Kas Wayde van Niekerk hakkab Bolti kõrvale astumisel triumfeerima ka 200 meetri distantsil?Foto: PHIL NOBLE
Kergejõustik
8. august 2017, 10:51

Kes saab Bolti taandumisel 200 meetri kuningaks?

Kergejõustiku Londoni MMi meeste paraadala –  meeste 100 meetri jooksu, medalid on jagatud ja õige pea astub rambivalgusesse kuningliku ala väike vend. Kolmapäeval joostakse meeste 200 meetri poolfinaalid, ikka selleks, et päev hiljem selgitada järjekordne tippsprinter. 

Melu pikema sprindidistantsi vastu on tänavu natukene väiksem, kui muidu. Põhjuseks Usain Bolti teadaanne, et Londoni MMil staadionikurviga jooksu tema ei läbi. Jamaicalane on 200 meetrit, täpselt nagu ka oma põhidistantsi - 100 meetrist staadionisirget, valitsenud aastaid. Viimati nägi avalikkus maailmameistrivõistlustel kedagi teist poodiumi kõrgeimale astmel tõusmas täpselt kümme aastat tagasi, kui Osakas toimunud tiitlivõistlusel sai kuldmedali kaela ameeriklane Tyson Gay. 

Maailmarekordi lähedasest tulemest (19,19) keegi teine peale Bolti unistada ei julgegi ja praegu oma karjääri lõpusirgel olev mees seda vaevalt isegi teeb. Tänavuse hooaja tipptulemus kuulub Botswana jooksja Isaac Makwala nimele. 200 meetrit 19.77ga läbinud Aafrika sprinter paraku säravaid medaleid tänavusel MMil püüda ei saa. Nimelt hakkas Makwalat, nagu ka mitmed teisi Briti saatel võistlustules olevad sportlasi, kimbutama hotellis ringlev kõhuviirus. Botswanalase puhul oli lugu suisa nii hull, et mees ei saanud jooksudistantsi eeljooksus startigi tulla.  

Kuigi esialgu postitas Rahvusvaheline Kergejõustikuliit (IAAF) oma kodulehel, et aafriklase põhjus oli meditsiiniline ja jättes olukorra täpsustamata, siis praeguseks on ilmnenud, et just ringi liikuv haigus mehe maha murdis. Korraldajate poolne ametlik kinnitus viirusepuhangule on Makwalale mõnes mõttes ka päästerõngaks. Nimelt poleks ilma selleta meest 400 meetri jooksus, kui botswanalane selleks ajaks üldse konditsiooni jõuab, ilmselt starti lubatud. Sest kui rajale mitte ilmumise põhjus osutuks puudulikuks või ei leia ametlikku kinnitust, ei lasta sportlast rajale ka hilisematel aladel.

Võistlustules tippjooksjad

Kuna meeste 200 meetri jooksus ei lähe esikohta püüdma ei ala viimaste aastate valitseja ega ka tänavuse hooaja edetabeli juht, pöörab avalikkus silmad Lõuna Aafrika Vabariigi sprinteri Wayde Van Niekerki poole. Peamiselt 400 meetri jooksule keskenduv mees suudab edukalt läbida ka poolt staadioniringi, olles sel aastal näidanud aega 19,84. 

25aastane sprinter naelutas enda nime maailma parimate seinale aasta tagasi, kui temast sai esimene sprinter, kes jooksund 100m alla 10 sekundi, 200m alla 20 sekundi ja 400m alla 44 sekundi. Saavutus, mis jäi teiste seas kättesaamatuks nii Usain Boltile kui Michael Johnsonile. 

Tänavuste tippmarkide eesotsast leiab ka ameerika sprinterid Christian Colemani ja Noah Lylesi. Esimene neist tegi panuse 100 meetri jooksule, kus noormees ka hõbeda teenis, ja 20aastane Lyles on praegu vigastatud. 

Alla 20 sekundi on distantsi tänavu läbinud veel Van Niekerki kaasmaalane Akani Simbine, Trinidad ja Tobago jooksja Jereem Richards ja 100m jooksus esimesena medalita jäänud jamaicalane Yohan Blake.

Kes iganes ette loetletud või nimetamata sportlastest ennast neljapäeva õhtuks finaali jookseb – maailm saab tutvuda uue sprindikuningaga.