Ivana Španovicilt röövis suure tõenäosusega medali kehvalt kinnitatud number. Foto: ANDREJ ISAKOVIC
Kergejõustik
15. august 2017, 15:50

21. SAJAND? Miks kasutatakse endiselt vanamoodsat süsteemi, mis Španovicilt medali röövis? (2)

Londoni MMi naiste kaugushüpe lõppes ülivalusalt serblanna Ivana Španovici jaoks. Alguses võistlust juhtinud naine langes viimase katse eel neljandaks, hüppas seejärel väga kaugele, kuid kohtunikud mõõtsid katse pikkuseks 6.91.

Tekkis segadus. Suur staadioniekraan näitas, et tegelikult lendas naine justkui üle seitsme meetri joone. Veidi hiljem selgus, et tegelikult riivas Španovici seljale kinnitatud number liiva ning sinna kadusid ka väärtuslikud sentimeetrid.

Španovic rääkis Serbia meediale, et teda valdasid hüppe järel segased tunded. Ta teadis, et tegi pika hüppe, kuid kohtunikud mõõtsid tulemuseks 6.91. Ta andis sisse ametliku protesti, mida ei rahuldatud. Naine läks nördinult läbi meediatsooni ja dopingukontrolli, kuni viimaks treener Goran Obradovic talle juhtunut selgitas.

Ivana Španovicilt röövis suure tõenäosusega medali kehvalt kinnitatud number. Foto: ANDREJ ISAKOVIC

Naine tunnistas, et varises seda kuuldses kokku ning kaotusvalust aitasid üle olla poodiumile kerkinud konkurendid, kes teda lohutasid. "Olen harjunud võitlema ja konkurente austama. Nemad ei ole juhtunus süüdi. Mul on hea meel, et ka nemad mind austavad," ütles Španovic.

Kuldmedali võitis Brittney Reese tulemusega 7.02. Hõbeda sai kaela venelanna Darja Klišina (7.00) ja pronksi Tianna Bartoletta (6.97). Španovici parimaks tulemuseks mõõdeti  teises voorus hüpatud 6.96.

Lisaks info väga aeglase leviku üle tõusis Serbias ja nii mõneski teises riigis valusalt esile küsimus: kuidas pole suudetud 21. sajandil välja mõelda kindlamat ja mõistlikumat süsteemi numbrite kinnitamiseks?