Foto: PantherMedia / Scanpix
Liigume
27. august 2017, 19:00

Mis on PINGEPEAVALU? (2)

Seda tüüpi peavalu põhjustavad eeskätt kaelalihaste pinged. Sageli tekitavad pingepeavalu ebaõige magamisasend, rohke arvutitöö, vähene kehalist aktiivsus või vastupidi: liiga suur füüsiline koormus kipub samuti peavalu soodustama. Pingepeavalu esineb 80–90% inimestest.

Enneta! Vaata üle oma elustiil. Selgita välja, mis kaelalihaste pingeid põhjustab ja valu esile kutsub. Leia füüsilise tegevuse ja puhkuse vahel õige tasakaal. Tee (arvuti)töös pause, lõdvesta ja venita kaelalihaseid (vt harjutusi näiteks www.peavalu.ee). Harjutusi on lihtne teha ja need on väga tõhusad, eriti kui neid õigel ajal sooritada. 

Ravi. Kui elustiilimuutustest ja harjutustest pole abi, tuleb võtta rohtu. Pingepeavalu vastu aitavad sageli hästi käsimüügi valuvaigistid. Tähtis on silmas pidada, et valuvaigistipäevi poleks palju, sest sagedase kasutamise korral hakkavad need ise tekitama kroonilist peavalu. Nii lisandub algsele peavalule juba teine või kolmaski peavaluvorm. See võib algsest valust olla eristamatu ja muutuda ajaga üha hullemaks. 

Ära unusta jälgida, et valuvaigistit ei tohiks võtta rohkem kui 10–15 päeval kuus. Vajadusel soovitab arst sulle teistsuguseid ravimeid: sageli korduvat peavalu ei ravita alati valuvaigistitega, vaid määratakse profülaktiliste ravimite kuurid. Need kestavad mõnest kuust kuni aasta-poolteiseni, harva ka kauem. Nii vähendatakse peavalude sagedust ja vajadust valuvaigistite järele. Profülaktilised rohud tõhustavad inimese enda valuvastase süsteemi tööd. Valuvastane süsteem ajus blokeerib liigseid impulsse või tuleb nendega toime. Kui pea valutab sageli ja tugevalt, on valuvastane süsteem kurnatud: aju kasutab teatud aineid rohkem, kui suudab taastoota. Profülaktilised ravimid ergutavadki aju valuvastaseid aineid aktiivsemalt tootma. Nn aju tootlikkust suurendavad ravimid on enamasti antidepressandid. Nii et kui arst kirjutab sulle peavaluga antidepressandi, ei ravi ta arvatavasti depressiooni, vaid su valu. On teada, et pingepeavalude vastu saavad paljud inimesed abi nõelravist, samas kui näiteks migreeni korral on nõelravi kasulik toime nullilähedane. Kindlasti ei ole soovitatav teha kaelapiirkonna manuaalteraapiat, sest ebaõigete võtetega võivad tekkida vigastused, mille tagajärjel on oht ka halvatuks jääda.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2013. aasta septembrikuu ajakirjas.