Sara Errani.Foto: KEVIN LAMARQUE
Tennis
7. august 2017, 21:34

Dopingukontrollis põrunud tenniseäss: ema pillas tabletid laua peale ja need sattusid toidu sisse (15)

2012. aastal Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel finaali jõudnud itaallanna Sara Errani läks vastuollu antidopingureeglitega ja sai kahe kuu pikkuse võistluskeelu. Täna õhtul selgusid ka asjaolud, mis Errani positiivse dopinguproovini viisid.

Aprillis võetud võistlusvälisel testil leiti Errani uriinist letrosooli-nimelist ainet, mida kasutakse tavaliselt rinnavähi ravimisel, aga sportlastele seisneb selle kasulikkus eelkõige teiste keelatud ainete peitmises.

Errani selgitas, et letrosooli kasutab tema ema, kes võitlebki rinnavähiga. Ühel päeval pillas ema aga mõned tabletid köögikapi peale, kus hiljem valmistati tortellini pastat ja puljongit. Rahvusvahelise tenniseliidu moodustatud komisjon leidis, et suure tõenäosusega sattus letrosool Errani kehasse söögi kaudu ja midagi tahtlikku itaallanna käitumises polnud.

Kahekuuline karistus anti talle seetõttu, et komisjoni arvates oleks Errani võinud teha rohkemat, et ennast keelatud ainete eest kaitsta.

Errani vanemad rääkisid juulis toimunud ülekuulamisel, et pärast positiivse dopinguproovi ilmnemist tegid nad eksperimendi, kus selgus, et ravim lahustub puljongis ja tortellinide tegemiseks kasutatud lihasegus täielikult. Hiljem polnud võimalik maitsest aru saada, et midagi on valesti.

"Olen äärmiselt pettunud, sest ma olen 100 protsenti kindel, et ma pole neid tablette isegi kogemata tarvitanud. Ainus võimalus on, et see sattus toidu sisse. Ma pole midagi valesti teinud ja mu südames valitseb seetõttu rahu," ütles Errani oma avalduses.