Liigume
22. august 2017, 10:00

SEB Tallinna maratoni eel - mida jõuab veel teha?

Ükspäev kirjutades ühe lugejaga, said kirja mõned mõtted, mida tuleks silmas pidada enne maratoni. Ilmselt kõik kogenud jooksjad võtavad mõningaid asju enesestmõistetavalt aga ehk on mõnele algajale abiks. 
  • Kindlasti on hea mõte koostada nimekiri, et midagi ei jääks maha ja igaksjuhuks võiks mõelda valmis ka plaan B, kui ilm, transport või mis iganes veab alt.
  • Tasub katsetada varustust, millega tahad minna maratoni jooksma. Jalatsid, sokid, püksid, särk ja kõik jutud. Nende riietega tuleks teha läbi erinevad trennid (intervallid, tempojooks, rahulikud jooksud jne). Kindlasti ei tohiks minna maratoni jooksma päris uue asjaga, see võib valusalt kätte maksta.
  • Tasub valmis mõelda, mida rajale kaasa tahad võtta. Muidugi, mida vähem nodi, seda parem. Siin peab arvestama, et sa pead kogu tavaari kaasas vedama 42,2 km. Mina isiklikult ei jookse koos telefoni, klappide, juhtmetega vms aga päikeseprillid panen päikeselise ilma korral küll pähe.
  • Energiageelid - kui on soovi neid kasutada, siis jällegi ei ole maraton uute asjade katsetamise koht. Eelmisel aastal SEB Tallinna maratonil pakuti rajal SiS geele aga tasub proovida ka teisi. Sporditoit.ee lehelt saab energiageele päris soodsa hinnaga ja kohale tulevad ka üsna kiiresti.
  • Kuna jooks toimub hommikul, siis mõtle valmis, mida hommikusöögiks süüa ja katseta läbi - söö kõht täis ja mine jooksma - kas on ok. Ikka selleks, et organism midagi äkilist ei saaks ja et maratonil hea lennata oleks.
  • Kui jooksed tavaliselt õhtul, siis kindlasti tuleks mõni jooks nüüd ka hommikul teha, et keha õigel päeval šokki ei saaks.
  • Jookse ka asfaltil! Kui oled siiani jooksnud pigem metsaradadel või mõnel muul pehmel pinnasel, tasuks jalgu harjutada kõvema pinnasega.
  • Septembris võivad hommikud olla juba jahedamad, seega tasuks kaltsukast kaasa haarata  lukuga dressipluus. Soojendusdressiks. Selle saab hiljem pealt ära heita, kui enam vaja pole. Kui juhtub olema vihmane hommik, saab peale panna kilejope või musta prügikoti üle pea tõmmata.
  • VESI!!! Alati tuleks vähemalt nädal enne võistlust suurendada tarbitava vedeliku kogust. Kunagi ei tea, millega ilm meid üllatab. Jahedamal perioodil nõuab organism vedelikke vähem ja kui jooksupäeval tuleb ootamatult palav ilm, siis on ka keha rohkem janus aga joostes joomine seda oluliselt ei leevenda.
  • Kui tekib mingi glitch, jää rahulikuks ja looda, et see läheb ruttu mööda ehk ära üle pinguta. Mul tekivad siiani külmavärinad, kui ma meenutan, kuidas viis päeva enne teist maratoni otsustas mu põlv kaks päeva mõnuga streikida. See valu tuli, oli ja õnneks kadus igavikku.
  • Proovi, kuidas vaseliin töötab. Sellega tasub end enne maratoni korralikult sisse määrida: varbad, kaenlaalused, püksivärvli jne. Minul, ärge küsige mismoodi, on vaseliini mingi komponendi vastu allergia (?) - nii kui seda kuhugi topin, on pisikesed punnid platsis.
  • Samuti soovitan magneesiumi geeli kasutada. Geel on parem kui sissesöödav kraam, kuna jõuab kiiremini lihasteni. Seda saab osta apteegist.

Kui maratonini on jäänud nädal, siis võib piiluda seda postitust. Ise toimisin eelmisel aastal selle (ja muidugi nii mõnegi lugeja soovituste) järgi ja töötas küll.
Kindlasti jäi mõni asi tähelepanuta, võid julgelt märku anda, kui see tundub oluline. :)

Hoia Kristina ettevalmistustel silm peal http://fitkristina.blogspot.com.ee/.