Justin Gatlin laskub Usain Bolti auks põlvili.Foto: Matt Dunham
Kergejõustik
6. august 2017, 00:47

ÕL LONDONIS | Kuidas Bolt fotograafid omavahel kaklema ajas ja maailmameister pikalt saadeti (15)

100 meetri joostes läbimine võib rahvale pakkuda täiesti uskumatuid emotsioone. Eriti, kui seda teeb 11kordne maailmameister Usain Bolt. Eriti, kui ta teeb seda individuaalselt viimast korda. Eriti, kui võidu napsab endine dopingupatune Justin Gatlin, kes taasalustas oma karjääri Rakveres.

Londoni olümpiastaadion. 5. augusti õhtune programm. Täismaja tervitab Gatlinit igal võimalusel hüüdega, mis kõlab umbes järgmiselt: „BUUUUUUU!“

Justin Gatlin ja Usain Bolt. Foto: ANTONIN THUILLIER

Bolti saadab aga uskumatult soe vastuvõtt. Igal võimalusel näidatakse meest suurelt ekraanilt, igal võimalusel toob staadioni teadustaja oma jutu sisse Jamaika ja ilmselt ka terve maailma legendaarseima spordimehe nime. Teda ülistatakse kui kergejõustiku päästeinglit, igati õigustatult. 

MMi korraldajate plaan pinget kruvida toimib ideaalselt. Ootamatu külalisena lisab 100 m finaali eel õhtusse vürtsi ka üks porgandpaljas pikkade juustega härra, kes mööda olümpiastaadioni rada ringi silkab. Lõpuks murravad turvamehed ta maha ja tribüünidelt kõlab sarnane heli, nagu Gatlini puhul.

Etenduse kulminatsioon. Tihe rebimine, mis jätab sangari kolmandaks. Õhtu lõpuks ei mäletagi eriti ameeriklaste Justin Gatlini (9,92) ja Christian Colemani (9,94) kaksikvõitu. Oluline on ainult Bolt.

Aeg 9,95 ja pronksmedal vist ei tähendagi tema karjääris suurt midagi. Tähtis on hoopis midagi muud. Rahvas tähistab Bolti elutööd täiel rinnal. Mööduvad kümned minutid ja pikk kollases särgis mees kõnnib endiselt mööda jooksurada ning suhtleb Londoni publikuga. Ta siiralt armastab Londonit, selles pole kahtlust. Ja rahvas armastab teda.

Usain Bolt suudleb Londoni olümpiastaadioni rada. Foto: David J. Phillip

Maailmameister Gatlin läbib samal ajal korraks staadionisirge, vehib USA lipuga ja lahkub areenilt. Mitte kedagi ei huvita, mida ta teeb. Kõigest maailmameister, kõigest maailma kiireim mees. 70 000 silmapaari jälitavad hoopis kollases särgis ebajumalat.

Lõpuks koguneb pressitribüüni ette hulk Jamaika fänne, kellega Bolt lähemalt suhelda soovib. Paljud neist on reisinud üle ookeani, et iidoliga hüvasti jätta. Raske on ette kujutada, mida tähendab Usain Bolti nimi Jamaika riigi ja rahva jaoks. 

Hetk hiljem ümbritseb kollases särgis jooksjat terve trobikond sama värvi vestides fotograafe ja telemehi. Läheb kakluseks!

Vestides mehed tõuklevad ja löövad teineteist. Kummaline, aga omamoodi sümboolne käitumine. Seda nähes saab siililegi selgeks, kui tähtis on mõne mehe jaoks saada just täna üks hea foto Usain Boltist.

Kangelane piiramisrõngas. Foto: Alastair Grant

Nädala pärast toimub siin samas 4x100 meetri finaal. Bolt ja London kohtuvad taas, kuid siis juba täiesti viimast korda. Tulles tagasi jutu alguse juurde – 100 meetri joostes läbimine võib tõesti pakkuda täiesti uskumatuid emotsioone!

11kordne maailmameister Usain Bolt. Foto: Tim Ireland