Jalgpalli MMi üks staadionitest Kaasanis. Foto: FRANCK FIFE
Spordivaria
5. august 2017, 11:06

UHKE VÄRK! Hagudi poiss Krusenstern esitleb Venemaa jalgpalli MMi

Kes otsib see leiab! Eestlased saavad samamoodi seoses järgmisel suvel meie idanaabrite koduõuel peetava jalgpalli MMiga natukene ennast maailmale tutvustada. Isegi siis, kui keegi seda kuulda ei soovi - meie tunneme end ikka uhkelt!

Nimelt koostavad venelased Krusensterni nime kandvale purjelaevale väikest näitust, mis tutvustaks alusel ringkäiku tehes Venemaal jalgpalli MMi võõrustavaid linnu.

Eestis sündinud meresõitja järgi nime saanud purjekas osaleb Saksamaal Rostockis Hansa päevade raames toimuvatel merepäevadel, kus laev võtab osa Hansa regatist, teatab Venemaa turismiagentuur (Rostourism) oma pressiteates.

2018. aasta jalgpalli MM toimub kokku 11 Venemaa linnas. Austusväärset kohustust saavad teiste seas kanda Moskva, Peterburg, Kaliningrad, Nižni Novgorod, Kaasan, Samaara, Saransk, Volgograd, Rostov, Sotši ja Jekaterinburg.

1926. aastal ehitatud purjelaev on neljamastiline alus, mis on nime saanud 19. sajandi baltisaksa meresõitja ja admirali Adam Johann von Krusensterni järgi, kes sündis 1770. aastal Hagudi mõisas. 

1803 -1806. aastal sooritas Krusenstern koos Juri Lisjanskiga esimese Vene ümbermaailmareisi. Fregattidega "Nadežda" ja "Neva" lõpule viidud ekspeditsiooni käigus kaardistati suur osa Jaapani saarte läänerannikust ja Sahhalini lõunaosa. Reisist avaldas mees kolmeköitelise raamatu koos atlasega.

Meresõitja haud ja hauamärk on Tallinna toomkirikus ning tema sünnikohta endisesse Hagudi mõisa on paigaldatud mälestuskivi.