Juulis Monacos peetud Teemantliiga etapil olid Wayde van Niekerk (paremal) ja Isaac Makwala veel sõbrad.Foto: VALERY HACHE
Kergejõustik
11. august 2017, 10:34

Kergejõustiku MMi suurim kangelane ja Bolti järeltulija läksid tülli

Eile Londoni kergejõustiku MMi meeste 200 meetri jooksu suurimateks favoriitideks peetud Wayde van Niekerk (Lõuna-Aafrika Vabariik) ja Isaac Makwala (Botswana) jäid mõlemad kullast ilma. Isegi õnnetum oli Türgi esindaja Ramil Guliyevi järel hõbedaga leppima pidanud van Niekerk, kes ei suutnud pärast võistlust pisaraid tagasi hoida.

Põhjus polnud aga oodatust kahvatumat värvi medalis, vaid Makwala kahe päeva tagused kommentaarid, kus viimane viitas, et van Niekerk on rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) lemmiklaps. Mäletatavasti ei lastud van Niekerki suurimaks konkurendiks peetud Makwalat ei 200 meetri jooksu eeljooksus ega 400 meetri finaalis rajale, sest tal kahtlustati noroviirust ehk oksendamistõbe.

"Toimumas on midagi kahtlast, mida nad (IAAF) ei taha meile öelda. Asi pole selles, et ma oleks haige, siin on midagi muud. Usain Bolt lõpetab karjääri, seega tahab IAAF, et keegi saaks kergejõustiku uueks esindusnäoks," viitas Makwala teisipäeval BBC-le antud usutluses just van Niekerkile, keda nimetati MMi eel korduvalt sprindikuninga Bolti järeltulijaks.

Isaac Makwala pärast 200 meetri jooksu. Foto: PHIL NOBLE

Makwala jäigi 400 meetri distantsist kõrvale, aga poole lühemal maal anti talle kolmapäeval õlekõrs. Botswana välejalg jooksis ihuüksinda välja aja 20,20 ja sellest piisas, et poolfinaali kvalifitseeruda. Seal oli kergejõustikumaailma lemmikuks tõusnu veel seitse sajandikku kiirem ja läks eilsele finaalile vastu suurte lootustega.

Hea alguse teinud Makwalal viimasteks meetriteks siiski jaksu ei jätkunud ja ta pidi leppima ajaga 20,44 ja kuuenda kohaga. Võidumees Guliyev sai kirja 20,09 ja van Niekerk 20,11.

"Makwala kommentaarid tõepoolest häirisid mind, eriti seetõttu, et olen iga konkurendi vastu näidanud üles suurt austust. Makwala pole mingi erand. Ta teab, kui kõvasti olen viimastel aastatel töötanud ja nüüd ta tuleb välja selliste avaldustega, et IAAF teeb midagi kahtlast ja topib minu nime sinna sisse..." rääkis mullu Rio olümpial 400 meetri jooksu maailmarekordi püstitanud van Niekerk pärast võistlust pettunult.

"Kui see oleks olnud mu esimene medal ja ma oleks olnud üllataja, siis saaksin sellisest käitumisest isegi aru. Aga olen kahe aasta jooksul teinud suurepäraseid esitusi ja seetõttu väärin konkurentidelt suuremat austust," lisas Londonis 200 meetri hõbeda kõrvale ka poole pikema distantsi kulla noppinud lõuna-aafriklane.

Wayde van Niekerk. Foto: ANTONIN THUILLIER

Vandenõuteooriatele andis teisipäeval hagu ka USA sprindilegend Michael Johnson - sama mees, kellelt van Niekerk mullu 400 meetri maailmarekordi ära napsas.

"Wayde van Niekerk on IAAFi lemmiklaps ja tema ainus konkurent (Makwala) jäeti võistlusest eemale. Levib igasugused jutte. Kes on Makwala juhtumi taga?" küsis Johnson BBC eetris.

Van Niekerk tõdes pärast 200 meetri jooksu, et tema edu teeb Johnsonit kindlasti kurvaks, aga eelkõige häirib teda ikkagi Makwala käitumine. "Me ei ole siin selleks, et sõpru leida. Ainus eesmärk on võistelda ja sain Londonis suure õppetunni. Edaspidi võtan sporti pisut teistmoodi ja keskendun rohkem endale. Ma ei vaja enda ümber negatiivset aurat," lausus 25-aastane sprindistaar.

Temast viis aastat vanem Makwala tõdes, et Londoni MM oli tema jaoks pöörane kogemus, aga tunded pole veel jahtunud. "Kui siia tulin, oli mu eesmärk võita 400 meetri jooks. Mul oli selleks sajaprotsendiline võimalus. Olen nii vihane! Mul oli 400 meetris kindlasti suurem võimalus kui 200 meetris. Oli ilmselge, et ma oleks medali saanud."