Rait Ratasepp kolmekordse ultratriatloni MK-etapi finišis.Foto: TSV Lensahn
Spordivaria
30. juuli 2017, 09:52

Ligi poolteist ööpäeva võistelnud Rait Ratasepp võitis ultratriatloni MK-etapi (1)

Ultratriatleet Rait Ratasepp sai pärast 34 tundi, 19 minutit ja 34 sekundit ülimalt keerulistes ilmastikutingimustes võistlemist kaela väljateenitud kolmekordse ultratriatloni MK-etapi kuldmedali, millest ta eelmisel aastal napilt ilma jäi.

Kolmekordse ultratriatloni võistlustingimused Lensahnis olid sel aastal äärmiselt rasked, sest selget ilma, tuulevaikust ja kuiva asfalti oli terve katsumuse peale vaid mõned üksikud tunnid. Rasked tingimused peegelduvad ka ajas, sest eelmisel aastal, lõpetades teisena, läbis Ratasepp distantsi ajaga 33:40:53, tänavu läks aga pea 40 minutit kauem.

Ratasepp alustas võistlemist ujudes 11.4 km 50-meetrises basseinis üheskoos kiireimate ujujatega. Ta tuli veest välja neljandana, ajaga 3:27:15. Pärast ujumist oli esimesel positsioonil eelmise aasta võitja Richard Jung. Kohe algusest peale oli näha, et võistlus kahe põlise konkurendi vahel saab olema väga tasavägine. Ratasepal läks aega 100 km, et Jung rattarajal kätte saada. 500 km läks aega, et edestada Jungi kahe rattaringiga (ca 16 km). 540 km rattadistantsi läbimine võttis Ratasepal aega 17 tundi, 23 minutit ja 11 sekundit.

Ööpimeduses alustas Ratasepp kolme maratoni ehk 126.6 km jooksmist. Ratasepp ütles, et nii nagu rattal, hoidis Jung ka jooksurajal väga head tempot ja vahe ei tahtnud kuidagi suureneda: “Seetõttu ei saanud ma ka kordagi puhata, ei rattal ega jooksurajal. Kuna Jung tegi rattarajal kõigest kaks peatust, tavaliselt ei tee sedagi, kuid seekord ei jätnud külm vihm talle muud võimalust, ei saanud ka mina endale kergekäeliselt peatusi lubada.

Rattal tegin üksnes mõningad kiired riietevahetamise ja kehakergendamise pausid - jalg puutus rattasõidul maad maksimaalselt seitsmeks minutiks. Vahetusala tegin samuti enda kohta väga kiiresti - kaotus Jungile oli ca 2 minutit. See oli taaskord tiheda konkurentsiga unustamatu võistlus ja tõeline eneseületus.” Jooksudistantsi läbimine võttis Ratasepal aega 13 tundi, 29 minutit ja 8 sekundit.

 

Teise koha saanud Richard Jung lõpetas Ratasepast enam kui tund hiljem, ajaga 35:25.38.

Nüüd peab Ratasepp keskenduma taastumisele, sest vaid kahe ja poole nädala pärast ootab ees hooaja põhivõistlus - katkematus formaadis 10-kordne ultratriatlon, mille distantsid on aukartust äratavad - 38 km ujumist, 1800 km ratast ja 422 km jooksu. “Nii juunis toimunud kahekordne ultratriatlon kui nüüd võidetud kolmekordne ultratriatlon olid eelvõistlused hooaja põhivõistluseks. Eestisse jõudes keskendun puhkamisele ja taastuvatele treeningutele, et peatselt jälle stardiks valmis olla,” sõnas Ratasepp.

Kümnekordse ultratriatloni start antakse 16. augustil.