiduvalikuga. Hoolimata suurest rahvamassist on atmosfäär hubane. "See sarnaneb pigem laulupeoga kui rokkmuusikafestivaliga," lisab fotograaf.

Pori Jazz 2017 Foto: c)Jelena Rudi

Sel aastal ootasid fännid väga Jamiroquai live'i, sest Jay Kay elas aasta alguses läbi seljaoperatsiooni ja bänd tühistas mõned kontserdid. Muusik aga oli heas tujus ja säras oma kosmosekiivriga. Vaatamata sellele, et ta palju liikuda ei saanud, sai publik ohtralt tantsida.

Chaka Khani esinemise ajal sai rahvas tõelise üllatuse osaliseks, kui temaga ühines laval ühislaulu jaoks Erykah Badu.

Viimase päeva kirss tordil oli legendaarse diiva Grace Jonesi etteaste, kes suudab juba aastakümneid oma esinemistega üllatada. Seekord esines 69-aastane staar Eva kostüümis ning oli ehitud korseti, kehamaalingute ja erinevate maskidega.

Pori Jazz 2017 Foto: c)Jelena Rudi

Traditsiooniliselt lõpetas Grace kontserdi "Slave to the Rhythm" looga, keerutades samal ajal hularõngast. "See oli puhastav tunne, artist kui kunstiobjekt, surematu iidol ja unikaalne elamus," kiidab Rudi live'i.

Eestlastest silmas fotograafi silm muusikut Jako Maltis ja kodumaist blogijat Aljona Eesmaad.

14. juuli esinesid: Rhye, Jose Gonzalez, Herbie Hancock, The Cinematic Orchestra, Jamiroquai.

15. juuli esinesid: Michael Kiwanuka, Erykah Badu, Chaka Khan, White Lies, Grace Jones.