Gerd Kanter.Foto: REUTERS
Kergejõustik
14. august 2017, 00:40

Kergejõustiku MMi saatis pettumuste ja päiksekiirte virvarr

Londoni MM oli eestlastele raske, kuid nii mõnigi sportlane suutis end just aasta kõige tähtsamaks võistluseks kokku võtta.

Selge, et 201 punktiga isiklikku rekordit parandanud ja kümnevõistluses maailma neljandaks kerkinud Janek Õiglase etteastet tuleb hinnata suurepäraseks. Lisaks temale kuulus Eesti koondisesse veel 13 meest ja naist, kelle kõigi õnnestumise või ebaõnnestumise taga on oma lugu.

Magnus Kirt. Odavise: 11. koht (80.48)

27aastane Kirt täitis miinimumeesmärgi ja viskas end 83.86ga kindlalt kvalifikatsioonist edasi. Elu esimeseks MMi lõppvõistluseks enam meelerahu ja enesekindlust ei jagunud, kuid pole kahtlustki, et Kirdi tegemistel tasub odaviske tippudel tulevikus hoolikalt silma peal hoida.

Gerd Kanter. Kettaheide: 12. koht (60.00)

Osa rahvast räägib, et 38aastane vanameister võiks karjääri lõpetada, kuid mees ise ei ole nõus sellise tulemusega areenilt taanduma. 11 tiitlivõistluste medalit võitnud Kanteri jaoks ei tähenda 12. koht suurt midagi ja mõtted on juba järgmise aasta Berliini EMil. Seal tuleb ilmselt legendi lahkumisetendus.

Grit Šadeiko. Seitsmevõistlus: 13. koht (6094)

Grit Šadeiko. Foto: REUTERS

Elu parim tiitlivõistluse lõppkoht täit rahulolu ei paku. Šadeiko teab isegi, et võimed lubaks tunduvalt suuremaid punktisummasid jahtida. Eesti ajakirjanike eest lahkus 28aastane naine lubadusega, et võimetekohane seitsmevõistlus ei jää tulemata!

Karl Robert Saluri. Kümnevõistlus: 13. koht (8025)

24aastane mees pidi valima: tervis või vorm? Otsus langes viimase kasuks. Saluri ei ravinud põlvesideme rebendit välja ning võistles väga suure valuga hambad ristis lõpuni. Enam kui 8000 punkti ja korralik lõppkoht annab tulevikuks mehele tublisti enesekindlust. Esmane eemärk on aga jalg terveks ravida.

Karl Robert Saluri. Foto: REUTERS

Martin Kupper. Kettaheide 17. koht (62.71)

Kevadine ületreening ning haigus niitsid Kupperi jalust. Talvel tehtud töö läks luhta. MMiks saavutas ta küll viisaka vormi, kuid seekord lahkus Rio olümpia neljas mees areenilt pea norgus.

Anna Maria Orel. Vasaraheide: 18. koht (67.37)

Eesti koondise noorim liige tõusis üheks MMi päiksekiireks. Äsja U23-vanuseklassi Euroopa meistrivõistlustel põrunud Orel heitis isikliku rekordi lähedase 67.37 ning nautis igat hetke. 

Jaak-Heinrich Jagor. 400 m tõkkejooks: 19. koht: (50,43)

Kõik läks justkui väga hästi, aga veidi jääb ka kripeldama. Eeljooksu 49,81 viis kindlalt poolfinaali, kuid siis murdis sportlaste hotellis ringi hiilinud noroviirus Jagori maha. Mees tunnistas, et tase oli seekord selline, et finaalipääs polnuks võimatu.

Ksenija Balta. Kaugushüpe: 25. koht (6.15)

Ksenija Balta. Foto: REUTERS

Tõeline pettumus nii fännide kui Balta enda jaoks. Ettevalmistus oli põlvevigastuse tõttu küll lünklik, kuid MMil tehtud hooaja avastardist ootasid kõik rohkemat. Kõige paremini võtab juhtunu kokku 30aastase Balta enda tsitaat: “Katastroof!”

Tanel Laanmäe. Odavise: 25. koht (76.41)

Karm reaalsus: Laanmäe suudab oda visata väga kaugele, aga mitte tiitlivõistlustel. Ta tunnistab isegi, et probleem võib olla närvides ja on abi saamiseks pöördunud ka psühholoogide poole, kuid MM näitas, et seni pole sellest veel kasu olnud.

Tanel Laanmäe. Foto: REUTERS

Tiidrek Nurme. Maraton: 40. koht (2:20.41)

Eesmärk oli joosta 25 parema sekka, kuid seitse kilomeetrit enne finišit tabas meest “haamer”. Kogu asjade käiku arvesse võttes jäi Nurme ise oma etteastega rahule.

Roman Fosti. Maraton: 53. koht (2:23.28)

Raskeks läks juba poolel maal, mis on selgelt liiga vara. Hiljem tekkisid kõhuprobleemid, mis Pekingi MMi 20. meest veelgi rohkem räsisid. 

Maicel Uibo. Kümnevõistlus: katkestas

Varakevadest saati vaevanud reielihase vigastus ei lubanud teivast enam hüpata. Uibo proovis, kuid otsustas tulevikku silmas pidades katkestada. 

Rasmus Mägi. 400 m tõkkejooks (ei startinud)

Mägi lootis viimase hetkeni, et Portugali laagris saadud reielihase trauma lubab MMil rajale tulla. Vahetult enne eeljooksu tuli teade Mägi loobumisest. Hiljem raputas soola haavale finaali protokoll: medali tõi aeg 48,52.