Venemaa lipp Sotši Olümpial. Foto: ISSEI KATO
Kergejõustik
1. august 2017, 17:15

VAIKI KUI VÕID! Neutraalsed vene sportlased ei tohi rahvushümni laulda ka hotelli fuajees (2)

Reedel saab Londonis oma avapaugu kergejõustiku MM, kus on stardis ka 19 nn neutraalset Venemaa sportlast. Kui juba varem oli teada, et kuldmedali võidu korral staadionitel meie idanaabrite hümni kuuldavale ei tooda, siis sisuliselt ei tohi Venemaa sportlased laulda oma rahvushümni ka hotelli fuajeedes.

Venemaa alaliit ei tohi seoses sealse dopinguskandaaliga endiselt oma sportlasi rahvuvahelistele võistlustele saata. Ometi on Londonis stardis 19 venelast, kes võistlevad seal neutraalsetena.

Seal areenile astuvad sportlased ei tohi aga võistelda oma kodumaa värvides. Sisuliselt tuli Londonisse pääsenud venelastel loobuda emamaa lipust, hümnist ja rahvuskoondise dressist.

Küll on Venemaa uudisteagentuuri TASS kätte jõudnud Londoni kergejõustiku MMi regulatsioon, kus ilmneb, et Venemaa sportlased ei tohi MMi ametlikes majutusasutustes avalikult laulda oma rahvushümni ka vabal ajal. 

Neutraalse sportlase ametlikku riigihümni ei esitata ega laulda ühegi võistlusega seotud asutuse või hoone ruumides ega ümbruses s.h. võistlusareenil, soojendusväljakul, ootealal, treeningsaalides ja hotellides - sätestab dokument. 

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu antidopingunõudeid on teiste seas täitnud kaks tiitlikaitsjat: 110 meetri tõkkejooksuäss Sergei Šubenkov ja naiste kõrgushüppe valitseja Maria Lasitskene (varem Kutšina).

Vene spordiministri Pavel Kolobkovi sõnul maksab riik siiski poodiumile pääsenud kergejõustiklastele samasugust preemiat nagu tavalistele sportlastele.