Ivana Španovic.Foto: Reuters / Scanpix
Kergejõustik
12. august 2017, 10:55

VIDEO | Serblased: meie kaugushüppajalt rööviti kuldmedal! (13)

Eilsest naiste kaugushüppe lõppvõistlusest kujunes nelja sportlase pingeline duell, kus esimest kohta lahutas neljandast lõpuks kuus sentimeetrit. Seejuures näis esimesena medalita jäänud serblannale Ivana Španovicile, et ta tegi viimasel katse kui mitte võidu-, siis vähemalt medalihüppe, kuid tabloole ilmusid hoopis tagasihoidlikumad numbrid. Miks?

Nimelt oli sportlase seljal asunud number altpoolt lahti tulnud, laperdas ja puudutas maandudes liiva. Nõnda mõõdetigi tulemust esimesest kohast, kust liivale jälg jäi - ja see jäi Španovici seljal asetsenud numbrist. Tabloo näitas 6.91, hüppe reaalne pikkus oli ilmselt üle 7 meetri ning ameeriklanna Brittney Reese võidutulemuseks kujunes 7.02... Španovicile jäi parimana kirja 6.96.

Serbia delegatsioon andis sisse protesti, mida ei rahuldatud. Riigi alaliidu president Veselin Jevrosimovic sülgas tuld ja tõrva: "Ainus selge maandumisjälg liival oli seitsme meetri taga. Ivana on elekroonikavea ohver!"

Španovici püüdis kinni näiteks Rootsi telekanal TV4, kellele serblanna tunnistas, et lahti tulnud särginumber on valmistanud talle probleeme varemgi. "Ma ei tea, kuidas seda kinnitada nii, et see lahti ei tuleks. See oli seitsme meetri hüpe. Nüüd ei jää üle muud, kui õnnitleda konkurente," lausus nukker Španovic.

Korraldajad saatsid välja pressiteate viitega võistlusreeglite punktile 184, kus seisab: kõik katsed mõõdetakse esimesest maandumisjäljest, mille on tekitanud sportlase keha või ese, mis asub keha küljes. Kõlavad arvamused, et IAAF võib eilse juhtumi tagajärjel hakata mõtlema selle punkti sõnastuse muutmisele.

Vaata Španovici hüpet videost!